Ima li bošnjački narod Mostara svoje „predstavnike“ u Gradskom vijeću Mostara?!

Ima li bošnjački narod Mostara svoje „predstavnike“ u Gradskom vijeću Mostara?!

24. FEBRUAR 2024. (MINA) – Na prijedlog mostarskog muftije dr. Salem-ef. Dedovića, Skupština Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra „Mevlana“ na lokalitetu Lakišića harema koji izradio Projektni biro Modular d.o.o., te obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade.

Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju „Centra Mevlana. S ovim rješenjima u narednim danima s projektom će bit upoznati svi džemati na području Medžlisa Mostar.

U pojašnjenjima ideje zastupnicima Skupštine muftija je kazao kako se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora sa predstavnicima domaćih vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

„Lokalitet Lakišića harema je lokalitet na koji, s aspekta historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala pravo polaže Islamska zajednica (IZ), ali je to i lokalitet koji se nalazi u centralnoj zoni Grada Mostara i nije samo pitanje IZ i mostarskog muftije. To je svebošnjačko nacionalno pitanje. Smatramo da je koncept Interkulturnog centra „Mevlana“  kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići“, pored ostalog, istakao je muftija.

Interkulturni centar „Mevlana“ baziran je na baštini koju Mostar ima više stoljeća, a zasniva se na izučavanju Rumijeve Mesnevije.

“Katedru Mesnevije u Mostaru je utemeljio Derviš-paša Bajezidagić. Sam koncept Mesnevije je koncept inkluzivnosti, povezivanja, ljubavi i mirotvornosti. Mi na tom mjestu nudimo takav koncept, nasuprot zatvorenom i isključivom konceptu koji je ponuđen sa zgradom Hrvatskog narodnog kazališta. Koncept Kazališta, kako je predstavljen, je politički- hegemonistički zatvoren koncept“, kazao je muftija.

Projekat Interkulturnog centra „Mevlana“, dodao je, dobio je punu podršku međunarodnih zvaničnika, koji će podrškom ovom projektu ponovo skrenuti fokus svog djelovanja na stvarnu integraciju Mostara i države Bosne i Hercegovine – saopćeno je jučer.

Isti dan stigla je reakcija ‘Gradske uprave Mostara’.

Danas je na parkingu pored gradilišta HNK osvanula tabla koja najavljuje radove na izgradnji interkulturalnog centra. Ovakav oblik postupanja je klasičan primjer provokacije i nezakonitog postupanja, jer na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao ili je u postupku izdavanja dozvole za izgradnju objekta čiji je naziv vidljiv na nepropisno postavljenoj tabli. Grad Mostar će dalje poduzeti zakonske korake da se ovaj natpis ukloni sa predmetne lokacije.

Ovakav obrazac ponašanja zaslužuje osudu i pitanje kome je u interesu da se na ovaj način izazivaju incidenti i podižu tenzije u Gradu Mostaru – poručeno je.

Već tokom noći – tabla je srušena i onečišćena!

Brojne reakcije uslijedile su danas, prenosimo neke od njih.

Sanel Kajan, mostarski novinar i državni parlamentarac:

-Nakon što su iz Gradske uprave Mostara izjavili da je postavljena tabla provokacija i najavili da će biti uklonjena, noćas je ona išarana. Jutros je oborena, a pored nje izvršena nužda. Promicatelji su pokazali, još jednom, svoje pravo lice. Ovo ne smije obeshrabriti. Naprotiv! Odmah se trebaju izvesti bageri na teren i početi s radovima, a lokalitet osigurati, napisao je Kajan te podsjetio na neke od aktuelnih problema u Mostaru.

-Toliko toga ružnog se u Mostaru desilo samo u ovom najkraćem mjesecu u godini, a reakcija od onih koji bi morali prvi na ovo reagovati nema!

– Antifašistima onemogućeno da prošetaju do Partizanskog groblja – ŠUTNJA!

– Gradonačelnik pljuje po antifašistima, vrijeđajući ih i omalovažavajući – ŠUTNJA!

Stanovnici iz sedam naselja zbog solarnih panela traže izmjene Prostornog plana grada – ŠUTNJA!

– Na fasadama u zapadnom dijelu Mostara brojni ustaški, nacistički i fašistički simboli i grafiti – ŠUTNJA!

– Mediji objavili da u Mostaru postoji bar još 5 ulica s imenima nacističkih zločinaca i ustaša – ŠUTNJA!

– Objavljeno da će uz Hrvatsko kazalište kojeg grade u centralnoj gradskoj zoni biti smješteni i Hrvatska akademija znanosti, Hrvatski orkestar, Matica hrvatska, Hrvatska akademija dramskih umjetnosti – ŠUTNJA!

– Objavljeno da je nestala stanica za mjerenje zagađenosti zraka koju je Gradu Mostaru poklonilo Ministarstvo zaštite okoliša Federacije BiH – ŠUTNJA!

– U javnoj ustanovi Grada Mostara održana promocija lika i djela presuđenog ratnog zločinca – ŠUTNJA!

– Nastavljeni radovi na izgradnji HNK – ŠUTNJA!

– Iz Gradske uprave Mostara kazali da je postavljena ploča za budući centar Mevlana u Mostaru sramna provokacija i naredili njeno uklanjanje – ŠUTNJA!

– Ploča išarana i onečišćena fekalijama – ŠUTNJA!

⁉️ Ima li bošnjački narod Mostara svoje „predstavnike“ u Gradskom vijeću Mostara?! Ima li Bošnjaka i onih kojima su Mostar i država Bosna i Hercegovina na srcu u Gradskoj upravi Mostara?!

Za ovo nema druge riječi nego – IZDAJA❗️❗️❗️

Gradski odbor Hrvatske demoratske zajednice Bosne i Hercegovine (GO HDZ BiH) Mostar oglasio se priopćenjem za javnost u kojem je postavljanje ploče, kojom se najavljuje izgradnja Interkulturnog centra ”Mevlana” na prostoru parkinga pored gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru,  nazvao “gledanjem unatrag kojega Mostar i Mostarci ne zaslužuju” – prenijele su agencije.

“Na svašta se čovjek navikne – vjerojatno je misao vodilja osoba koje pod krinkom noći i mraka postavljaju raznorazne nelegalne ploče po gradu. Kad je moglo nelegitimno, zašto ne bi moglo i nelegalno? Kao da ne postoji svijest da je alternativa vladavini prava i važećih propisa jedino anarhija”, poručili su iz GO HDZ-a BiH Mostar.

U saopćenju su naveli kako “žalosti kada iza nečeg takvog stane jedna vjerska zajednica.”

Iz mostarskog Gradskog odbora HDZ-a BiH smatraju da “u vremenu kada Mostar doživljava i proživljava gospodarski, kulturni, socijalni i svaki drugi napredak, nejasno je da nekomu može smetati takav rezultat pa Mostar stalno vuče natrag.”

Poručili su kako Grad Mostar razbija takve stereotipe i postaje primjer pravog europskog grada i pozitivnih vijesti gdje se propisi poštuju, dozvole propisno izdaju, planovi donose, grad razvija, a institucije (inspekcija) rade svoj posao.

“Pojedincima je možda cilj skrenuti fokus sa svih pozitivnih stvari na nešto negativno te Mostar, koji je u zaletu, vratiti desetke godina unatrag i srezati mu krila, ali gospodo draga neće moći! Ne na ovakav način! Možda je bio talac, možda je i bio grad slučaj, ali Mostar i Mostarci ne zaslužuju pogled unatrag, a pogotovo ne kad svi drugi idu naprijed!”, naglasili su iz GO HDZ-a BiH Mostar.

Na kraju su zaključili kako je za Mostar od ključnog značaja “da bi i dalje ostao jedini pravi multikulturalni i multietnični grad (što je uvijek i bio) treba poštivati pravo i propise te čuvati mir.”

Reakcija SDA Mostar

Gradska organizacija SDA Mostar iskazuje svoju neupitnu podršku nastojanjima Muftijstva mostarskog i Medžlisa Islamske zajednice za izgradnju „Interkulturnog centra Mevlana“ kao opravdanog i neophodnog projekta u revitalizaciji stvarne integracije naroda i kultura na području centralne zone u Mostaru.

Snažnu opredjeljenost i podršku pružamo nastojanjima koji su više od same izgradnje ovog projekta koji je po svom nazivu i svrsi utemeljenje ideje prožimanja i razumijevanja između različitih kultura s ciljem snažnijeg poštovanja i uvažavanja, te zajedničkog rada na unapređenju zajedničkih kulturnih osnova kao zaloga za bolju budućnost.

Pozivamo gradonačelnika Grada Mostara i gradske službe na više senzbilnosti, uvažavanja i razumijevanja prema Islamskoj zajednici i kulturi s kojom se identifikuje veliki broj stanovnika Mostara i više odgovornosti svih nas da postupcima radimo na smirivanju tenzija, podjela i nepoželjnih djelovanja. Započeti proces treba da nastavimo u političkom i društvenom dijalogu, s više razumijevanja osjećaja svih i postizanja dogovora za ovo područje.

Stranka demokratske akcije će u svim svojim kapacitetima kao što to stalno čini kroz aktivan rad u Gradskom vijeću i Gradskoj upravi Mostara, zalagati se za ideju pravednosti u korištenju zajedničkog prostora u centralnoj zoni Mostara kao integrirajućem okruženju, koji treba biti prostor predstavljanja različitih kultura, što je svakako stvarni identitet Mostara, a nikako nije identitet predstavljanje projekata, politike i ideologije hegemonije i primjene sile u prostoru.

SDA Mostar će nastaviti raditi i da Mostar ima konkretnu i bolju budućnost, neopterećenu društvenim tenzijama, u kojem je moguće i neophodno da se uvaže prava svih stanovnika Mostara, koji ista polažu na svakom dijelu grada Mostara. Konkretnim radom nastavit ćemo procese na uvažavanju prava svih građana, te inicirati Odluke i dogovor kojim će se u ovom prostoru u sklopu riješenja za Centralnu zonu predvidjeti i izgraditi „Interkulturni centar Mevlana“.

Pozivamo da se djelovanje vrati u okvire neophodnog zalaganja za zajedničke i jedinstvene ideje za Grad Mostar kao grad svih njegovih građana u kojem svi imaju jednaka prava i obaveze.

Ko je taj “Grad Mostar”!? – piše Hasan Eminović u tekstu za Preporod.info.

Previous Španija: Stotine hiljada ljudi marširalo protiv trgovine oružjem s Izraelom
Next Bogata bošnjačka nošnja sa uticajem Istoka i Zapada

You might also like

NAŠI DANI

Najbolja palestinska maturantica ubijena je u izraelskom napadu

Tinejdžerica koja je 2023. maturirala kao najbolja palestinska učenica s prosječnom ocjenom od 99,6%, jedna je od mladih žrtava izraelskih zračnih napada u Gazi. Nastavljaju se intenzivni napadi izraelske vojske

NAŠI DANI

Duž Velikog parka se gradi „Pješačka zona-Sarajevski ćilim“

Danas je u velikoj sali Općine Centar održana prezentacija idejnog projekta pod nazivom „Pješačka zona-Sarajevski ćilim“. Na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića arhitektonski Studio „ZEC“ je uradio idejni

NAŠI DANI

Hadžidedić: Zemlje koje birokrati iz Brisela vide kao muslimanske – ne tretiraju kao evropske

  Član Međunarodnog instituta IFIMES dr. Zlatko Hadžidedić, u članku „Strategija EU za Zapadni Balkan: Birokrati u Krstaškom ratu“ podsjeća da je Evropska komisija postavila rok do 2025. godine, kada