Fondacija Stećak povodom Dana bosanske državnosti predstavlja izložbu ‘Svjedoci’

Fondacija Stećak povodom Dana bosanske državnosti predstavlja izložbu ‘Svjedoci’

Fondacija Stećak u Bosni i Hercegovini predstavlja u sarajevskoj Vijećnici izložbu pod nazivom „ Svjedoci“ povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a koja će biti otvorena do 19. novembra.

Stećci su možda jedan od najznačajnih dijelova naše bogate historije, svjedočanstvo koje govori o hiljadugodišnjem kontinuitetu postojanja Bosne i Hercegovine. Otuda i neobičan naziv za jednu ovakvu izložbu, s kojim su, kako navode iz te fondacije, htjeli ponovo sa ponosom podsjetiti na slavnu prošlost Bosne i Hercegovine.

Izložene su replike stećaka i fotografije iz arhivske zbirke Fondacije Stećak. Za ovu priliku su odabrali osam replika stećaka sa namjerom da predstave širok repertoar ukrašavanja stećaka, koji su klesani u srednjem vijeku na našem tlu.

Ta samonikla narodna umjetnost  svojom maštovitošću odskakala je od tadašnje prakse stroge kršćanske tradicije srednjeg vijeka i zbog ove činjenice je dolazilo do optužbi za krivokletstvo i herezu.

Odabrali su 22 fotografije iz arhivske zbirke, a također i u ovom slučaju su odabrali one najznačajnih nekropola ili one sa zanimljivom pejzažnom formom. Fotografije je načinio Šefik Bešlagić u periodu od 1959. pa do 1980. godine.

Šefik Bešlagić je najznačajniji istraživač stećaka, a Fondacija Stećak je 2020. godine ustanovila nagradu Šefik Bešlagić. Nagrada se dodjeljuje za izuzetna dostignuća u izučavanju i valorizaciji stećaka.

(Fena/MiruhBosne)

Previous Povodom Dana državnosti BiH, u Starom Gradu građanima dijeljene ruže u bojama bosanske zastave
Next Godišnjica bitke na Lisači: Velika pobjeda Armije RBiH izvojevana na Dan državnosti

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Promovisan ‘Leksikon znamenitih Bošnjaka’ Nazifa Veledara

   “Leksikon znamenitih Bošnjaka”, rezultat višegodišnjeg rada Nazifa Veledara promovisan je danas u Bošnjačkom institutu  – Fondacija Adil Zulfikarpašić, objavljen u izdanju Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod. Autor kaže da

KULTURA I UMJETNOST

Pred dodjelu Oscara: Crnogorci navijaju za ‘Aidu’

Crnogorski istaknuti filmski poslenici u razgovoru za Vikend novine pričaju o svojim favoritima, osvrću se na nominaciju ostvarenja iz Bosne i Hercegovine u režiji Jasmile Žbanić “Quo vadiš, Aida” ali i komentarišu

BAŠTINA

Kosta Herman: Ćuprija u Višegradu

Mehmed paša Sokolović rodom je Bošnjak; ostanci kućice, u kojoj se rodio, još se danas viđaju u malenom selu Ravancima između velike i male Varde, blizu varošice Rudo. Autor: Kosta