Hafiz Nedim Botić svojim naučnim radom daje doprinos analizi emocionalne inteligencije

Hafiz Nedim Botić svojim naučnim radom daje doprinos analizi emocionalne inteligencije

 Emocionalna inteligencija i njeni elementi u životu poslanika Muhammeda alejhiselama, tema je magistarskog rada hafiza Nedima Botića koji je javnosti poznat kao motivacioni govornik, kojeg mladi vole slušati. Izdao je dvije knjige i obje su neka vrsta podrške svima koji prolaze kroz teške životne probleme, a svojim magistarskim radom je pokazao da se emocijama zna baviti na naučnom nivou.

Promocija i svečanost odbrane njegovog magistarskog rada upriličena je u amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta Bihać, a Komisija je rad ocijenila najvišom ocjenom, preporučivši autoru da rad izda kao svoju treću knjigu.

-Kandidat je rad obradio s punom naučnom zrelošću i odgovornošću. Prilikom izrade rada pokazao je zrelost i samostalan pristup u primjeni metodologije znanstveno-istraživačkog rada. Koristim priliku da napomenem kako je Nedim Botić najbolji student s kojim se ponosimo. On je na dodiplomskom studiju imao prosjek 9,58 i to je najveći ostvareni prosjek na odsjeku islamske vjeronauke od osnivanja Fakulteta, a na drugom ciklusu je imao prosjek 9,75. Uvijek je svojim radom doprinosio i doprinosi promociji našega fakulteta u medijima i društvenoj zajednici. Ovaj rad je veoma značajan prilog znanstveno-istraživačkoj analizi jezika islamske terminologije na bosanskom govornom području – kazao je prof. dr. Fuad Sedić, član Komisije.

Botić je prije obrazloženja rada govorio o svom životnom iskušenju i borbi sa teškom bolešću što mu je, kako je istakao, pomoglo da se detaljnije i ozbiljnije bavi temom emocionalne inteligencije.

-Emocionalna inteligencija je ustvari naša svijest o samim emocijama. Dakle, prvo trebamo spoznati sebe i svoje stanje, a onda da učimo kako sebe da regulišemo i samoregulišemo. Emocije treba usmjeriti u pozitivnom i konstruktivnom smjeru. U radu su navedeni načini na koje islam utječe na usvajanje pozitivnih vještina, te kako gleda na teže emotivne reakcije kao što su srdžba i tuga. U tom smislu je i hadis ‘Ko se od vas naljuti, neka šuti’ i to je hadis koji je meni dosta puta u životu pomogao – kaže hafiz Botić.

Izvor: Agencije

Previous Od jakih vjetrova građane Sarajeva štite šume i planine
Next Svečano otvorena Tucakovića džamija u Rabranima kod Neuma

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Promovisana knjiga “Bosna i Hercegovina u osmanskim dokumentima”

U Institutu “Yunus Emre” u Sarajevu sinoć je održana promocija knjige “Bosna i Hercegovina u osmanskim dokumentima” turskog autora Yildirima Aganoglua. Autor knjige je tim povodom izjavio da je prilikom

NAŠI LJUDI

SLO: Selma Skenderović dobitnica prestižne književne nagrade

Devetnaesti festival književnosti mladih ‘Urška’ na slovenačku književnu scenu šalje novo mlado književno pero. Selma Skenderović iz Kopra nagradu za 2020. godinu zaslužila je svojim hrabrim rukopisom, u kojem prepliće

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Tuzli promovisan novi roman Hazima Hadžića (Video)

  Treći roman mladog pisca Hazima Hadžića iz Kalesije  “Sve dok ne svane” promovisan je u Tuzli. Roman prati stariji bračni par koji se sprema na islamsko hodočašće hadž. Četiri