ENERGOINVEST U ALBANIJI ZAVRŠIO VRIJEDAN PROJEKAT

ENERGOINVEST U ALBANIJI ZAVRŠIO VRIJEDAN PROJEKAT

U Tirani je svečano puštena pod napon dalekovodna linija Tirana – Morine, jedan od najvećih poslijeratnih projekata izgradnje dalekovoda na kojem je radio Energoinvest, d.d – Sarajevo, a čijom realizacijom su elektroenergetski povezani Albanija i Kosovo.

Dalekovod je na specijalnoj svečanosti pod napon pustio premijer Albanije Edi Rama. Ceremoniji su prisustovali brojni zvaničnici Albanije, premijer Kosova Isa Mustafa, kao i predstavnici investitora, izvođača radova i konsultanata.

Vrijednost ugovora, kojeg je finansirala Njemačka razvoja banka (KfW), iznosi blizu 29 miliona eura, a radi se o projektu po sistemu “ključ u ruke”, što znači da Energoinvest izvodio projektovanje, nabavku opreme, isporuku, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon. Projekat je završen u skladu sa ugovornim rokovima i sa međunarodnim standardima, i interkonekcijski dalekovod Albanija – Kosovo je pušten pod napon.

Ovo je drugi veliki projekat kojeg je realizirao Energoinvest za investitora OST Albanija (Elektroprenos Albanije), nakon uspješno realiziranog projekta izgradnje dalekovoda na jugu Albanije koji je završen početkom ove godine.

“Nadamo se da ćemo uspješnu saradnju sa Albanskim partnerom ostvariti i u budućnosti na novim projektima”, poručili su iz Energoinvesta.

Izvor: BHRT

Previous Hadži Mehmed-beg Karađoz
Next KRATKI FILM Maria Kotromanjić - zaboravljena bosanska princeza

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kupres: Stanište za 13.000 goveda i 9.000 ovaca

Iako količine još uvijek nisu kao one s početka 20 stoljeća, kada je brojka stoke na kupreškoj visoravni prelazila 100. 000, i danas stočarstvo u ovoj općini ima budućnost i

Ekonomija/Biznis

U Cazinu će se proizvoditi dijelovi za auto-industriju

U izgradnju Poslovne zone Ratkovac u Cazinu do sada je uloženo oko pet miliona maraka, a njena osnovna svrha je privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, istakao je

Ekonomija/Biznis

Dinamičan razvoj i izvozna orijentacija automobilske industrije (Video)

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je na Poslovnom forumu Privredne komore FBiH (PKFBiH) u Sarajevu izjavio da automobilska industrija u Bosni i Hercegovini ima dugogodišnju tradiciju, te da ovaj