Građani zadovoljni postavljanjem spomenika znamenitom bosanskom kralju, preporučuju podizanje spomenika Kulinu banu

Građani zadovoljni postavljanjem spomenika znamenitom bosanskom kralju, preporučuju podizanje spomenika Kulinu banu

U Sarajevu je postavljen spomenik jednom od najznačajnijih srednjovjekovnih vladara Bosne – kralju Tvrtku I Kotromaniću.

U proteklom periodu bilo je određenih problema oko pronalaska prave lokacije za postavljanje spomenika, odnosno za dobijanje dozvole, ali je na kraju spomenik bosanskom kralju Tvrtku osvanuo u blizini zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izrazila je zadovoljstvo povodom postavljanja spomenika.

“Obećala sam da će naše Sarajevo dobiti spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, a danas, na dan potpisivanja Povelje Kulina bana, svoje obećanje sam ispunila”, objavila je Karić na društvenim mrežama te dodala:

“Bosanski kralj Tvrtko, preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ondje gdje i pripada.”

Stjepan Tvrtko I Kotromanić (oko 1338. – 10. marta 1391.) bio je bosanski ban od 1353. do 1377. a zatim i prvi bosanski kralj do 1391. godine. Tvrtko I se smatra jednim od najvećih srednjovjekovnih vladara Bosne, koji je za sobom ostavio zemlju veću, jaču, politički uticajniju i vojno sposobniju od one koju je naslijedio.

Građani su odgovarali na pitanje kako im se sviđa spomenik i lokacija na kojoj je postavljen:

– Predivan je spomenik, na pravom mjestu.

– Njemu je ovdje i mjesto, ili ovdje ili na trgu gdje je Parlament BiH. Izvrsno mjesto.

– Izgleda fantastično.

– Dobro je urađeno.

– Jako me obradovalo da je spomenik našem kralju postavljen na pravo mjesto.

Pogledajte anketu Vijesti.ba.

Autor spomenika bosanskom kralju u glavnom gradu države, koju je nekoć učionio moćnom i relevantnom u evropskim okvirima, je akademski kipar Stijepo Gavrić.

– On osim što je vojskovođa, bio je dosta mudar. Nije on tolikom teritorijom vladao samo zato što je osvojio, on je na druge način dolazio do teritorija – on je bio jedini vladar kojem su svi hrlili jer mi tada jedini nismo imali robove koji su bili popularni u Evropi – isticao je o bosanskom kralju autor njegovog spomenika u razgovoru za medije.

– Želimo mudre vladare koji će nas voditi. Naš stav je jasan – ne diramo nikoga, svako je dobronamjeran dobrodošao, a ko nije takav, znamo pružiti i otpor. Tako i Tvrtko ima otvorenu šaku, ali druga ima štit koji je simbol Bosne i Hercegovine, simbol države, mač je za pasom, ako treba braniti. To je poruka – ističe autor spomenika Stijepo Gavrić.

Još jedan video – AA.

Previous Kreće izgradnja mega-građevine na Trebeviću s pogledom na Sarajevo
Next Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga BiH u Sloveniji proglašena najproduktivnijom

You might also like

NAŠI DANI

Na godišnjicu kada je ARBiH oslobađala dijelove RH, Milanović odlikuje zloglasne jedinice HVO-a

Na današnji dan prije 26 godina jedinice 5. korpusa A RBIH spojile su se sa Hrvatskom vojskom u mjestu Grabovac na cesti Rakovica -Plitvička jezera. Podsjetimo, dan prije Hrvatska je

NAŠI DANI

Vinko Martinović Štela danas pred Sudom Bosne i Hercegovine

Vinko Martinović Štela, presuđeni ratni zločinac, kojeg su pripadnici SIPA-e uhapsili jučer na osnovu potjernice Hrvatske iz koje je pobjegao 2016. godine, danas će se pojaviti pred Sudom Bosne i

NAŠI DANI

Lijanović: Rušitelji svih ustava Čović i Dodik nisu kompetentni davati prognoze

Sastanak Dragana Čovića i Milorada Dodika te njihove prognoze o daljem načinu (ne)funkcionisanja sistema u državi samo je još jedan u nizu njihovih populističkih pokušaja da stanovnike i javnost drže