Velika ličnost naše prošlosti! Historijsko-dokumentaristički roman ‘Batonov ustanak’

Velika ličnost naše prošlosti! Historijsko-dokumentaristički roman ‘Batonov ustanak’

Povodom dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Gradskoj biblioteci Kakanj održana je promocija historijsko-dokumentarističkog romana “Batonov ustanak” autora Saliha Straševića.

U kontekstu današnjeg vremena, roman karakteriše hrabrost i inat jednog naroda da se odupre podaništvu i borba Ilira za slobodu svoje domovine u periodu između 6. i 9. godine.

FTV

Baton je bio veliki vojskovođa s područja Bosne i Hercegovine, tačnije iz okoline Breze, koji je tada smogao snage i podigao najveći ustanak svih vremena, Ilirski ustanak, protiv moćnog Rimskog carstva.

Salih Strašević se od osnovne škole bavi zapisivanjem historijskih događaja i usmenih predanja od starijih ljudi. Svoj književni put započeo je pisanjem kratkih priča i memoara.

“Prokletstvo bosanske kraljice Katarine” knjiga je objavljena 2019. godine, govori o životu kraljice i odvija se u periodu srednjeg vijeka na teritoriji srednjevjekovne Bosne. Povodom Dana državnosti BiH u sali biblioteke Centra za kulturu Lukavac upriličena je promocija ovog, ali i djela „Batonov ustanak“, koje je dio imaginarnog narativa, dijelom utemeljenog na historijskim činjenicama.

Videoprilog s ranije promocije u Lukavcu…

RTV Lukavac
Previous Klanjana dženaza Edhemu Omeroviću Titi
Next Ivica Kostelić na Bjelašnici - pravo mjesto, pravo vrijeme s pravim ljudima

You might also like

BAŠTINA

Mali muzej Bosne i Hercegovine: Bosanski kraljevi, bosančica i Ahdnama pored Miljacke

  Narod bez tradicije i kulture je kao drvo bez korijena, govori nam Dežamal Šurković, osnivač unikatnog muzeja nedaleko od sarajevske Vijećnice, dok pokazuje eksponate koje je skupljao ili pravio godinama.

KULTURA I UMJETNOST

Promovisana knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“

Knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, promovisana je danas u sarajevskoj Vijećnici u okviru 1.marta, Dana nezavisnosti BiH. Promotori knjige, Stjepan Mesić, bivši predsjednik

HISTORIJA

ORIGINALNI PORTRET HUSEIN-KAPETANA GRADAŠČEVIĆA

O Husein-kapetanu Gradaščeviću je napisano mnogo, ali njegov lik možemo vidjeti na svega nekoliko crteža. Najčesći komentari se mogu svesti na prikazivanje njegovog lika kao čovjeka koji puno starije izgleda