Bosanska firma povezuje dalekovodima Albaniju i S. Makedoniju

Bosanska firma povezuje dalekovodima Albaniju i S. Makedoniju

Bosanskohercegovačka firma Energoinvest d.d. Sarajevo i Operater prenosnog elektroenergetskog sistema Sjeverne Makedonije (MEPSO) potpisali su u Skoplju ugovor vrijedan 17,3 miliona eura za izgradnju dalekovoda koji će povezati Sjevernu Makedoniju i Albaniju, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor prodaje inžinjeringa za dalekovode u Energoinvestu, Nedim Karahasanović.

Projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i dio je velikog energetskog infrastrukurnog projekta u Evropi (Energy infrastructure project – Corridor 8) koji treba da poveže Albaniju i Sjevernu Makedoniju sa mrežom mediteranskih i drugih evropskih zemalja.

Kako je Karahasanović izjavio za RSE, Energoinvest je ovaj posao dobio na međunarodnoj licitaciji na kojoj su učestvovale firme iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Turske i Irana.

Energoinvest će, kako je za RSE rekao Karahasanović, projekat raditi po sistemu “ključ u ruke”, što podrazumijeva projektovanje, nabavku i isporuku opreme, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon dalekovoda koji ide od trafostanice Bitola 2, preko trafostanice Ohrid do makedonsko – albanske granice.

Rok za izgradnju je 30 mjeseci.

Karahasanović kaže za RSE kako očekuje da će ovaj ugovor Energoinvestu d.d. Sarajevo olakšati učešće na novim licitacijima i dobijanje novih poslova.

„Za Energoinvest ovaj ugovor znači kontinuiteta rad i referenci na dalekovodima visokog napona u regionu. Trenutno se rade 400 kV dalekovode u Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini, a i šire rade se 400 kV dalekovodi u Tanzaniji i Etiopiji“, kazao je Karahasanović.

Ugovor je potpisan u petak, 7. februara.

Previous Woonica Wool: Od ljubavi prema pletenju do novog brenda za dojenčad
Next Kako je bosanski biznismen nadigrao njemačkog giganta! Sudska pobjeda uz izvjesnu, značajnu, novčanu odštetu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Alen Islamović u biznisu sa lješnjacima

  Pjevač Bijelog dugmeta, Alen Islamović na 24.000 m2 zemljišta u Bihaću je izgradio plantažu lješnjaka i tako zakoračio u poljoprivredne vode. Sve je počelo prije nekoliko godina kada je

MADE IN BOSNIA-387

Prirodna kozmetika, bazirana na hercegovačkom smilju, postala prepoznatljiva na brojnim tržištima

Gost Kluba menadžera je Gloria Galić, mlada poduzetnica koja je razvila vlastiti brend prirodne kozmetike nazvan „Gloria“. Za vrlo kratko vrijeme prirodna kozmetika, bazirana na hercegovačkom smilju, postala je prepoznatljivo

MADE IN BOSNIA-387

Vispakov espresso se pije u 60 kafea u Kairu

Nakon što je bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak u maju ove godine uspješno plasirala prve količine espresso kafe na tržište Egipta, u Kairu se ovaj brand nalazi u ponudi već u