Andrej Plenković: “Hrvatska vlada solidarna je s Izraelom, našim bliskim partnerom”

Andrej Plenković: “Hrvatska vlada solidarna je s Izraelom, našim bliskim partnerom”

Hrvatska je solidarna s Izraelom i osuđuje brutalni teroristički napad Hamasa, ponovio je hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak na otvorenju Zagreb IHRA Plenuma, istaknuvši kako je Hrvatska posvećena borbi protiv antisemitizma i iskrivljavanju istine o holokaustu.

“Hrvatska vlada solidarna je s Izraelom, našim bliskim partnerom”, rekao je Plenković na otvaranju Zagreb IHRA Plenuma u zgradi Hrvatskog državnog arhiva. Plenković je ponovno osudio “brutalni teroristički napad Hamasa” i izrazio potrebu za oslobađanjem svih talaca i olakšavanjem humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Hrvatska je 1. marta preuzela jednogodišnje presjedanje savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), a nakon plenarne sjednice u junu u Dubrovniku, još jedna se održava u četvrtak u Zagrebu.

“Ne smiju se ponoviti užasi iz prošlosti”, rekao je Plenković.

Budućnost sjećanja na holokaust u središtu je hrvatskog presjedanja jer nema još puno preživjelih iz tog mračnog razdoblja.

“Kako nas napuštaju posljednji svjedoci holokausta, cijeli svijet mora odlučiti kako će budućnost globalnog sjećanja na holokaust izgledati. Moramo osigurati da njihove glasove čuju buduće generacije”, rekao je Plenković, uz kojega su bili hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Hrvatska vlada usvojila je u januaru, dva mjeseca prije predsjedanja IHRA-om, tri pravno neobvezujuće i radne definicije o antisemitizmu, poricanju i iskrivljavanju istine o holokaustu i antiromskom rasizmu i diskriminaciji.

Podsjetimo, nakon napada Hamasa Izrael je pokrenuo veliku vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubio više od 15.000 ljudi, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Službeni izraelski broj mrtvih iznosi 1.200.

Četverodnevna humanitarna pauza koju je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a koja je privremeno zaustavila izraelske napade na Gazu i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je kasno u ponedjeljak objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana. (Rano jutros potvrđeno je produženje primirja za još najmanje 1 dan.)

Izvor: Agencije

Previous Italijanski glumac Antonio De Matteo za AA: Ne želim biti dio onih koji šute o Palestini
Next U Sarajevu predstavljena knjiga "Kasim-ef. Dobrača: Sabrana djela": Pokazatelj razumijevanja islama u kontekstu vremena

You might also like

NAŠI DANI

Srbija podiže spomenik žrtvama palim za veliku Srbiju

Sada je to i definitivno blizu početku radova: Beograd na ušću dviju rijeka dobija spomenik stradalim Srbima tokom ratova devedesetih godina. Na budućem spomen-kompleksu naći će se imena 26.000 srpskih

NAŠI DANI

U Zenici bilbord sa natpisom: Besplatan parking za Crnogorce

Uoči fudbalskog meča između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u gradu u kojem će večeras biti igran, Zenici, osvanuo je zanimljiv bilbord. Na njemu, naime, piše da je parking

NAŠI DANI

Inicijativa za smjenu zamjenice predsjednika Skupštine grada Novog Sada

  “Neprihvatljivo veličanje četničkih zločina u Višegradu” Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Novog Sada pokrenula je danas inicijativu za smjenu Branke Bežanov sa mjesta zamjenice predsjednika