Halil Smajić pronašao 3.300 maraka, novac vratio vlasnici: ‘Njena suza, ali i sreća za mene su najveća nagrada’

Halil Smajić pronašao 3.300 maraka, novac vratio vlasnici: ‘Njena suza, ali i sreća za mene su najveća nagrada’

Halil Smajić iz Sarajeva je prije nekoliko dana pronašao kovertu u kojoj je bilo 3.300 KM, a  vraćanjem novca stvarom vlasniku pokazao je dobročinstvo i poštenje, osobine koje krase vjernika. 

Naime, Smajić ni u jednom momentu nije pomislio da pronađeni novac zadrži. Kovertu je vratio nani od koje je dan prije kupio automobil marke “Golf 2”, gdje je koverta s novcem i bila, a koji je nana prodavala jer je bila u potrebi.

– Preko poznanika čuo sam da jedna nana sa Dobrinje prodaje muževo vozilo, koji je prije četiri godine preselio. Rekao mi je da ta žena automobil prodaje jer treba novac. Iako mi taj automobile nije bio potreban, kupio sam ga kako bi joj pomogao, izašao u susret, jer vozilo nije koristila. Ona je stara i živi sama. Dao sam joj više novca od dogovorene cijene. A, kako je automobil star i kako u je u njega trebalo da se ulaže dosta novca, sa suprugom sam ga pregledao da vidimo šta ćemo trebati popraviti. Otvorimo sam gepek, gledao ima li korozije. Kada sam podigao tapacir supruga je vidjela neku kutiju, a ispod kutije koju smo podigli ispala je koverta. Otvorio sam je, bila je puna novca. Prebrojao sam, ukupno je bilo 3.300 KM. Ni jednog momenta nisam se razmišljao šta uraditi, jer tuđi mi hak ne treba – kazao je za Preporod.info Smajić.

Odmah je, dodaje, uzeo telefon i pozvao vlasnicu. No, kako nije uspio stupiti s njom u kontakt pozvao je poznanika preko kojeg je i saznao za njenu situaciju.

– Ispričao sam prijatelju šta sam pronašao. On mi je rekao: “Halile ti si to pronašao, radi s tim šta hoćeš”. Rekao sam mu da je novac nanin te da je on pokuša nazvati i javi joj šta se desilo. Ispričao mi je da je njen muž bio bolestan, da su te pare skupljali za dženazu. Kada je preselio supruga te pare nije mogla naći. Tražila je po kući i na kraju odustala. Halalila ih. Sutra dan sam uspio stupiti u kontakt s nanom. Dok smo razgovarali na telefon, plakala je i zahvaljivala. Kada sam sa suprugom otišao da joj to uručim, ispekla nam je kahvu, opet je plakala i zahvaljivala se. Njena suza, ali i sreća za mene su najveća nagrada – kaže Smajić, te dodaje kako u tuđem nema sreće nikome.

U islamu je strogo zabranjeno bespravno uzurpiranje i uništenje, kako javne, tako i privatne imovine, a ukoliko namjerava pronađenu imovinu uzeti za sebe, taj postupak u islamu je zabranjen.

Vjernik je dužan obznaniti da je pronašao izgubljenu tuđu imovinu na prigodan način. Ukoliko se vlasnik javi i dokaže vlasništvo, treba mu predati imovinu. Ako se vlasnik ne javi, imovinu treba podijeliti u njegovo ime siromasima.

Previous Chicago - kako su Bošnjaci nadjačali antibosanski lobi
Next Susret Komšića i Yoon Suk Yeola: Južna Koreja planira otvoriti ambasadu u Sarajevu

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Kenan Crnkić dobitnik američke književne nagrade „Bookvana 2017“

Englesko izdanje regionalnog bestsellera „7 tajni uspjeha“ (7 secrets to success) ovogodišnji je pobjednik u kategoriji motivacione literature, te dobitnik prestižne američke književne nagrade „Bookvana 2017“ (BVA). Više hiljada književnih

ŽIVOT

Britanski medij o uspješnoj Bosanki – izbjeglica postala multimilionerka

Izbjeglica koja je postala poduzetnica Diana Jenkins viđena je na snimanju s glumačkom postavom Prave domaćice s Beverly Hillsa po prvi put ovog vikenda u Aspenu, piše Daily Mail Online. Ova

ŽIVOT

Avdo i Devleta Dervišagić iz Gornje Tuzle obilježili 68 godišnjicu braka (Video)

Bračni par Avdo i Devleta Dervišagić iz Gornje Tuzle proslavili su velikih 68 godina zajedničkog života. Recept za srećan i dugovječan brak nisu krili – ljubav, uvažavanje i dogovor su,