Bosna prva europska zemlja koja temelji svoju državnost i na poznatim i na priznatim granicama

Bosna prva europska zemlja koja temelji svoju državnost i na poznatim i na priznatim granicama

Gotovo 2000 godina narod sa područja Bosne i nekadašnje Ilirije, očito imaju iste probleme a i neprijatelje, gledano iz ugla današnje situacije, ništa se bitno promijenilo nije, i dalje smo mi, silom političkih prilika izuzeti iz “njihove” Evrope. Jedni bi na istok, drugi bi na zapad, ali prkosna Bosna neće ni pedalj dalje od svoje višemilenijske sudbine, a to je da bude posebna i samo svoja!

-Teodosijeva Linija –


Flavije Teodosije, jedan od velikih vladara Rima, od 375. do 395. Godine, smatra se posljednjim imperatorom koji je vladao cjelovitim Rimskim carstvom. Zbog sve većih vjerskih, kulturoloških i političkih razlika između Zapadnog i Istočnog Rima, Teodosije se odlučio na podjelu carstva na dva dijela. Linija razgraničenja između dva dijela Carstva, kod historičara poznata pod imemom Teodosijeva linija, uspostavljena je na relaciji sjever-jug, po kojoj se i danas ovaj prostor Europe dijeli na katolički i ortodoksni. Posebna zanimljivost jeste to što je Teodosije, povlačeći ovu liniju sa sjevera, oko Bosne uspostavio istočnu i zapadnu liniju, čime je bosanskom prostoru priznata svojevrsna politička i kulturološka posebnost.
Uspostavom ove linije, Teodosije Carstvo dijeli na upravu sinovima – Honoriju (zapadni dio) i Arkadiju (istočni dio) sa prijestolnicama Rimom i Konstantinopoljem, koji sve do propasti Rimskog imperija ostaju cjelina.

Nama je najzanimljiviji period 445-480. u kome su prostori Bosne i Dalmacije bili samostalni, odnosno predstavljali su poseban, ni istočni ni zapadni dio Carstva. Iz toga se jasno vidi da je zemlja Bošnjana još u 5. vijeku imala jedinstven teritorij!
Samostalnosti ilirskih prostora doprinosili su i brojni kompromisi velikih sila.
Prema mnogim pokazateljima, zapadni dio Teodosijeve linije uspostavljen je na potezu današnje Zapadne Bosne (Velike Kladuše) prema Istri.
Nema sumnje da je prostor Bosne prije, a posebno poslije uspostave Teodosijeve linije, svojevrsni distrikt sa jasno izraženim kulturološkim, vjerskim i političkim posebnostima.


Obzirom da je Teodosijeva linija prva svojevrsna granica u Europi te da je Bosna prvi geografski prostor u historiji europskog kontinenta definiran granicom, nedvosmisleno možemo utvrditi da je Bosna prva europska zemlja koja temelji svoju državnost i na poznatim i na priznatim granicama. Istina, borbe za prisvajanje Bosne, kao i pomijeranje njenih granica nikada nisu prestale i do dana današnjeg!

Pored vjerskih posebnosti, kulturološka i jezička osobenst prati Bosnu i Bošnjake od prahistorijskog do današnjeg dana. Odlučnost Bosne i njenog naroda za očuvanje sopstvene autonomnosti i političke samobitnosti koštalo ih je brojnih vojnih pohoda koji su mnogo puta Bosnu pretvarali u zgarište, a njen narod žrtvom zločina i do genocidnih razmjera.

Izvor: FB https://www.facebook.com/KraljevstvoBosansko/posts/5494600973935776

Previous Novi terminal Sarajevskog aerodroma pri kraju izgradnje (Foto)
Next Kalajdžisalihović: Cijena sarajevske papuče se određivala prema cijeni janjeta ili košnice pčela

You might also like

HISTORIJA

ZABILJEŠKE O BOSNI AHMEDA DŽEVDET-PAŠE

Autor teksta: Dr. Ramiza Smajić, Institut za historiju u Sarajevu; Bilješke Ahmeda Dževdet-paše prevela je s osmansko-turskog Kerima Filan i izašla je pod naslovom „Bosna i Hercegovina u spisima Ahmeda

Ekonomija/Biznis

Kako je „Kalendar Bošnjak” krajem 19. vijeka pisao o marketingu

Reklama i njezina korist. Autori: J.K.BORJANOVIĆ Čovjek ima danas za se lično, pa i kao član porodice, općine, društva i države mnogo više potreba, poziva i dužnosti, nego što su ih

HISTORIJA

Srednjovjekovna Bosna: Vladari nikad nisu prihvatali predaju Srebrenice

  Znamo li i učimo li uopšte o Srebrenici o tome šta je bila i šta je sve značila kroz historiju… Prvi spomen Srebrenice, odnosno antičke Domavije, imamo iz vremena