Danis Tanović predsjednik žirija službene konkurencije Filmskog festivala u Kairu

Danis Tanović predsjednik žirija službene konkurencije Filmskog festivala u Kairu

Oskarovac Danis Tanović predsjedavat će zvaničnim takmičarskim žirijem 45. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Kairu, javlja Anadolu.

“Sa velikim zadovoljstvom otkrivamo imenovanje renomiranog bh. reditelja Danisa Tanovića za predsjednika žirija službene konkurencije. Ovaj izbor je napravljen u zajedničkim nastojanjima da se privuku istaknute osobe iz svjetske filmske industrije da učestvuju na festivalu, s ciljem poticanja platforme za razmjenu iskustava među egipatskim, arapskim i međunarodnim filmskim stvaraocima koji učestvuju u događaju”, istakli su na zvaničnoj internet stranici Festivala.

Cairo Film Festival (CIFF) bit će upriličen od 15. do 24. novembra.

“Danis Tanović jedno je od najznačajnijih filmskih imena u svijetu, a njegovi filmovi su osvojili mnoge nagrade na najprestižnijim filmskim festivalima. Ponosni smo što je i predsjednik žirija ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja”, kazao je predsjednik festivala Hussein Fahmy.

Amir Ramsis, direktor Filmskog festivala u Kairu, istakao je da su “pred publiku uvijek dovodili imena iz različitih zemalja širom svijeta, a koja su ušla u historiju kinematografije”.

“Ponosan sam što imamo Danisa Tanovića kao predsjednika Međunarodnog žirija na Festivalu u njegovom 45. izdanju. Reditelj je okrunjen u historiji kinematografije velikim međunarodnim nagradama Akademije, Cannesa i Berlina”, kazao je Ramsis.

Danis Tanović, jedan je od najboljih reditelja i scenarista u istočnoj Evropi i svijetu. Među njegovim najvažnijim radovima je “Ničija zemlja”, koja je osvojila nekoliko nagrada, uključujući “Oskara” za najbolji film na stranom jeziku i najbolji scenario u Cannesu 2001.

Međunarodni filmski festival u Kairu (CIFF) jedan je od najstarijih i najredovnijih festivala u arapskom svijetu i Africi, i jedini je festival u arapskom i afričkom regionu registriran u kategoriji A Međunarodne federacije producenata u Praslesu, Francuska, FIAPF.

Previous Manifestacija “Selam, ja Resulallah” od 22. septembra do 16. oktobra
Next Velika izložba slika „SARAJEVO BIRVAKTILE“, predstavljena u Predsjedničkoj palati u Ankari

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Al Jazeera Balkans predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”

Tokom opsade Sarajeva poginulo je 11.541 ljudi. Povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma medijska kuće Al Jazeera Balkans sa sjedištem u Sarajevu predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”. Riječ je o

KULTURA I UMJETNOST

Brojni sportski i kulturni događaji povodom obilježavanja 40. godišnjice Sarajevske olimpijade

 Četrdeseta godišnjica Zimskih olimpijskih igara, održanih 1984. godine u Sarajevu u neredne dvije sedmice bit će obilježena brojnim međunarodnim sportskim takmičenjima, kulturnim događajima i manifestacijama.  Godišnjici obilježavanja ZOI prisustvovat će

KULTURA I UMJETNOST

Priznanje za bosansku pjesmu sevdalinku stiže iz Londona – Divanhana proglašena najboljom grupom na svijetu

Bosanska grupa Divanhana je proglašena najboljom grupom na svijetu od strane britanskog muzičkog magazina Songlines! -Toliko je sjajnih i nevjerovatno talentovanih umjetnika širom svijeta koji stvaraju divnu muziku i koji