U turskom gradu Sorgun izgrađen “baščaršijski” sebilj

U turskom gradu Sorgun izgrađen “baščaršijski” sebilj

U gradu Sorgun u turskoj provinciji Yozgat izgrađen je sebilj poput onog na sarajevskoj Baščaršiji, koji predstavlja simbol osmanske ostavštine u Bosni i Hercegovini. 

Sebilj u Sorgunu je izgrađen prilozima turskog dobrotvora Mustafe Buyukgoza, uz podršku tamošnje Opštine.

Novoizgrađeni sebilj je nazvan “Sebilj bratstva sa Bosnom i Hercegovinom“.

Mustafa Erkut Ekinci, načelnik Opštine Sorgun, u obraćanju na svečanosti otvaranja sebilja izrazio je želju da ovaj prelijepi objekat bude od koristi svima, piše AA. 

Istakao je da je prilikom posjete Bosni i Hercegovini prije sedam-osam godina vidio sebilj u Sarajevu te da je bio veoma impresioniran.

– Danas isti sebilj otvaramo i u našem gradu. Želio bih da se zahvalim Mustafi Buyukgozu koji je pomogao u izgradnji, rekao je načelnik.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović također će prisustvovao otvaranju sebilja. Tom prilikom je izrazio zadovoljstvo povodom otvaranja sebilja u turskom gradu Sorgunu.

Predsjednik Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH Jasmin Imamović istakao je da je potrebno nastaviti pružati podršku izgradnji mostova bratstva između Bosne i Hercegovine i Turkiye kako na nivou država kao i na nivou pojedinaca.

(BalkanNews/MiruhBosne)

Previous Crnogorski scenario u Bosni i Hercegovini
Next Prvi bosanski nišani izrađivali su se po uzoru na stećke - novotkriveni nišani (iz 15. vijeka) u Osovu kod Rogatice svjedoče tome

You might also like

NAŠI DANI

Poznata ljepotica Bela Hadid: Zar je zabranjeno biti Palestinac?

Nakon što je jednoj od najpoznatijih modela današnjice uklonjena fotka od strane Instagrama, usledila je prava zavrzlama. Naime, Bela (Bella) Hadid je podijelila na svom profilu slike oca, a Instagram zajednica je to označila

NAŠI DANI

Dvanaestogodišnji dječak iz Sarajeva prodaje čaj kako bi pomogao Turskoj i Siriji

Nakon razornih zemljotresa koji su prije osam dana pogodili jug Turkiye i Siriju cijeli svijet se ujedinio da pomogne ljudima koji su preko noći ostali bez krova nad glavom. Vlasti

NAŠI DANI

Haaretz: Da smo našeg advokata u Hagu stavili na detektor laži, električna mreža bi pala

Južnoafrička Republika je odlučila da podnese tužbu protiv Izraela za „genocid u Gazi“, iako je to teško dokazati, jer je to možda jedini način da se Izrael prisili da što