Preuzimanjem kontrole bosanskog neba očekuje se veći budžet za 12 do 13 miliona BAM

Preuzimanjem kontrole bosanskog neba očekuje se veći budžet za 12 do 13 miliona BAM

Sve je spremno da naša država konačno preuzme potpunu kontrolu nad bosanskohercegovačkim nebom, a to će se desiti u noći sa 4. na 5. decembar, tačno u ponoć. Kaže ovo u razgovoru za „Avaz“ Davorin Primorac, direktor  BHANSA-e.

To znači, kako nam je pojasnio Primorac, da će Bosna i Hercegovina preuzeti kontrolu neba iznad 10.000 metara visine, koje je najfrekventnije i najisplativije.  Do sada su kontrolu imale susjedne zemlje Srbija i Hrvatska i ujedno veliku finansijsku dobit.

Na ovaj događaj čeka se godinama.

– Mi preuzimamo srednji i gornji sloj zračnog prostora, gdje se odvija više od 80 posto zračnog prostora. Na tom dijelu je najveći broj preleta i radi se  o prostoru iznad 10.000 metara visine – kaže Primorac.

Ustvrdio je da ovo  važan finansijski događaj i za državu i za BHANSA-u, koja je samofinansirajuća neprofitna organizacija.

– Naši troškovi će biti veći za 20 posto, ali  očekujemo i značajne finansijske prihode. Očekujemo veći budžet za 12 do 13 miliona maraka u odnosu na godinu ranije – smatra Primorac.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da je država  spremna da preuzme kontrolu, a novi kontrolori već u decembru počinju s radom.

– U smislu opreme, infrastrukture i ljudstva, mi smo više nego spremni. Već smo odškolovali 70 kontrolora letenja. Već smo i prošli inspekciju Evropske agencije za sigurnost zrakoplovstva, koja se odvija treću godinu zaredom. Posljednja je bila prije sedam dana – istakao je on.

Izgradnja tornja na Aerodromu Sarajevo

Primorac nam je kazao da će BHANSA uložiti višemilionski iznos u obnovu kontrolnih tornjeva u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Kada je u pitanju Aerodrom Sarajevo, radit će se obnova i izgradnja tornja koji će biti vizuelno usaglašen s novim terminalom koji se već gradi. Mi radimo na rješenju da bude usklađen s Aerodromom Sarajevo – kaže Primorac.

Previous Krug 99 odgovorio Tegeltiji: U demokratskom uređenju na postoji konstrukcija “konstitutivni narodi”
Next Lizde ponovo najbolja na Svjetskom prvenstvu u powerliftingu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

U ‘Igmanu’ puštena u rad nova linija za proizvodnju pištoljske municije

  Kompanija Igman iz Konjica danas je pustila u rad novi pogon za proizvodnju pištoljske municije. Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je nakon obilaska da je novi pogon rezultat politike

Ekonomija/Biznis

Mujo Begić: U Vlasenici zasadio plantaže lješnjaka, izvozit će u Italiju

  Investitor Mujo Begić iz Vlasenice je zajedno sa kooperantima iz Italije osnovao firmu “Eko Begić”, koja se bavi uzgojem lješnjaka u vlaseničkim krajevima. Ovaj Vlaseničanin je u svom rodnom

Ekonomija/Biznis

EPBiH ne može udovoljiti zahtjevima EPHZHB

Obraćanje Elektroprivrede HZHB Vladi FBiH zbog nedostatka električne energije i upitnosti snabdijevanja kupaca, i prijedloga zabrane izvoza ovog energenta u oba federalna elektroprivredna preduzeća s ciljem, kako navode, obezbjeđenja potpunog