Agencije za zapošljavanje u BiH se pretvorile u agencije za iseljavanje iz BiH

Agencije za zapošljavanje u BiH se pretvorile u agencije za iseljavanje iz BiH

Koliko puta ste od predstavnika vlasti čuli floskule poput one da je “ključni zadatak pružiti mladim ljudima šansu da rade u svojoj zemlji”, da je potrebno “izgraditi ambijent koji će zadržati mlade i privući one koji su već otišli”!?

I dok vlasti kao najveći problem Bosne i Hercegovine javno ističu odlazak mladih, te se deklarativno bore za njihov ostanak, u praksi se dešava poptuno suprotno.

Svjedoči tome skandalozna i porazna kampanja koju ovih dana promoviše državna Agencija za rad i zapošljavanje na čelu sa Vedadom Hindijom i Služba za zapošljavanje Kantona Sarajeva na čelu sa Edinom Ljubuškić. Naime, ove dvije institucije pozivaju medicinare da se zaposle u Njemačkoj.

Rade to kroz projekt “Triple Win”, ustanovljen na osnovu Sporazuma između Savezne agencije za rad Njemačke i Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Ovih su dana obavjestili “zainteresirane kandidate da će se intervjui za zapošljavanje medicinara u Njemačkoj održati od 16.10.2023. do 20.10.2023. godine, te da je rok za prijave do 29.9.2023. godine”.

“Ako ste kvalificirana medicinska sestra ili tehničar, a zainteresirani ste za rad u SR Njemačkoj, Triple Win projekat Vam pruža mogućnost sigurnog i asistiranog pronalaska poslodavaca, te kompletnu podršku vašem odlasku i boravku tokom prve godine u Njemačkoj. Za kandidate koji ne posjeduju znanje njemačkog jezika, projekat obezbjeđuje besplatne kurseve jezika do zahtjevanog nivoa znanja i polaganje ispita za B1 nivo, u saradnji sa Goethe institutom. Osim toga, projekat vam daje i podršku pri potpisivanju ugovora sa odabranim poslodavcem prije vašeg odlaska u Njemačku, dobijanju vize, prevozu i smještaju u Njemačkoj, te vam stoji na raspolaganju i savjetuje vas tokom vaše prve godine boravka u Njemačkoj. Projekat pomaže pri nostrifikaciji diplome, koju finansiraju poslodavci”, navodi se u pozivu.

Njemački poslodavci tako su obavezni samo platiti nostrifikaciju diplome i dobiti “gotov proizvod”, finansiran od strane poslodavaca iz Bosne i Hercegovine, koji kroz plaćanje poreza državi finansiraju njihovo cjelokupno obrazovanje i specijalizacije. Bh. vlasti tako su doveli bh. poslodavce u situaciju da finansiraju razne zavode koji na kraju služe za izvoz radne snage iz BiH.

Da stvar bude još poraznija, radi se o projektu koji cilja na mlade kadrove iz BIH. Naime, jedan od uslova za prijavu je starosna dob, pa se za posao mogu prijaviti samo oni bh. građani u dobi do 45 godina.

Osim toga, traži se i minimalno radno iskustvo od šest mjeseci u posljednje 4 godine te se kao poticaj daje nagrada od 500 eura za sve kandidate koji iz prvog pokušaja polože B1 ispit. No, tu nije kraj poniženjima. Kako bi zadržali bh. građane u Njemačkoj, kroz projekt je osmišljenja i podrška pri integraciji u Njemačkoj, pomoć sa boravišnim i radnim dozvolama, smještajem, te drugim pitanjima vezano za boravak.

Pogotovo je ovaj poziv interesantan u kontekstu Kantona Sarajevo, gdje zdravstveni radnici mjesecima negoduju zbog niskih primanja, a vlast poručuje da prostora za povećanje plata nema, pa im kao alternativu nudi iseljavanje iz Bosne i Hercegovine. Tako su agencije i službe za zapošljavanje u BiH postale agencije za iseljavanje iz BiH, pišu Vijesti.ba.

Previous Nakon trolejbusa iz Bjelorusije, u Sarajevo stižu tramvaji iz Švicarske
Next Menachem Z Rosensaft: Počinioci genocida su tačno znali šta rade

You might also like

NAŠI DANI

Slovenački mediji: Hrvatska aferom sa prisluškivanjem isprobava da li može da podrije Dejton

Slovenački list Delo objavio je danas komentar u kojem se pita da li je hrvatska obavještajna služba posljednjom aferom sa prisluškivanjem slovenačkih zvaničnika samo isprobavala da li Hrvatska može da

NAŠI DANI

Abdulah Sidran na ručku kod predsjednika Francuske

Naš ugledni književnik Abdulah Sidran jučer je (utorak) u Jelisejskoj palači bio gost francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emamnuel Macron). Na inicijativu francuskog filozofa Bernar-Anrija Levija (Bernard-Henri Lévy), Makron je priredio

NAŠI DANI

Bundestag: Juratović pokušava da sruši rezoluciju o BiH, Ahmetović i Mijatović je podržavaju

Njemački Bundestag skinuo je s dnevnog reda rezoluciju o Bosni i Hercegovini čiji je nacrt prošle sedmice objavila Istraga. Razlog skidanja su, kako saznajemo, “nesuglasice” između Josipa Juratovića i Adisa Ahmetovića,