Bosanski Petrovac: Muslimani i pravoslavci zajedno očistili katoličko groblje

http://bportal.ba/wp/wp-content/uploads/2015/05/bosanski-petrovac-katolicko-groblje.jpg

Akcija čišćenja zapuštenog katoličkog groblja u Bosanskom Petrovcu održana je jučer, a na inicijativu župe Drvar – Bosanski Petrovac i na poticaj građana muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti.

U akciji je sudjelovala grupa mladih iz župe Drvar, predvođena župnikom don Davorom Klečinom, i nekolicina domaćih Petrovčana muslimana.

Inicijativu je podržao i načenik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić koji se pobrinuo da se osigura sav potreban alat i strojevi za čišćenje.

Načelnik Zlatko Hujić je obećao daljnju pomoć kako bi se dovršilo uređenje ovoga starog groblja, koje je otvoreno 1911. godine ali je opustošeno u Drugom svjetskom ratu i otada se nitko o njemu nije brinuo.

Prilikom ćišćenja groblja pronađen je devastirani nadgrobni spomenik uglednoga petrovačkog ljekara Nikole Turića, koji je živio punih 113 godina, od 1808. godine do 1921. godine.

Katolička zajednica u Bosanskom Petrovcu je malobrojna, i ovom se akcijom, između ostalog, željelo pokazati kako bi se u svim sredinama u BiH većinske zajednice trebale odnositi prema manjinskim, te poslati poruka mira, saradnje i suživota, ali i poruka o potrebi brige lokalnih zajednica za kulturno-povijesnu baštinu.

Danas u Bosanskom Petrovcu živi desetak katolika, a do Drugog svjetskog rata ih je bilo oko 2000 – u Krnjeuši, Vrtočama, Koluniću, Oštrelju i u samom gradu. Tada su i porušene katoličke crkve u Krnjeuši i na Oštrelju, dok su one u Drvaru i Bosanskom Petrovcu srušene čak 4 godine nakon završetka rata.

(Bportal.ba)

Previous Oslobađanje Vijenca, podsjetnik na bitnu pobjedu ARBiH: Ratni plijen vrijedan deset miliona maraka (VIDEO)
Next Bošnjački namjesnici Osmanskog doba u Egiptu: podsjećanje na period kad su Bošnjaci vladali Egiptom

You might also like

NAŠI DANI

Hljeb dijele besplatno, snizili cijene, neće otpuštati radnike…

Dok u današnje doba u jeku globalne pandemije koronavirusa mnoge trgovine i pojedinci pokušavaju iskoristiti novonastalu situaciju te naglim poskupljenjima životnih namirnica dodatno povećati zaradu, ipak i dalje postoje dobri,

NAŠI DANI

Godišnjica zločina u Zaklopači: Gotovo identična sudbina stanovnike Zaklopače je zadesila i 1942.

Proteklo je 30 godina od krvavog zločina u mjestu Zaklopača koje se nalazi pored magistralnog puta Vlasenica – Milići.  Tog 16. maja 1992. godine pripadnici srpskih jedinica iz Milića u

NAŠI DANI

Krajiško „ne“ separatizmu i secesiji: „Svi za BiH, BiH za sve“

Više stotina građana iz svih krajiških gradova okupilo se danas u Bihaću na skupu podrške Bosni i Hercegovini pod motom „Svi za BiH, BiH za sve“. Skup je organiziralo Planinarsko