Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku: Sve više đaka bošnjačke nacionalnosti u nastavi na maternjem jeziku

Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku: Sve više đaka bošnjačke nacionalnosti u nastavi na maternjem jeziku

U sandžačkim opštinama u kojima učenici nastavu pohađaju na maternjem bosanskom jeziku, danas se obilježava Dan školstva na bosanskom jeziku, javlja AA.

Taj dan Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Srbiji proglasilo je 2013. godine kada je u obrazovnim ustanovama u Sandžaku, a za učenike bošnjačke nacionalnosti 21. februara počela da se izvodi kompletna nastava na maternjem, bosankom jeziku.

U nedavno objavljenom izveštaju BNV o rezultatima rada i planovima za naredni period, konstatovano je da je kvalitet nastave na bosanskom jeziku na visokom nivou, a da je u taj proces iz godine u godinu uključen sve veći broj đaka. Kroz realizaciju projekata u oblasti obrazovanja u prethodnoj godini doprinijelo se kvantitetu i kvalitetu nastave na bosanskom jeziku na prostoru Sandžaka, navedeno je u izveštaju BNV.

Podsjetili su da se sa procesom nastave na bosanskom jeziku otpočelo 2013. godine kada se za nastavu na bosanskom opredijelilo 4.545 đaka. Od tada svaka naredna školska godina bila je uspješnija od prethodne, naveli su iz BNV, i dodali da se u školskoj 2021/22. u nastavi na bosanskom jeziku nalazi 61 posto od ukupnog broja đaka u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

Analizirajući podatke, u BNV su utvrdili da se u prošloj godini u nastavi na bosanskom jeziku nalazilo ukupno 59 posto upisanih učenika, a ove godine 61 posto, pa je tako utvrđen porast učenika u nastavi na bosanskom jeziku od dva posto, naveli su iz BNV.

„Želja nam je da sve aktivnosti koje sprovodimo u oblasti obrazovanja donesu poboljšanje u kvalitetu nastave na bosanskom jeziku. BNV već trideset godina, od svog osnivanja radi na očuvanju identiteta Bošnjaka, a maternji jezik je jedan od osnovnih elemenata očuvanja identiteta. Ulažemo mnoge napore na polju nastave na bosanskom jeziku. Pored kvantiteta, permanentno radimo i na kvalitetu nastave“, rekla je predsjednica BNV Jasmina Curić.

U Sandžaku je u Osnovnoj školi “Ibrahim Bakić” u tutinskom selu Ljeskova 2004. godine, održan prvi javni čas bosanskog jezika. Danas se nastava na bosanskom izvodi u oko 40 obrazovnih ustanova, a đaci uče iz više od 200 autorskih i prevedenih udžbenika.

Dan školstva na bosanskom jeziku BNV obilježava se organizovanjem seminara za vaspitače, promocijom priručnika „Kratke crtice iz prošlosti Bošnjaka – historijski priručnik“, autora prof. dr Izeta Šabotića i mr Mirze Ćehajića, i dodjelom nagrada najbolje plasiranim učesnicima literarnog konkursa “Moj bosanski, moje bogatstvo”.

BZK ‘Preporod’ obillježio Dan maternjeg jezika

U Tuzli obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Previous U Tuzli obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika
Next Bosanski proizvođač sportske opreme otvara novu fabriku: U Jablanici posao za 50 radnika; plan zaposliti do 200 ljudi

You might also like

SANDŽAK

Čanak: Srbiju decentralizovati na tri pokrajine i dvije autonomne oblasti

Predsjednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da bi Srbiju trebalo decentralizovati tako da je čine tri pokrajine i dvije autonomne oblasti koje bi imale vlast

SANDŽAK

Džaferović pozvao institucije države da medicinske timove upute u Sandžak

Od trenutka pogoršanja situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa na području Sandžaka u stalnom sam kontaktu sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća i drugim bošnjačkim zvaničnicima u Sandžaku, navodi u saopćenju za

SANDŽAK

Novi Pazar: Pokrenuta humanitarna akcija „Sandžak za Palestinu“

Humanitarna organizacija „Svetionik“ pridružila se globalnoj kampanji Federacije udruženja koja cijene ljude (IDDEF) iz Republike Turske, za urgentnu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze. U akciju “Sandžak za Palestinu” koju je