Goražde: Održana promocija knjige ‘Smrt na putu spasa’

Goražde: Održana promocija knjige ‘Smrt na putu spasa’

U Maloj sali Centra za kulturu u Goraždu večeras je organizovana promocija romana “Smrt na putu spasa” autora Salima Kurta koji je jedinstvena memoarska hronika najtežih ratnih vremena i iskušenja kroz koja su prošli Bošnjaci fočanskog i goraždanskog kraja.

Promocija je okupila veliki broj građana, a o knjizi su govorili njeni promotori, Fatmir Alispahić i Kerim Švrakić, te sam autor.

Salimu Kurtu ovo je druga knjiga, a ranije je izdao knjigu “Grebak u zoni sumraka”. Sudionik je ovog djela, a na romanu je radio tri godine. Priča se temelji na nadi i preživljavanju jednog naroda uz pomoć Hasana Turčala.

Kako sam autor ističe roman “Smrt na putu spasa” radio je iz inata i prkosa Podrinjaca što su sve zaboravili i zapostavili, i historiju i patnju naroda iz Goražda i Foče i Drine. Glavni lik romana je Hasan Turčalo, čovjek koji je prelazio Drinu i dolazio na Grebak. Predvodio hiljade civila na putu po hranu i vraćao. Išao je kroz neprijateljske položaje, zaobilazio stotinu staza. Kako naglašava autor njegova smrt je zagonetna i o tome je pisao u ovom romanu. Naziv romana se odnosi na put kojim su prelazili civili s Hasanom u potrazi za hranom, municijom. Na tom “putu spasa” živote je izgubilo oko 1.000 ljudi. Riječ je o putu dugom oko 80 kilometara u jednom pravcu kojim je išao narod Goražda, a nisu znali hoće li se vratiti i svojoj djeci donijeti kilogram brašna naglasio je autor tokom večerašnje promocije.

Autor romana Salim Kurt je rođen u Foči 1963. godine, a osim pisanja bavi se i slikarstvom. Kako je rekao na večerašnjoj promociji u Goraždu, njegova velika želja je da njegove knjige budu osnova za scenario po kome bi nastao film o Grebku, o ”putu spasa”.

Na kraju promocije, prisutnima se obratio i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, koji je pozdravio sve prisutne i poželio im dobrodošlicu, nakon čega je u svom obraćanju uz čestitke i riječi zahvalnosti autoru ukazao na važnost i ulogu Hasan Turčala tokom rata 1992. – 1995. godine, kao i o tome da je bio jedan od pokretača ideje da osnovna škola u Ilovači upravo nosi ime legendarnog Hasana Turčala Brzog.

Izvor: gorazde.ba

Previous Bosanski kraljevski grad - VISOKI
Next Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine: Nadam se da počinjemo novu eru bh. rukometa

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Hivzija Hasandedić – velikan koji se nije zatvorio u političke granice

  Hivzija Hasandedić je bio intelektualna i ljudska veličina, samozatajni arhivista, poliglot, teolog, etnolog, istraživač, historičar, osmanista, historičar književnosti, hroničar, literata, muzeolog, geneolog, prevoditelj, interpretator izvora i profesor koji je

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Doktori nauka UNSA: Ova generacija treba da bude motor i pokretač društva – naša jedina domovina je Bosna i Hercegovina

Univerzitet u Sarajevu promovirao je 42 doktora nauka. Svi koji su stekli najviše akademsko zvanje –  doktor nauka, zaposleni su u Bosni i Hercegovini i ovdje vide svoju perspektivu. Upravo

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Počela nova školska godina – povećan broj prvačića u ZDK i USK

Centralna svečanost povodom početka nove školske 20022/2023. godine za Zeničko-dobojski kanton upriličena je u OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila kod Zenice, a dobrodošlicu đacima poželjeli su premijer Mirnes Bašić i ministar