Bosanski Petrovac: Muslimani i pravoslavci zajedno očistili katoličko groblje

http://bportal.ba/wp/wp-content/uploads/2015/05/bosanski-petrovac-katolicko-groblje.jpg

Akcija čišćenja zapuštenog katoličkog groblja u Bosanskom Petrovcu održana je jučer, a na inicijativu župe Drvar – Bosanski Petrovac i na poticaj građana muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti.

U akciji je sudjelovala grupa mladih iz župe Drvar, predvođena župnikom don Davorom Klečinom, i nekolicina domaćih Petrovčana muslimana.

Inicijativu je podržao i načenik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić koji se pobrinuo da se osigura sav potreban alat i strojevi za čišćenje.

Načelnik Zlatko Hujić je obećao daljnju pomoć kako bi se dovršilo uređenje ovoga starog groblja, koje je otvoreno 1911. godine ali je opustošeno u Drugom svjetskom ratu i otada se nitko o njemu nije brinuo.

Prilikom ćišćenja groblja pronađen je devastirani nadgrobni spomenik uglednoga petrovačkog ljekara Nikole Turića, koji je živio punih 113 godina, od 1808. godine do 1921. godine.

Katolička zajednica u Bosanskom Petrovcu je malobrojna, i ovom se akcijom, između ostalog, željelo pokazati kako bi se u svim sredinama u BiH većinske zajednice trebale odnositi prema manjinskim, te poslati poruka mira, saradnje i suživota, ali i poruka o potrebi brige lokalnih zajednica za kulturno-povijesnu baštinu.

Danas u Bosanskom Petrovcu živi desetak katolika, a do Drugog svjetskog rata ih je bilo oko 2000 – u Krnjeuši, Vrtočama, Koluniću, Oštrelju i u samom gradu. Tada su i porušene katoličke crkve u Krnjeuši i na Oštrelju, dok su one u Drvaru i Bosanskom Petrovcu srušene čak 4 godine nakon završetka rata.

(Bportal.ba)

Previous Oslobađanje Vijenca, podsjetnik na bitnu pobjedu ARBiH: Ratni plijen vrijedan deset miliona maraka (VIDEO)
Next Bošnjački namjesnici Osmanskog doba u Egiptu: podsjećanje na period kad su Bošnjaci vladali Egiptom

You might also like

NAŠI DANI

Komšić: Stav Njemačke potpuni je poraz politike HDZ-a i Zagreba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je službeni stav njemačke vlade o tome da bi načelo tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda moglo pojačati podjele u Bosni i Hercegovini. 

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Poznata imena osoba uhapšenih zbog ratnih zločina kod Nevesinja

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros osam osoba, među kojima je i jedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su počinile ratni

NAŠI DANI

Bosanka na važnoj funkciji: Dunja Mijatović preuzela dužnost komesarke za ljudska prava Vijeća Evrope

  Nakon što je krajem januara izabrana za komesarku za ljudska prava pri Vijeću Evrope Dunja Mijatović je zvanično preuzela novu dužnost i postala prva žena koja će obavljati tu važnu funkciju.