Novi konvoj pomoći iz Bosne od 40 kamiona krenuo prema Turskoj i Siriji

Novi konvoj pomoći iz Bosne od 40 kamiona krenuo prema Turskoj i Siriji

Novi konvoj pomoći Udruženja Pomozi.ba od ukupno 40 kamiona za građane pogođene razornim zemljotresima početkom februara, krenuo je danas iz Sarajeva prema Turkiye i Siriji, javlja Anadolija.

Maja Arslanagić-Hrbat, glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba, izjavila je da ovaj put konvoj s kamionima ide u Turkiye, ali i Siriju.

“U kamionima su odjeća, obuća, deke, grijalice, veliki dio stambenih kontejnera, igračke, hrana i higijenski proizvodi. Možda će im trebati tri, četiri dana da stignu s obzirom da ovaj put idu baš u zemljotresom pogođena područja, u dio Hataya i u Siriju. Dogovoreno je da će nam dozvoliti ulazak određenog brojna kamiona u Siriju”, rekla je Arslanagić-Hrbat.

Konvoj od 54 kamiona Pomozi.ba koji je ranije poslan iz Sarajeva išao je do turskog grada Edirnea, odakle je pomoć distribuirana u zemljotresom pogođena područja.

Akcija pomoći Udruženja Pomozi.ba i dalje traje, a u narednom periodu će pomagati narodu Turkiye i Sirije kako novčano tako i u hrani i robi.

Elvir Karalić, osnivač i predsjednik udruženja Pomozi.ba, podsjetio je da je ovo drugi konvoj pomoći.

“Tu imamo hranu, higijenske proizvode, pelene, imamo 12 potpuno novih stambenih kontejnera, grijalice, deke, garderobu, sve ono što je ljudima potrebno u Turskoj i Siriji”, kazao je Karalić te dodao:

“Sada svi kamioni idu do krajnjih destinacija, do potresom pogođenih područja, a onda se dijele na dvije organizacije. Na jednu preko koje ćemo ići u Siriju. U Siriju prvenstveno ide hrana, higijena, pelene, stvari potrebne djeci. Drugi dio ostaje u Turskoj. Mi ćemo učestvovati u samoj distribuciji pomoći u Siriji i u Turskoj. Sa ovim konvojem sad smo na nekih 95 šlepera koji su otišli iz Bosne i Hercegovine. Ovo govori puno toga o našem narodu”, rekao je Karalić.

Slika može predstavljati u zatvorenom

Istakao je da nastavljaju akciju pomoći za Turkiye i Siriju, a u narednom periodu planiraju poslati još do 15 šlepera iz Bosne i Hercegovine.

“Sada nastavljamo tamo, prebacujemo se kada je u pitanju rad na terenu, uspostavljanje kuhinja, izgradnja kućica, imamo neke planove u Siriji, postavljanje kontejnera u Turskoj. Tako da ćemo dati sve od sebe da kao organizacija Pomozi.ba opravdamo ogromno povjerenje koje smo dobili od građana Bosne i Hercegovine i da učestvujemo u samoj distribuciji pomoći krajnjim korisnicima”, kazao je Karalić.

U konvoju od 40 kamiona neki prevoze igračke za djecu u regijama pogođenih zemljotresima.

Karalić je na kraju apelovao na građane Bosne i Hercegovine da i dalje mogu donirati igračke za djecu Turkiye i Sirije.

(MiruhBosne/AA)

Previous Ivica Kostelić na Bjelašnici - pravo mjesto, pravo vrijeme s pravim ljudima
Next Amel Tuka se plasirao u finale Evropskog prvenstva

You might also like

NAŠI DANI

Lana Pudar 3. na 200 metara na Svjetskom prvenstvu!

U Abu Dhabiu je jučer otvoreno Svjetsko seniorsko prvenstvo u malim bazenima (25m). Na ovom prvenstvu učestvuje i naša Lana Pudar, a njen prvi nastup bio je danas u disciplini

NAŠI DANI

Padavine stale, voda se povlači

  Padavina više neće biti, bitno je sada da voda polako opada i da možemo reagovati, kazao je večeras direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak. U večernjim satima došlo

NAŠI DANI

18. septembar: Dan općine i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

U historiji ovog grada 18. septembar 1992. godine ostaće trajno zabilježen kao datum kada su jedinice 1. 31. i 43. Drinske udarne brigade Armije BiH u blistavoj i herojskoj pobjedi,