Ispraćena 374. generacija svršenika Karađoz-begove medrese

Ispraćena 374. generacija svršenika Karađoz-begove medrese

Nakon jučerašnjeg svečanog maturskog defilea od Starog mosta do Musale, danas je svečanom akademijom održanom u dvorani Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra (USRC) “Midhad Hujdur Hujka” ispraćena 374. generacija maturanata Karađoz-begove medrese u Mostaru, odnosno 21. od njenog poslijeratnog reaktiviranja. 

Ova generacija broji 72 učenika koji dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine i, kako je to rekao hfz. Aid ef. Tulek, direktor ove medrese, među najboljima je koje je iznjedrila jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Hercegovini.

– Riječ je o generaciji čiji su učenici postigli izvanredne rezultate u svom četverogodišnjem školovanju na svim poljima. Prvaci su iz bosanskog jezika u Kantonu, također iz hemije, dva puta su osvojili prvo mjesto iz matematike, a pokazali su i izvanredne rezultate na polju debate, čak su bili i na svjetskom debatnom takmičenju za srednjoškolce u Kataru, Doha. Jako smo ponosni na njihove uspjehe – kazao je ef. Tulek.  

Među maturantima je i hafiza Ajla Tipura, koja je i učenica generacije. Prema svim parametrima, ona je, rečeno je, najbolja učenica od reaktiviranja Medrese.

Titulom hafize okrunila se u školskim klupama, a hifz je počela učiti kao 15-godišnjakinja.

– Kur'an sam za tri godine uspjela naučiti napamet i to je, naravno, veliki doprinos kako školi tako i društvu. Najveća motivacija na putu učenja hifza mi je bila ramazanska mukabela 2015. godine i taj put je bio težak, ali uz upornost i ustrajnost u radu, sve se može uspjeti – kazala je Tipura.

Učenik generacije Mirnes Maksumić iz Konjica istakao je da su maturanti Karađoz-begove medrese u isto vrijeme i tužni i radosni.

– Tužni smo zato što napuštamo generaciju i ovu medresu, koja nas je toliko stvari naučila, a radosni jer smo okončali srednjoškolsko obrazovanje i nastavljamo putem istine – naveo je on.

Izvor: Avaz

Previous Bosanske kompanije razvijaju aplikaciju za pomoć ljekarima u Americi
Next Bosna ima dušu: Muhamed Sakić iz Kikača uskoro će dobiti novi dom

You might also like

NAŠI DANI

U Sarajevu masovna vakcinacija građana (Video)

U Kantonu Sarajevu danas je započela masovna vakcinacija protiv covid-19 bez predhodne najave, a ispred dvorane Zetra, gdje se obavlja, u jutarnjim satima formirale su se dugi redovi građana.

NAŠI DANI

Iz Slovenije u Sarajevo stiglo 48.000 doza AstraZeneca vakcina

U Sarajevu je danas izvršena zvanična primopredaja donacije Slovenije Bosni i Hercegovini u vidu 48.000 doza AstraZeneca vakcina protiv koronavirusa. Primopredaji su nazočili predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i ambasador Slovenije u Bosni

NAŠI DANI

Neprespavana noć iza Stočana: Tužni smo zbog smrti djevojke

Neprespavana noć je iza građana Stoca. Snažan zemljotres jačine 5,6 stepeni po Richteru pogodio je ovaj grad, a nažalost sve je imalo i kobne posljedice, s obzirom da je od