Džaferović pozvao institucije države da medicinske timove upute u Sandžak

Džaferović pozvao institucije države da medicinske timove upute u Sandžak

Od trenutka pogoršanja situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa na području Sandžaka u stalnom sam kontaktu sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća i drugim bošnjačkim zvaničnicima u Sandžaku, navodi u saopćenju za javnost član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

On ističe da dijeli zabrinutost zbog novonastale situacije i izražava solidarnost s narodom Sandžaka.

– Pozivam institucije Bosne i Hercegovine na svim nivoima da se uključe u obezbjeđivanje medicinske i zaštitne opreme. Zvaničnici iz Sandžaka su me informirali da im je najneophodnija stručna ljekarska pomoć. Stoga očekujem da se u Bosni i Hercegovini formiraju medicinski timovi sastavljeni od ljekara i drugog medicinskog osoblja, koje bi u saradnji institucija Bosne i Hercegovine i Srbije, otputovali u Sandžak s ciljem pružanja pomoći – poručuje Džaferović.

Skaka: Grad Sarajevo je uz Novi Pazar u vremenima pandemije

Povodom vijesti koje stižu iz Novog Pazara u kojem vlada haotična situacija zbog velikog broja oboljelih građana i medicinskih radnika od koronavirusa, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je danas putem videolinka razgovarao sa svojim kolegom, gradonačelnikom Nihatom Biševcem, javljaju agencije.

Skaka je istakao da se u Sarajevu i Bosni i Hercegovini s velikom pažnjom prati trenutno stanje u Novom Pazaru koji vodi tešku bitku sa pandemijom koronavirusa.

”Grad Sarajevo kao institucija i kao glavni grad BiH vam stoji na raspolaganju. Uz iskrenu i ljudsku podršku i vjeru da ćete uspjeti prebroditi ovu tešku krizu, Grad Sarajevo je sa svojim građanima spreman pružiti svu potrebnu pomoć“, poručio je Skaka.

Iako se Sarajevo i Bosna i Hercegovina i sami suočavaju sa problemima izazvanim COVID-19, prijatelji se ne zaboravljaju, poručeno je u saopćenju koje je uputio Grad Sarajevo.

Sarajevo i Novi Pazar, ističe Skaka, imaju posebnu vezu. Tradicionalno prijateljstvo i naklonost potvrđeno je i uspostavom partnerskih i pobratimskih odnosa dva grada.

“Ovo je zajednička borba sviju nas. Gradovi se trebaju držati skupa, solidarisati se u ovo krizno doba i međusobno sarađivati na zaštiti i dobrobiti svojih građana”, poručio je Skaka.

Smatra da saosjećanje s ljudskom patnjom, ali i naša obaveza i odgovornost za ljude u nevolji neodvojivi je dio partnerstva i savezništva.

Gradonačelnik Sarajeva izrazio je uvjerenje da će bratski narod Novog Pazara i cijele regije Sandžaka uspjeti savladati i ovu tešku situaciju i ponovo se uzdići i oporaviti, kao što je to činio mnogo puta do sada.

-Teška situacija je u Novom Pazaru gdje je više od stotinu pacijenata s teškom kliničkom slikom, javljaju mediji.

Direktor bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović kazao je kako je u kratkom vremenu došlo do velikog priljeva teških pacijenata te je dodao kako problem nije nedostatak medicinskih sredstava već manjak zdravstvenog kadra.

Izvor: Agencije

Previous Susjedi u čudu: Kako to da Bosna, 'disfunkcionalna država', ekonomski raste brže od Hrvatske
Next Lakše do naše morske obale: Nova magistralna cesta M17.3 značajno će skratiti vrijeme putovanja

You might also like

SANDŽAK

Poruka iz N. Pazara uoči izbora: Hoćemo pokrajinu Sandžak (Video)

U Srbiji se u nedelju, 21. juna, održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Građani glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, Parlamenta Vojvodine i odbornike lokalnih samouprava. Birači će na parlamentarnim

SANDŽAK

Sandžaku pomažu mnogi, atletičar Asmir Kolašinac volontira i nosi boce s kisikom

Asmir Kolašinac, srbijaski olimpijac, odlučio je da tokom perioda pandemije koronavirusa volonterskim radom pomogne narodu u Sandžaku. Bacač kugle pridružio se volonterima u Novom Pazaru, a prethodno je pomoć pružio

SANDŽAK

Na današnji dan javno je strijeljan Aćif-efendija Hadžiahmetović

Aćif Hadžiahmetović, u narodu poznat kao Aćif-efendija, jedan od najpoznatijih sandžačkih političara između dva svjetska rata, lider Džemijeta, gradonačelnik Novog Pazara i vođa odbrane Novog Pazara od četnika, strijeljan je,