Azra Zornić prijavila Tužilaštvu BiH Dragana Čovića u vezi neprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava

Azra Zornić prijavila Tužilaštvu BiH Dragana Čovića u vezi neprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava

(Patria) – Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 održala je vanrednu press konferenciju na kojoj su potvrdili da je njihova članica Azra Zornić koja je i apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava, podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

Predsjednik ANI Krug 99 Adil Kulenović kazao je da su apelovali na političke strukture i međunarodnu zajednicu kako bi se pristupilo provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava jer bi one otvorile perspektivu za izgradnju demokratske i savremene države jednakih građana.

„U tom traženju rješenja kako da se ubrza taj postupak shvatili smo da nije dovoljno apelovati i tražiti podršku“, kazao je Kulenović.

Azra Zornić je kazala da je jučer Tužilaštvu BiH predala krivičnu prijavu protiv Dragana Čovića ne otkrivajući detalje niti za koje krivično djelo ga je prijavila.

„U pitanju je neimplementacija odnosno nesprovođenje presuda za ljudska prava u mom predmetu Zornić ali i Sejdić i Finci. 2005. godine sam se obratila ESLJP dokazujući diskriminatorne odredbe Ustava BiH, a posljedično i Izbornog zakona. Osporavam preambulu koja govori o tome da u BiH žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Ostali. Svi mi koji ne želimo da se opredijelimo u „ove torove“ kako ih ja zovem, spadamo u Ostale. Da li mi imamo ikakva prava ili smo građani drugog reda. Mi smo svi Bosanci i Hercegovci, a svako drugo opredjeljenje je etničko i na nju imamo pravo“, kazala je Zornić.

Dodala je da je sam postupak trajao devet godina, a 2014. godine je Sud u Strazburu donio konačnu presudu.
„U političkom smislu to nije odgovaralo vladajućim strukturama, a koje zasnivaju svoju vladavinu na etnonacionalističkim osnovama i činili su sve da spriječe implementaciju moje presude“, kazala je Zornić.

Istakla je da je Vijeće ministara BiH sa sjednice Vijeća ministara skinulo tačku dnevnog reda a koja se ticala izvještaja Komiteta ministara Vijeća Evrope koji su zaduženi za nadgledanje implementacije tih presuda.

„O detaljima kaznene prijave ne mogu govoriti iz proceduralnih razloga, a kao legalista imam puno povjerenje u sudstvo i tužilaštvo“, kazala je Zornić.

Previous Konjic - na brdu Vrtaljica svečano podignuta zastava međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine
Next Krivična prijava protiv odgovornih radi obnove ploče u čast presuđenom ratnom zločincu

You might also like

NAŠI DANI

Zvizdić u New Yorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda

“Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić sastao se u New Yorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom. Tokom susreta predsjedavajući Zvizdić zahvalio se Guterresu

NAŠI DANI

Poznat identitet poginulog rudara u rudniku Đurđevik

U nesreći koja se dogodila sinoć u RMU Đurđevik, smrtno je stradao rudar Raif Čamdžić (40) a povrijeđeni je Hasan Kadirić, koji je hospitaliziran  u UKC Tuzla. Na mjestu događaja

NAŠI DANI

Upućen humanitarni konvoj sa oko 600 tona pomoći za Siriju

Konvoj humanitarne pomoći sa oko 600 tona krenuo je danas iz Doboj-Istoka prema Siriji u koloni dugoj pet stotina metara, javlja AA. Ovo je do sada najveći konvoj pomoći koji