Slavlje na Kosovu nakon pobjede Švicarske nad Srbijom

Slavlje na Kosovu nakon pobjede Švicarske nad Srbijom

Vozeći se u automobilima okićenim albanskim zastavama, građani Prištine, glavnog grada Kosova, u petak navečer proslavili su pobjedu Švicarske nad Srbijom na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru, javlja AA.

Kosovari su slavili pobjedu Švicarske za koju igraju Gjerdan Shaqiri i Granit Xhaka, Albanci kosovskog porijekla. Osim u Prištini, slavilo se i u Prizrenu, Mitrovici i drugim gradovima.

Oglasila se i predsjednica Kosova Vjosa Osmani, koja je povodom pobjede Švicarske na Facebooku napisala “Bravo Albanci”, uz fotografiju dvojice fudbalera.

I premijer Kosova Albin Kurti je na Facebooku napisao “Srbija ne prolazi. Čestike Švicarskoj!”, takođe uz sliku švicarskih reprezentativaca.

Svi kosovski mediji pišu o pobjedi Švicarske, koja je obezbijedila prolaz u osminufinala i izbacila Srbiju sa Mundijala.

Švicarska je pobijedila Srbiju rezultatom 3:2 u posljednjem kolu grupe G na Svjetskom prvenstvu u Kataru i tako izborila prolaz dalje. Jedan gol postigao je Shaqiri, dok je Xhaka proglašen igračem utakmice.

Parovi osmine finala SP-a:

Holandija – SAD

Argentina – Australija

Engleska – Senegal

Francuska – Poljska

Japan – Hrvatska

Brazil – Južna Koreja

Maroko – Španija

Portugal – Švicarska

Utakmice ove faze turnira igraju se od danas do 6. decembra, u terminima od 16 i 20 sati – po jedna utakmica.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Zerina Vrabac, nova mlada nada bosanskog plivanja: "Za pet godina, meni je san učešće na Olimpijskim igrama i želim to postići u životu"
Next Mudželiti

You might also like

SPORT

Historija se ponavlja: Bosanski teniseri u finalu turnira u Rumuniji, drugu godinu zaredom

U stvarnom životu, Damir Džumhur i Nerman Fatić su najbolji prijatelji. Zajedno idu na turneje, poznaju se jako dobro i provode dosta vremena zajedno. Prošle godine dvojica prijatelja igrali su

SPORT

Dostojno obilježiti 30. godišnjicu bugarskog priznavanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković susrela se 15. novembra 2021. godine u Briselu sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Svetlanom Stoevim.

SPORT

Skijaške vještine steklo više od 4.000 učenika šestih razreda osnovnih škola u KS

Okončana je Škola skijanja za više od 4.000 učenika javnih osnovnih škola, koju je realiziralo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, shodno Nastavnom planu i programu za šesti razred