Britanski novinar Harry Fear: Zapadni mediji desenzibiliziraju javnost na masakr u Gazi lažnim vijestima

Britanski novinar Harry Fear: Zapadni mediji desenzibiliziraju javnost na masakr u Gazi lažnim vijestima

Britanski novinar i režiser Harry Fear izjavio je da su zapadni mediji pokazali pristrasan stav tokom izvještavanja o izraelsko-palestinskom sukobu.

“Ove vijesti znače da u zapadnoj javnosti nema percepcije da će stotine ili čak hiljade Palestinaca biti ubijeno i da to treba zaustaviti”, naglasio je Fear.

Režiser dokumentarnog filma “Gaza: Still Alive” iz 2019. godine, koji govori o posljedicama rata na civile koji je Izrael započeo u blokiranom Pojasu Gaze 2014, radio je kao novinar u Gazi tokom sukoba 2012. i 2014.

“Ono što sada vidimo je krvoproliće. Masovno ubistvo osmišljeno da se osveti narodu Gaze u ime naroda Izraela”, kazao je Fear za Anadolu.

Naveo je da je Gaza pretvorena u zatvor na otvorenom.

“Rečeno je da bi kopnena operacija koju je izveo Izrael mogla trajati mjesecima, u kom slučaju će status quo u Gazi biti redefinisan i da će je u potpunosti zauzeti izraelski vojnici. Cilj toga je eliminisati Hamasove upravljačke kapacitete i ukloniti ga iz vlasti u Pojasu Gaze. U ovim napadima, kao i ranije, zakoni i pravila ratovanja su već prekoračeni”, pojasnio je Fear.

Podsjetio je da je britanska televizija BBC, dok je izvještavala o sukobima u regionu, koristila riječi “mrtav” za one koji su ubijeni u Gazi i “ubijeni” za one koji su ubijeni u Izraelu.

Prema njegovim riječima, organizacije poput BBC-a pokazale su izvanredan jezik izražavanja uprkos principu neutralnosti u izraelsko-palestinskom sukobu.

“Ovo je jasan primjer ‘ludila’ u takozvanom nepristrasnom izvještavanju”, izjavio je Fear.

Naveo je da mediji na Zapadu nemaju empatiju prema palestinskim civilima.

“Palestinci su kategorizirani kao ‘humanoidne životinje’, u govoru izraelskih zvaničnika, zapravo neljudi, i tako su mainstream mediji popratili priču. Dominantni narativ sukoba između Izraela i Gaze zasniva se na izraelskoj perspektivi. Jednostavno, životi Izraelaca se pretjerano veličaju. To znači da se životima Palestinaca ne pridaje nikakav značaj”, istakao je Fear.

Smatra da se ne može zanemariti da su nedavne sukobe započele oružane grupe povezane s Hamasom u Gazi.

Prema njegovim riječima, zapadni mediji zanemaruju “16 godina ugnjetavanja i opsade u Gazi”.

“Rat protiv Gaze koji je u toku je kršenje ljudskih prava, građanskih prava Palestinaca i potpuno uskraćivanje ljudskih, političkih i ekonomskih prava, a u velikoj je mjeri zasnovano na ideologiji rasne superiornosti i dominacije”, smatra Fear.

Britanski novinar je naglasio da se lažne i manipulativne vijesti o sukobu Izrael – Gaza brzo šire.

“Ovo je stalni rat između Izraela i Palestinaca, a dio toga je i informativni rat. Ovo je propagandni rat”, istakao je Fear.

Dotakao se i slučaja s novinarom izraelskog televizijskog kanala koji je u direktnom prenosu objavio lažnu vijest da je “Hamas odrubio glave 40 izraelskih beba”.

“Nakon što je izraelski novinar objavio ovu tvrdnju, koja nije bila ništa drugo do priča iz druge ruke i trač, vijest se brzo proširila zapadnim medijima na engleskom jeziku. Čak su i velike londonske novine prenijele vijest na svoje naslovne stranice, iako to nije bila istina. Nije istina jer nema dokaza. Ni izraelska policija ni izraelska vojska to nisu potvrdili”, rekao je Fear.

Kao “licemjerje” opisuje to što zapadni mediji ne daju dovoljno prostora iskustvima palestinskih civila dok na dnevni red iznose neprovjerene informacije o izraelskim civilima.

“Djeca su godinama ubijana u Gazi. Njima su ‘odsječene glave’ u izraelskim zračnim bombardovanjima, ali o tome se vrlo malo ili se ne izvještava u zapadnim medijima. Umjesto toga, fokus je na Hamasovim početnim masakrima i kako izraelska osvetnička misija nanosi danak palestinskim civilima”, pojasnio je Fear.

Istakao je da Izrael pokušava legitimizirati svoj masakr u Gazi putem medija.

“Ove vijesti znače da će stotine ili čak hiljade Palestinaca biti ubijeno i da u zapadnoj javnosti nema percepcije da se to treba zaustaviti. Međutim, kada Hamas izvrši masakr u Izraelu, u javnosti se stvara osjećaj bijesa”, kazao je Fear.

Podsjetio je da je granični prelaz Beit Hanun – Erez na granici Gaze i Izraela uništen kao rezultat sukoba.

“Granični prelaz Rafah na granici Gaze i Egipta ne može se koristiti zbog bombardovanja oko njega. Ovo znači da je Gaza potpuno zatvorena. To znači da novinarima nije dozvoljen ulazak. Moglo se kontaktirati samo nekoliko novinara koji su još živi u Gazi. Neki od njih su također ubijeni u ovim posljednjim sukobima”, naveo je Fear.

Mišljenja je da “zapadne zemlje u potpunosti podržavaju izraelsko takozvano pravo na samoodbranu”.

“Vidjeli smo da Izrael ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država i njenih evropskih saveznika, a čak su se i američke pomorske snage preselile u regiju da pošalju poruku regionalnim akterima. Ispunjeni su svi uslovi za najstrašniji i najnasilniji napad”, naglasio je Fear.

Previous Vašar u Puračiću ponovo obara rekorde posjećenosti
Next Dobar rod, dobar komšiluk - u ovom bosanskom selu jedni drugima pripomažu u radu u polju

You might also like

NAŠI DANI

Djeca sa govornim i slušnim poteškoćama sa reprezentativcima na Bilinom polju

Učenici Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo izašli su večeras na teren stadiona Bilino polje u Zenici zajedno sa fudbalerima reprezentacija Bosne i Hercegovine i Kipra. Učenici, njih 21,

NAŠI DANI

Dok pjeva Ibrahimoviću, Topčagić zgrožena time što su ‘svi koji su baš ratovali protiv Srbije podigli velike kuće’

U godinama potkraj SFR Jugoslavije u javnosti je bila popularna pjesma ‘Jutro je’. Pjesmu je pjevala, valjda još uvijek pjeva, ako nigdje onda na Zlatanovom rođendanu, pjevačica imenom Nada (ili

NAŠI DANI

Premijer KS sindikatima: Nemamo novca… dali porodiljama. Pregovaraćemo naredne godine

-Povodom protesta radnika koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo, premijer KS Edin Forto danas je ponovio da ne može obećati isplatu jednokratne novčane pomoći jer za to nema novca,