Iranci čuvaju sjećanje na bosanski otpor: U Teheranu postoji muzej posvećen agresiji na Bosnu i Hercegovinu

Iranci čuvaju sjećanje na bosanski otpor: U Teheranu postoji muzej posvećen agresiji na Bosnu i Hercegovinu

U glavnom gradu Irana, Teheranu u velikom kompleksu “Muzeja Islamske Revolucije i Svetog otpora”, nalazi se veći segment posvećen agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o najvećem muzeju u Iranu, ali i jednom od najvećih u Aziji. Muzej se prostire na 21 hektar zemlje, te je izuzetno bogato opremljen, te se fokusira na Iransku revoluciju, te period Iransko – Iračkog rata.

Poznato je kako je Iran bio jedan od ključnih saveznika Bosne i Hercegovine tokom agresije, te da su od samog početka rata bezrezervno podržavali humanitarno, ali i finansijski narod Bosne i Hercegovine.

Značajan dio Muzeja u Teheranu je posvećen periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Jedan dio je posvećen genocidu u Srebrenici, a postoji i maketa čuvenog sarajevskog Tunela Spasa. Tu je i segment posvećen prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću, te dio posvećen Irancima koji su dali svoje živote za mir u Bosni i Hercegovini.

U jednom dijelu nalazi se spomen i na devet heroja odlikovanih Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Ovo odlikovanje su posthumno dobili Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhat Hujdur, Enver Šehović i Nesib Malkić i Izet Nanić. Dio je posvećen opsadi grada Sarajeva, i djetinjstvu izgubljenom tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o jedinom muzeju izvan Bosne i Hercegovine koji je posvećen periodu agresije. Brojni iranski historičari su godinama dolazili u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupljali informacije, arhivsku građu potrebu za formiranje muzejske postavke.

Sama muzejska postavka je jedan od pokazatelja povezanosti Irana i Bosne i Hercegovine, te poruka prijateljstva iz ove zemlje. Muzejska postavka ima za cilj promovisati kulturu pamćenja i sjećanja u Teheranu, gradu od skoro 20 miliona stanovnika. Sam Muzej godišnje posjeti nekoliko stotina hiljada ljudi.

Foto: Klix.ba

Previous Crnadak i Vukanović: Stranci su na strani Dodika
Next NIP-ov štićenik Ramo Isak 'riješio' dvoje djece, za trećeg čeka punoljetstvo

You might also like

RIJEČ

Meho Puzić: Svojim interpretacijama decenijama oduševljavao ljude širom svijeta

U nedjelju, 25. juna, bit će tačno deset godina kako je umro Meho Puzić, jedan od čuvara izvorne narodne muzike na našim prostorima i jedan od velikana sevdalinke. Meho je

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevo je – Valter! Grad koji je pobijedio sve svoje okupatore

U povodu 6. aprila, Dana grada Sarajeva, uz prisustvo velikog broja zvanica, u Sarajevu je svečano otvoren Muzej “Valter brani Sarajevo”, prvi filmski muzej na Balkanu, posvećen istoimenom kultnom filmu

NAŠI DANI

22. godišnjica od oslobođenja – Svečano obilježen Dan općine Ključ (Foto)

Nakon oslobađanja Bos. Petrovca, 16. septembra preneseno je naređenje komandanta Petog korpusa generala Atifa Dudakovića da se forsiranim maršom krene prema Ključu. Jedinice su motornim vozilima u marševskoj koloni upućene