CIK većinom glasova odlučio da je sporni glasački listić važeći, Dodik se žali

CIK većinom glasova odlučio da je sporni glasački listić važeći, Dodik se žali

 Važeći je glasački listić koji je bio proglašen nevažećim protekle sedmice kod glasanja za izbor delegata iz Republike srpske u novi saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

To je odlučila Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvativši s pet glasova ‘za’ i uz dva glasa ‘protiv’ predloženi akt čiji je puni službeni naziv Prijedlog odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz entiteta Rs.

Na ovu odluku CIK-a moguće je uložiti žalbu, rečeno je.

Riječ je o glasačkom listiću na kojem je protekle sedmice, kod glasanja u Narodnoj skupštini Republike srpske za izbor delegata iz tog entiteta u Dom naroda državnog parlamenta, upisan znak X preko imena političkog subjekta, odnosno Partije demokratskog progresa (PDP), a ne u kvadratić ispred naziva tog političkog subjekta, što je na dan glasanja protumačeno kao da se radi o nevažećem listiću.

Tokom diskusije danas na sjednici CIK-a, članovi Irena Hadžiavdić i Vlado Rogić glasali su protiv predložene odluke jer smatraju da se znak ‘X’ preko naziva političkog subjekta, u ovom slučaju može tumačiti i kao da je neko izrazio protivljenje PDP-u, dok su ostali članovi CIK-a bili suprotnog mišljenja – da je jasna namjera o izražavanju podrške tom politikom subjektu iako ‘X’ nije upisan u manji kvadratić pored njegovog imena nego u veći kvadrat u kojem je ispisan naziv stranke.

Predsjednik Rs i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik najavio je žalbu u roku od 24 sata nadležnom sudu zbog današnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

Dodik je također najavio krivične prijave protiv članova CIK-a koji su na današnjoj sjednici tog tijela uvažili sporni glasački listić.

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) su tokom dana saopćili, pak, da je odluka CIK-a ispravna i u skladu sa zakonom.

Ova odluka CIK-a ne odgovara politički Dodikovom SNSD-u za razliku od PDP-a.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Bosna i Hercegovina ekipno prvoplasirana na Balkanskom taekwondo prvenstvu
Next Olimpijski muzej Sarajevo nominiran za nagradu EMYA 2023

You might also like

NAŠI DANI

Prosinečki: Bosna i Hercegovina ima odličnu reprezentaciju i kvalitet da može ostvariti uspjeh

  Novi selektor Robert Prosinečki vjeruje da nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine posjeduje kvalitet da se plasira na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Nogometni as i osvajač bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu

NAŠI LJUDI

Bosanska škola Coventry: Oživljavanje uspomena na žrtve genocida u Srebrenici (Video)

Jedanaesti juli 1995. godine, najtužniji dan u historiji Bosne i Hercegovine. Prvi i jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Mjesto događaja zaštićena zona UN Srebrenica, malo mjesto na

OTPOR BOSNE

Bivši borci obilježili dan formiranja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine

  Delegacija Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije teritorijalne odbrane Federacije Bosne i Hercegovine obilježila je jučer Dan Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine – 8. april. Istaknuto je