Ekolozi čistili prirodna blaga Blagaja

Ekolozi čistili prirodna blaga Blagaja

Udruženje “Novi val” organizator je današnje akcije čišćenja na području lokalne zajednice Blagaj.

Akcija je održana na lokaciji rekreacijskog centra Bunica, a odazvali su joj se i članovi udruženja STK Blagaj, SPK Blagaj, kao i članovi ekipe Bunica Boating, LAKS, ASPK Neretva te druga udruženja, neformalne grupe i građani koji su prethodno izrazili želju da budu njenim dijelom, javlja AA.

Predstavnici lokalne zajednice predstavili su svoje probleme u zajednici, a oni su odnose na veliki broj malih divljih deponija, nedostatak opće kulture, nepropisno odlaganje i odvoz smeća, mali broj kontejnera, problem na kupalištima te velike količine smeća u rijeci Buni (godišnje između 400 i 500 vreća).

Predsjednik Udruženja “Novi val” Adnan Đuliman ističe loš odnos lokalnog stanovništa prema prirodnim ljepotama i atrakcijama ovog kraja, a akcije poput današnje su, kaže, pokušaj da se podigne svijest stanovništa, kako bi se s praksom bacanja smeća na mjesta koja nisu predviđena za to, uskoro prestalo.

Problem je, ističe, i činjenica da Grad Mostar po pitanju komunale ne funkcionira na pravi način. Turisti koji posjećuju ovaj kraj su savjesni i oni se maksimalno pridržavaju propisa.

“Radi se o osobama iz uređenih država i sistema, koji ne ostavlju smeće za sobom. Sa druge strane, mi se godinama pitamo zbog čega se naši građani ponašaju na ovakav način. Pitanje je i iskreno i da li imamo dovoljno kontejnera i da li se smeće redovno odvozi, ali je bez obzira na to, najbolnije što ako trojica bace smeće na nepropisno mjesto, to tradicionalno za njima čine i svi ostali. Također, godinama slušamo i floskulu kako neko postoji ko je plaćen da sve to odvozi”, rekao je Đuliman.

Eko HUB Blagaj, kojim koordinira “Novi val”, pokrenut je u sklopu projekta “Misli o prirodi” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Kraljevine Švedske.

Previous Priča o Adiju Mujakoviću i njegovoj ljubavi prema konjima
Next Vizija Joea Biddena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom

You might also like

NAŠI DANI

Korać: Srbija nije odustala od svog ratnog programa

Predsjednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać rekao je da Srbija nije odustala od ratnog programa iz devedesetih, bez obzira na formalne poruke koje danas šalje njena vlast. „Čini se da se

NAŠI DANI

Vučić odlikovao Kurca. Ukazao da je na njega ostavio izuzetan utisak i prije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu Orden Republike Srbije na lenti, prenose srbijanski mediji. Vučić i Kurc su se ranije danas sastali u Predsjedništvu Srbije,

NAŠI DANI

Milan Tegeltija: Potkivanje 2 (Video)

“Taktiku ćete prepustiti meni jer se vi u to ne razumijete”, kaže predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija na kraju telefonskog razgovora sa Milijanom Buhom, doskorašnjom članicom VSTV-a koja je insistirala da