Domaći trgovci povećali tržišni udio u 2018., Bingo neprikosnoveni lider

Domaći trgovci povećali tržišni udio u 2018., Bingo neprikosnoveni lider

 

Domaći trgovci povećali su udio na tržištu prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini u 2018. godini, a Bingo je osigurao udobnu vodeću poziciju na tržištu, pokazuje analiza Euromonitora, izvještava Indikator.ba. 

– Domaći trgovci zauzimaju vodeći udio u savremenim maloprodajnim lancima u Bosni i Hercegovini, koji su povećali tokom perioda razmatranja, budući da su veliki međunarodni akteri Delhaize i ITM Enterprises napustili tržište, dok je regionalni igrač Tuš Trade bankrotirao a Agrokor doživio teške turbulencije smanjujući svoje poslovanje kao dio procesa restrukturiranja, navodi Euromonitor.

Bingo je tokom prošle godine ostao na hipermarketima, formatu koji mu je pružio dovoljno prostora za rast.

Najjači rast u udjela u modernim trgovinama prehrambenim proizvodima u 2018. godini, prema Euromonitoru, ostvario je Mercator – BiH. Maloprodajni brand Mercator je ponovno uveden u Bosni i Hercegovini u sklopu restrukturiranja Agrokorovog poslovanja sa stanovništvom.

Hipermarketi su zabilježili najveći rast vrijednosti u modernim trgovinama prehrambenim proizvodima u BiH u 2018. godini. Ovaj format je, kako navode analitičari Euromonitora, bio pošteđen drame koja se prvenstveno razvijala u supermarketima i prodavnicama, dva formata na kojima su Agrokorovi maloprodajni brendovi Konzum i Mercator fokusirani.

Domaći igrač Fis zadržao svoje prvo mjesto u mješovitim trgovcima u 2018. godini. Kompanija je revolucionirala format robnih kuća nakon rata devedesetih i bila je jedan od prvih maloprodajnih lanaca koji je uveo velike prodajne centre u BiH.

Manji format u mješovitim maloprodajnim lancima i raznovrsnim trgovinama, kontrolira Studio Moderna, koji je zabilježio solidan rast tokom perioda pregleda. Originalno Studio Moderna je regionalni specijalist za kućne potrepštine i još uvijek najviše prodaje ostvaruje iz tog kanala.

Previous Američka klizačica sa ZOI '84. trenerica na EYOF-u: Nevjerovatan osjećaj biti ponovo u Sarajevu
Next Rast plaća u FBiH: U decembru 914 maraka prosječna neto plaća

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanac iz Njemačke investira u domovini: U Tuzli otvara Centar za robotiku

U Tuzli će u srijedu biti otvoren Centar za robotiku. Riječ je o investiciji njemačke firme Masterwerk na čijem je čelu Bosanac Muamer Babajić. Centar nudi šansu, posebno mladima. DW:

Ekonomija/Biznis

Od porodične tradicije do biznisa: Emir Hadžijusufović proizvodi prirodni sirup od ruže

  Emir Hadžijusufović proizvodi 100% prirodni sirup od ruže, po recepturi svoje majke. Dugi niz godina se ovaj sok proizvodi i pije u njegovoj porodici, ali sad je Emir odlučio

Ekonomija/Biznis

Turci i Azerbejdžanci najavljuju investicije u bosansku poljoprivredu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se sa Elnurom A. Guliyevom, savjetnikom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini. Teme sastanka bile su unapređenje ekonomske saradnje