Desničari planirali nasilno preuzimanje vlasti u Njemačkoj i otmicu ministra zdravlja

Desničari planirali nasilno preuzimanje vlasti u Njemačkoj i otmicu ministra zdravlja

Grupa osumnjičenih je, kako se navodi, namjeravala stvoriti uslove slične građanskom ratu u Njemačkoj, te planirala otmicu saveznog ministra zdravlja Karla Lauterbaha, prenosi DW.

Protiv četvorice osumnjičenih u jednoj Telegram grupi sa ekstremističkim sadržajem raspisani su nalozi za hapšenje. Optuženi se terete da su pripremali teški čin nasilja koji ugrožava državu i da su prekršili Zakon o posjedovanju oružja, kao i Zakon o kontroli ratnog oružja. Navodi se da su planirali napade i otmicu njemačkog saveznog ministra zdravlja Karla Lauterbacha.

Četvorica osumnjičenih su uhapšena u srijedu tokom pretresa provedenih širom Njemačke. Glavni osumnjičeni su 55-godišnjak iz Neustadta an der Weinstrasse u Rajnland-Pfalcu i 54-godišnjak iz Falkenseea u Brandenburgu.

Državno tužilaštvo u Koblenzu saopštilo je da je takošnji Okružni sud odredio istražni zatvor protiv privremeno uhapšenih. Navodi se i da su oni smješteni u različite istražne zatvore u Rajnland-Pfalcu.

Planirali izazvati uslove slične građanskom ratu

Prema informacijama političkog magazina ARD-a Report Mainz, za ukupno dvanaest osumnjičenih se navodi da su planirali da izazovu nestanak struje u cijeloj zemlji u okviru akcije kodnog naziva “Blackout“ u vidu napada na trafostanice i dalekovode, te da tako izazovu uslove slične građanskom ratu. Pokrajinski ured kriminalističke policije Rajnland-Pfalca i Ured glavnog tužioca u Koblenzu potvrdili su tu informaciju.

Oni su, prema navodima istražnih organa, namjeravali iskoristi nastali haos kako bi srušili demokratski sistem u Njemačkoj, a potom i preuzeli vlast. Grupa je također planirala otmicu ministra zdravlja Karla Lauterbaha i “onesposobljavanje” njegovih tjelohranitelja u akciji pod nazivom “Klabuterman”.

Zaplijenjeni oružje i diveze

Prema informacijama političkog magazina ARD-a, osumnjičeni su tokom posljednjih dana konkretiziovali svoje planove. Grupa je očigledno namjeravala kupiti oružje, mine i zaštitnu opremu za desetine hiljada eura. Prva primopredaja dva kalašnjikova i pet pištolja trebala je biti obavljena ove sedmice u Neustadtu an der Weinstraße u Rajnland-Pfalcu.

No, ta ponuda je ustvari bila zamka istražitelja. Policijski službenici su u više saveznih pokrajina pretresli ukupno 21 kuću i stan i zaplijenili nosače podataka, kompjutere i mobilne telefone. Kako je saopšteno iz Tužilaštva, tokom pretresa oduzeta su 22 komada vatrenog oružja, municija, gotovina, zlatne poluge, srebrnjaci i deviza. Među oružjem koje su osumnjičeni posjedovali bila je i jedna jurišna puška.

Grub pogled na svijet

Pet pretresa obavljeno je u Rajnland-Pfalcu, po tri u Bavarskoj i Donjoj Saksoniji i po dvije u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Saksoniji i Tiringiji. Pretresi su provedeni i u Baden-Vurtembergu, Šlezvih-Holštajnu i Brandenburgu.

Optuženi su se organizovali u više Telegram grupa, uključujući grupe pod nazivom “Ujedinjeni patrioti” i “Aktivni patrioti”. Do istorije chatova u ovoj posljednjoj grupi uspio je doći magazin Report  Mainz. Oni pokazuju grub pogled na svijet između desnog ekstremizma, ideologije zavjere i odbacivanja korona politike.

Lauterbach zaprepašten

Savezni ministar zdravlja Karl Lauterbach bio je “zaprepašten” činjenicom da je postojao plan njegove otmice. Političar SPD-a se zahvalio istražnim organima i Saveznom uredu kriminalističke policije na adekvatnoj zaštiti: „Očigledno sam profitirao od toga i za to sam veoma zahvalan“. Korona protesti ne samo da su postali radikalniji, već su sada usmjereni i na destabilizaciju države i demokratije, naglasio je njemački ministar zdravlja.

Previous U Sarajevu obilježena 30. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine
Next Poticaji poljoprivredi preko sto miliona. Stručnjaci poručuju: svi u proizvodnju, obradite svaki komad zemlje!

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Kako su vraćene ukradene slike iz muzeja AVNOJ-a

Antikvar Stojan Matić iz Novog Sada je u Beču prije 20 godina kupio vrijedne slike Božidara Jakca. Riječ je o slikama koje su ukradene tokom rata iz muzeja AVNOJ u

NAŠI DANI

Crnadak: RS je doživjela još jedan šamar na međunarodnoj sceni

  Šef bosanskohercegovačke diplomatije Igor Crnadak smatra da su, dovođenjem pripadnika Srbske časti u Banju Luku, njihovom šetnjom kroz grad, te fotografisanjem u sali Narodne skupštine RS-a, počinjene dvije štete.

NAŠI DANI

Sablasna tišina u Brčkom: Danas dženaza i ukop tragično stradalih

U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine zastave na polja koplja, sablasna tišina. Dan žalosti zbog smrti sedam osoba u požaru proteklog vikenda proglašen je i u Federaciji BiH. Dženaza i