Predsjedništvo BiH: Bećirović i Komšić otputovali u posjetu Ukrajini

Predsjedništvo BiH: Bećirović i Komšić otputovali u posjetu Ukrajini

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović borave u službenoj posjeti Ukrajini.

U objavi na Bećirovićevom nalogu na Facebooku navedeno je da će se u Kijevu sastati sa ukrajinskim zvaničnicima i da će prisustvovat i međunarodnoj konferenciji Krimska platforma koja se održava 23. augusta.

Navodi se i da je s Bećirovićem u posjeti Ukrajini i predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić.

Ovo je prvi put da neko od članova Predsjedništva BiH posjeti Ukrajinu od početka rata.

“Podsjetimo, Ukrajina se već godinu i po brani od ruske agresije, a u međuvremenu je ta zemlja uspjela osloboditi veliki dio teritorija i napraviti velike pomake na terenu. Bosna i Hercegovina na ovaj način iskazuje podršku Ukrajini“, navodi se u Bećirevićevoj objavi.

Komšić je kratko napisao ‘Vozom na putu za Kijev’ – uz priloženu fotografiju.

-Posjetu su započeli u Buči, nadomak Kijeva. Riječ je o gradu u kojem su Rusi počinili stravične zločine nad civilnim stanovništvom. Članovi Predsjedništva BiH položili su cvijeće na spomen-obilježje žrtavama Buče.

U aprilu 2022. godine predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se u Buči i kazao da je Rusija počinila ratni zločin i da će svijet to prepoznati kao genocid.

I američki predsjednik Joe Biden tada je nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem.

Međunarodni sud u Hagu u martu ove godine izdao je nalog za hapšenje Putina zbog ratnog zločina protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Komšić i Bećirović trebali bi imati niz susreta sa ukrajinskim zvaničnicima kao i sastanak sa predsjednikom Zelenskim.

Izvor: Agencije

Previous Poraz Zmajeva od Poljske u finalu pretkvalifikacija za OI
Next Tuzlanska Šarena džamija u novom ruhu: Munari i kupoli vraćen sjaj od prije 135 godina

You might also like

NAŠI DANI

Komšić predložio Schmidtu: Umjesto navodnog rješenja, ukinite izbore i sa US ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je prijedlog novog nametanja izmjena Ustava FBiH od strane visokog predstavnika, izvještava NAP. “Umjesto navedenog navodnog rjesenja koje bi Schmidt trebao nametnuti,

NAŠI DANI

Koliko god bila velika i jaka Rusija, veća je naša ljubav i jača spremnost da branimo Bosnu i Hercegovinu

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović i predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić održali su danas press konferenciju ispred Ambasade Rusije u Sarajevu.  Povod konferencije je, kako

NAŠI DANI

Igman 2015: Ovo je zemlja kojom tuđin nikad nije vladao, samo im se to činilo!

Na sarajevskoj planini Igman jučer je održan centralni dio manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2015“ na kojoj je poručeno kako građani BiH danas moraju čuvati sjećanje na borce