Izdaja se ne oprašta: U Sarajevu protest zbog hapšenja direktora OSA-e

Izdaja se ne oprašta: U Sarajevu protest zbog hapšenja direktora OSA-e

Desetine građana okupili su se danas ispred zgrade Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu u znak protesta zbog hapšenja Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: “Izdaja se ne oprašta” i “Nije vam ovo 1983. godina”.

Protest je organizovala neformalna grupa građana koja je izdala i saopćenje u kojem su napisali da “neće dozvoliti da dokazane patriote budu pod neprekidnim pritiskom”.

Salko Zildžić je kazao da je došao kao građanin BiH koji više od godinu dana prati politička zbivanja i rad Tužilaštva BiH kada je u pitanju odnos prema Obavještajno-sigurnosnoj agenciji.

“Ono što mi vidimo da se dešava čini mi se da nije zapamćeno u demokratskim sistemima i zemljama, da je iks pokušaja da se naruši ta agencija. Ovo je jedan vid protesta običnih ljudi i građana na ono što nam izgleda kao jedan svojevrstan državni udar”, pojasnio je Zildžić.

Mišljenja je da “patrioti ove zemlje više to neće šutke gledati”.

“Ovo je naš lični odgovor na nenormalno dešavanje u društvu”, dodao je Zildžić.

Među prisutnima je bio i Rusmir Hadžihusejnović iz Konjica.

“Došao sam u svoje lično ime da izrazim nezadovoljstvo postupcima prema dokazanim patriotima Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju Osmana Mehmedagića, koji predstavlja jednu od najznačajnijih agencija u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način želimo da kažemo da se ne može primjenjivati selektivna pravda, dakle, pravda mora biti jednaka za sve i jednako se postupati prema svima”, istakao je Hadžihusejnović.

Smatra da se u slučaju Mehmedagića radi o “politički montiranoj optužnici koja se kontinuirano nastavlja”.

“Ide se ciljano na jednog čovjeka koji predstavlja jednu od najvažnijih agencija u odbrani suvereniteta i države BiH. On je paradigma države Bosne i Hercegovine. Po meni, ovo sve je skuhano u istoj kuhinji”, rekao je Hadžihusejnović.

Mirza Hajrić je na protest došao kao građanin i prijatelj Mehmedagića.

“Šta god da Tužilaštvo istražuje, neka istražuje, neka kaže javnosti ako postoji neka greška, ali moguća upitnost diplome nije razlog za privođenje. Ovo je četvrti put da se vode procesi protiv jednog vrhunskog dokazanog patriote kakav je Osman Mehmedagić”, rekao je Hajrić.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jučer je lišen slobode Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine. Jutros je predan u nadležnost Tužilaštvu BiH.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, lišenje slobode realizovali su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca”, navedeno je iz Tužilaštva ranije.

Izvor: AA

Previous Panonska jezera - 150.000 posjeta od početka juna
Next Mostar: Skup podrške direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Ruže u Drini za bošnjačke žrtve Bratunca iz 1992. godine

  Obilaskom mjesta gdje su ubijani Bratunčani tokom 1992. godine i odavanjem počasti nedužnim žrtvama, danas je u Bratuncu obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom gradu u okviru manifestacije

NAŠI DANI

Tužilaštvo BiH: Italijanski novinar lažirao priču o kupovini oružja, akteri iz snimka sve priznali

U proteklih 48 sati, Tužilaštvo BiH, Operativna grupa za borbu protiv terorizma, te SIPA i Granična policija, proveli su više istražnih aktivnosti i pretresa, temeljem tv priloga italijanskog novinara, koji je

NAŠI DANI

Premijer Novalić u stabilnom stanju

Zdravstveno stanje premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića je stabilno, saopćeno je Vladi Federacije BiH danas u poslijepodnevnim satima iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. „Premijer Novalić je stabilan i