Manifestacija “Selam, ja Resulallah” od 22. septembra do 16. oktobra

Manifestacija “Selam, ja Resulallah” od 22. septembra do 16. oktobra

Ovogodišnja, 19. po redu manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ja Resulallah”, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, trajat će od 22. septembra do 16. oktobra 2023. godine, saopćeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u haremu Baščaršijske džamije u Sarajevu.

O ciljevima i očekivanjima od ovog tradicionalnog projekta govorili su dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam MIZ Sarajevo, i mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama i koordinator projekta.

– U Bosni i Hercegovini se s posebnim poštivanjem dočekuje mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji Poslanik. Iz tog dubokog poštivanja prema Muhammedu, a.s., stoljećima se u našoj domovini u mjesecu rebi’ul-evvelu uče mevludi i organiziraju brojne aktivnosti, koje su s vremenom postale i naši prepoznatljivi vjerski običaji. Stoga, MIZ Sarajevo organizira manifestaciju u kojoj se kroz različite aktivnosti i sadržaje prisjećamo života i poruka posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. – kazao je glavni imam.

On je dodao da je jedan od najistaknutijih običaja bosanskih muslimana koji je proistekao iz čiste ljubavi i poštivanja – mevlud.

– Brojni naši pjesnici pisali su pjesme o životu i značaju Muhammeda, a.s., pa i cjelokupan život posljednjeg Božijeg Poslanika, od rođenja do smrti, opjevali su u stihovima. U tom pogledu u narednih 20 dana u svim općinama našeg Medžlisa i brojnim većim džamijama učit ćemo mevlude. Organizirat ćemo i predavanja, tribine, okrugle stolove, promocije, izložbe, programe za mlade, i tako dalje – naveo je on.

Kako je naglasio u obraćanju medijima, poruka manifestacije ove godine je milost, a moto kur’anski ajet “A tebe smo kao milost svjetovima poslali!”

– Jedna od osnovnih poruka Kur’ana jeste milost. Također, jedno od najistaknutijih Božijih imena jeste Er-Rahman – Milostivi. Iz te neizmjerne Božije milosti stvoreni su svi postojeći svjetovi, a čovječanstvo je dobilo posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda, a.s., i Časni Kur’an. U tom pogledu obaveza vjernika jeste prepoznavanje Božije milosti, pronalazak te milosti u sebi, te dijeljenje iste s drugima. Tada je i naša vjera i naš život zapravo čista milost – istaknuo je on.

Naglasio je da će u danima koji su pred nama podsjećati vjernike na zajedništvo, na međusobno pomaganje, da neumorno čine dobro, da se u dobru natječu, da na zlo dobrim uzvraćaju, da se sa svakim na lijep način ophode, da naređuju dobro, da se neznalica klone.

– Kroz ovu manifestaciju želimo poslati poruku da je vjera i osmijeh, i uklanjanje smetnje na putu, i lijep govor, i stid, i ljubav, i sadaka. Sve je to i put i sunnet posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. – kazao je glavni sarajevski imam Abdulgafar-ef. Velić.

Govoreći o raznolikosti ovogodišnjeg sadržaja, mr. Šljivo je predstavio programski tok manifestacije.

– Pripremljeno je 28 različitih programskih sadržaja koji će biti realizovani u 25 dana, a u programu učestvuje preko 300 osoba iz BiH i Turske. U toku manifestacije će biti angažovano 50 osoba MIZ Sarajevo i značajan broj volontera na tehničkoj podršci. Želimo da skoro čitav mjesec obilježimo raznovrsnim sadržajima kako bi u gradu postakli mevludsku atmosferu – naveo je Šljivo.

Programe koje su pripremili namjenjeni su svim uzrastima – dječiji program, program za učenike srednjih škola, program za mlade, edukativni program široj publici, sadržaj za ljubitelje umjetnosti, te programi kojim će na tradicionalni način obilježiti 12. rebiul-evvel.

– Imat ćemo ciklus od četiri predavanja u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, jedan od predavača je Karen Armstrong. Pripremili smo jedan okrugli sto, te tribinu. Imamo dvije promocije knjiga. Za ljubitelje umjetnosti pripremili smo izložbu pod nazivom ‘Rahmet’ – najavio je on.

Centralna mevludska svečanost bit će održana 27. septembra u Gazi Husrev-begovoj džamiji poslije podne-namaza.

– Tradicionalna mevludska svečanost uoči 12. rebiul-evvela bit će održana 26. septembra poslije jacija-namaza u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamijii. Također ćemo proučiti centralne mevlude po općinama Kantona Sarajevo, te četiri mevluda za žene. Jedan od tih mevluda za žene proučit će učenice Medrese “Osman-ef. Redžović” iz Velikog Čajna kod Visokog, a to je mevlud u Centralnoj džamiji u Vogošći – istaknuo je on.

Koncert ilahija i kasida bit će održan 15. oktobra sa početkom u 20.00 sati u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Neki od sadržaja će biti emitovani u direktnom prenosu na BIR televiziji i Facebook stranici Medžlisa Sarajevo. 

Ciljevi projekta su predstavljanje života Božijeg Poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremnom dobu, promocija islamske umjetnosti sa posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, odgovarajućim programima i aktivnostima buditi najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Njegovom Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih te doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, sa naglaskom na lijepu riječ.

Selam, ya Resulullah: Na Baščaršiji podijeljena 571 ruža

Aktivistice Mreže mladih pripremile su i podijelile danas 571 ukrasnu ružu.

Vjekovna je praksa i običaj u Čaršiji da se ukrašava u mubarek danima. Nekada su to naši preci činili osvjetljavajući svoje dućane, dijeleći halvu, ali su se prije svega ti ukrasi ogledali u gostoprimstvu i lijepom osmjehu upućenom svakome ko u Čaršiju svrati.

-Proteklih godina smo, naslanjajući se na ovu praksu i običaje, početkom rebiul-evvela, ukrasnim ružama, koje simboliziraju Manifestaciju Selam, ya Resulallah ukrašavali izloge dućana.

Na taj način smo nastojali podsticati svakoga na dobro i na lijepu mevludsku atmosferu – ističu iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Danas je u radnjama na Baščaršiji podijeljena 571 ukrasna ruža po godini rođenja Muhammeda, a.s.

Manifestacija je svečano otvorena večeras na platou ispred Baščaršijske džamije.

Previous Otvaranje ambasade i turisti iz Južne Koreje šansa za Bosnu i Hercegovinu
Next Danis Tanović predsjednik žirija službene konkurencije Filmskog festivala u Kairu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Galerija u Počitelju koja ostavlja bez daha (Video)

  Ideja o galeriji na vrhu samog Počitelja nastala sa ciljem da posjetitelji imaju motiv više da se popnu na sam vrh i ponesu suvenir koji će evocirati: uspomenu na

ŽIVOT

Imami povodom Bajrama počastili mjesnog paroha u Mostaru

Saradnja zvaničnika Crkve vaznesenja gospodnjeg u Bijelom Polju kod Mostara, u Bosni i Hercegovini, i njihovih komšija iz Džemata Potoci svakim danom je bolja, a tomu svjedoči i današnja posjeta

KULTURA I UMJETNOST

Srbijanski mediji računaju – ‘Dino Merlin će iz Beograda otići sa minimum 3 miliona eura zarade’

Dino Merlin rasprodao je Štark arenu za datume 18, 19. i 21. novembar 2023. godine, a 4. koncert zakazan je za 22. novembar.  Zakup Štark arene košta 25.000 eura, saznaje Telegraf.rs,