Gaza: Jučer rođen, danas ubijen

Gaza: Jučer rođen, danas ubijen

Dok je u Gazi djelimično uspostavljena internetska povezanost, stanovnici dokumentiraju intenzivne napade koje je Izrael izveo tokom prekida komunikacija koji je nametnuo opkoljenoj enklavi.

Motaz Azaiza je fotoreporter koji dokumentira strahote Palestinaca u Gazi otkako je Izrael započeo svoj napad. U nedjelju je na Instagramu objavio videozapise meteža u Gazi dok ljekari i civili izvlače žrtve ispod ruševina i fizički prenose ranjene u bolnice i kola hitne pomoći u blizini nakon “lude” noći u kojoj “bombardiranje nije prestalo”.

“Nemojte nam poželjeti dobro jutro,” rekao je u jednom od videa, “samo poželite [da smo] živi do jutra.”

Ispod je još jedan video izraelskog bombardiranja:

https://www.instagram.com/p/Cy-QvEENB8V/

Uday Abu Mohsen posljednja je žrtva izraelskog neumoljivog bombardiranja Gaze, prenosi AJB.

Sliku malog pokrova podijelio je palestinski fotoreporter Belal Khaled koji je dokumentirao smrt i razaranje koje su u Gazu donijele izraelske snage.

Na platnu piše: “Uday Aby Mohsen, star je jedan dan. Nije mu izdan rodni list, ali je izdana smrtovnica.”

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi, javlja Anadolu.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju “Al-Aqsa Flood” – višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari, u subotu je najavio “proširenje vojnih operacija”, prelazeći na “sljedeću fazu rata protiv Hamasa”.

Šef Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, govoreći u nedjelju u Katmanduu, u Nepalu, ponovio je svoj apel za “trenutni humanitarni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje svih talaca i isporuku stalne humanitarne pomoći u opsegu koji zadovoljava potrebe naroda Gaze”.

Previous U VKBI održana javna tribina profesora Dževada Jahića “Mjesto višetomnog rječnika u kulturi Bosne i Bošnjaka”
Next Očajni Palestinci provaljuju u centre UN-a kako bi došli do hrane

You might also like

NAŠI DANI

Godišnjica zločina u Zaklopači: Gotovo identična sudbina stanovnike Zaklopače je zadesila i 1942.

Proteklo je 30 godina od krvavog zločina u mjestu Zaklopača koje se nalazi pored magistralnog puta Vlasenica – Milići.  Tog 16. maja 1992. godine pripadnici srpskih jedinica iz Milića u

NAŠI DANI

BRUTALNI SCHMIDTOV PEČAT NA TUĐMANOV RATNI CILJ U BIH – Srpski svet i Hrvatski svijet imaju svog Viskog predstavnika Schmidta

-Sada je svima jasan Dejtonski duh “dva entiteta i 3 naroda”…dragi Bosanci i Bošnjaci, na nas se u takvoj Bosni ne računa kao politički faktor! “Podržite HDZ i Evropsku narodnu

NAŠI DANI

Komšić: Nije pristojno omalovažavati pomoć koja dolazi u milionskim iznosima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je zahvalnost za pomoć evropskom komesaru za proširenje Olivera Varhelyia i institucijama Evropske unije, nakon što je Varhelyi danas najavio novu pomoć EU Bosni