Bosanski film ‘Ekskurzija’ u selekciji za prestižne evropske filmske nagrade

Bosanski film ‘Ekskurzija’ u selekciji za prestižne evropske filmske nagrade

Evropska filmska akademija izabrala je film “Ekskurzija” bosanskohercegovačke rediteljice Une Gunjak u svoju selekciju među najboljim evropskim filmovima. Nominacije za Evropske filmske nagrade bit će objavljene u novembru.

Nakon svjetske premijere filma, na Locarno Film Festivalu i prikazivanja u Oficijelnoj selekciji 29. Sarajevo Film Festivala, publika će gledati ovogodišnjeg bosanskohercegovačkog kandidata za nagradu Oskar “Ekskurziju”, uskoro u kinima širom Bosne i Hercegovine.

Glavne uloge u tom filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac.

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Film govori o djevojci Iman koja privlači pažnju starijeg dječka, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju. Nakon što se, poslije igre istine ili izazova, proširi po školi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Film je sniman u Sarajevu od 22. aprila do 29. maja 2022. godine i realizovan kao koprodukcija šest zemalja (Bosna i Hercegovina/Hrvatska/Srbija/Francuska/Norveška/Katar). Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Previous Turska serija "Teskilat" snima se u Mostaru, na setu i zvijezda Murat Yildirim
Next „Po istom sistemu je crkva bila sigurna kuća i u Bosni i Hercegovini za ratne zločine”

You might also like

OTPOR BOSNE

Premijerno prikazan film o bosanskim Srbima, herojima odbrane Bosne i Hercegovine

  U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u srijedu je premijerno prikazan dokumentarni film “Junak umire jednom” autora Avde Huseinovića, izvještava  AA. Film donosi originalnu priču o bosanskim Srbima, herojima odbrane

KULTURA I UMJETNOST

Večeras premijera dokumentarnog filma ‘Bosna’

Petog aprila 2019. godine, navršava se punih 40 godina otkad je košarkaški klub Bosna postala prvak Evrope. Bilo je to 1979. u francuskom gradu Grenoblu. Pred 12 hiljada navijača KK

KULTURA I UMJETNOST

U Tuzli otvorena izložba „Otkud Italijani u Bosni i Hercegovini“ (Video)

Na više od stotinu fotografija i dokumenata, pretežno iz porodičnih arhiva, prikazan je historijat dolaska Italijana u Bosnu i Hercegovinu, na izložbi koja je pod nazivom „Otkud Italijani u BiH“,