Ilidža: Obilježena 25. godišnjica Četvrte viteške brigade

Ilidža: Obilježena 25. godišnjica Četvrte viteške brigade

Polaganjem cvijeća na centralno spomen-obilježje Ilidža i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilidža počelo je obilježavanje 25. godišnjice od formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade. Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža  Muhamed Omerović rekao je da Četvrta viteška motorizovana brigada nije samo simbol odbrane Hrasnice i Ilidže, već i Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

“I ove godine s posebnim poštovanjem i velikim ponosom obilježavamo ovu značajnu godišnjicu i na taj način pokazujemo neizmjernu zahvalnost i poštovanje prema šehidskim porodicama čiji su najbliži za ovo što imamo danas dali najvrjednije što su imali.”, izjavio je Muhamed Omerović.

Načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić kazao je da općina Ilidža će i dalje pružati podršku boračkoj populaciji, a naglasio je i važnost obilježavanja godišnjica zbog čuvanja uspomene na herojsku borbu.

“Pozivam Vas da svako od nas uradi ono što je do nas, da se opet okupimo i gdje god možemo obiđemo mjesta i skupove koje podsjećaju na herojsku borbu, da budemo iskreni, budemo korisni i servis  onim koji trebaju sad našu pomoć. Budimo složni i  ispravimo neke greške koje smo imali jedni prema drugima. Budimo svi učesnici  razvoja, razvijajmo privredu, turizam, obrazovanje, ali nikad ne zaboravimo one koji su nam to omogućili” rekao je načelnik Memić.

Second Slide

Na važne zasluge Četvrte viteške brigade podsjetio je Emir Redžović tokom obraćanja na svečanoj sjednici .

“Prošlo je 25 godina od kada smo svi ustali kao jedan protiv vojno nadmoćnijeg neprijatelja i okupatora, braneći svoja ognjišta i slobodu. Slavni put  brigade i njenih ratnika i gazija časno je ispisan krvlju i žrtvom. Jedinica je uspjela tokom čitavog rata očuvati slobodne prostore Ilidže, a time i kapije glavnog grada BiH. Teritorija koju je držala na početku rata nije se smanjila ni pedlja, samo je proširena, a jedinica je učestvovala u velikom broju operacija od Ilidže, pa do Krajine”riječi su Emira Redžović, predsjednik Udruženja Četvrta  Viteška motorizovana brigada.

Predsjednik Udruženja Četvrte. viteške motorizovane brigade Emir Redžović pozvao je na prisustvo i ostalim aktivnostima kojima se i ove godine obilježava 25. godišnjica.

Na sjednici Vijeća  je posebno bilo dirljivo obraćanje sestre Selme Galešić, djevojke koja je bila teško ranjena i koja je sada u kolicima u Francuskoj, Sanje Galešić. Njihovu majku Jagodu Galešić su kidnapovali iz konvoja pod zaštitom  vojnika UN-a  15. maja 1992. godine, a potom ubili na brutalan način.

“Moja majka je rizikovala svoj  život i zbog njene humanosti, njene dužnosti  kao medicinske sestre i majčinske ljubavi prema svom djetetu doživjela je takvu sudbinu. Molim vas pomozite nam da dođemo do istine i pravde. Potrebna nam je vaša pomoć da naša majka i ranjenici  ne budu zaboravljeni i da naredbodavci budu kažnjeni. Tražimo od nadležnih institucija  BiH, prvenstveno državnog tužilaštva koje je otvorilo predmet u ovom slučaju da do kraja izvede cijeli postupak” i da se pred lice pravde dovedu zločinci” kroz suze je rekla Sanja Galešić čitajući poruku Selme Galešić, njene sestre.

Second Slide

Uručene su i plakete zaslužnim pojedincima.

Program obilježavanja nastavlja se nizom aktivnosti: svečanom premijerom dokumentarnog filma “Čuvari kapije grada”, koji govori o ratnom putu brigade u četvrtak u 20 sati u Kongresnoj sali hotela “Hills”, tevhidom i dovom šehidima te parastosom i misom zadušnicom poginulim pripadnicima Armije BiH. Centralna manifestacija  je u petak u 20 sati na trgu ispred Doma kulture u Hrasnici.

Previous Vjetroelektrana "Ivan Sedlo - Hadžići": Projekt vrijedan 60 miliona maraka
Next Scenarista i pisac Dušan Kovačević: Srbija više nikad ne smije ratovati, novi rat značio bi nestanak Srbije

You might also like

NAŠI DANI

Na sjeveru Bosne otvoreno preko 10km autoceste, granični prelaz i most na Savi

Dionica Svilaj – Odžak, u dužini od 10,7 kilometara, danas od 16 sati je puštena u promet. Današnjim svečanim otvaranjem mosta na rijeci Savi i graničnog prijelaza Svilaj stekli su

NAŠI DANI

Vučić: Komplikuju se stvari oko Kosova i RS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas, povodom poruke predsjednika SAD Džozefa Bajdena (Jo Biden) o podršci Srbiji u postizanju sporazuma sa Kosovom koji je fokusiran na međusobno priznanje, da

NAŠI DANI

Bosanska škola Coventry: Oživljavanje uspomena na žrtve genocida u Srebrenici (Video)

Jedanaesti juli 1995. godine, najtužniji dan u historiji Bosne i Hercegovine. Prvi i jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Mjesto događaja zaštićena zona UN Srebrenica, malo mjesto na