Izraelski mediji: Brigada Golan povučena nakon velikih gubitaka

Izraelski mediji: Brigada Golan povučena nakon velikih gubitaka

Izraelski mediji otkrivaju da je okupatorska vojska odlučila povući brigadu Golan iz Pojasa Gaze, nakon 60 dana borbi, u kojima je pretrpjela velike gubitke.

Izraelski televizijski Channel 13 objavio da su vojnici ove brigade napustili Gazu kako bi pregrupirali redove.

Vojni stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, kaže da je brigada Golan specijalna organizacija, koja se sastoji od osam bataljona: četiri tenkovska, dva pješadijska, jedan padobranski, jedan artiljerijski bataljon, te oružja za podršku i operacije snabdijevanja i održavanja.

Prema vojnim pravilima, uklanjanje vojne jedinice iz borbe znači da je izgubila 40 posto borbenih sposobnosti u ljudstvu i opremi, navodi Al-Duwairi.

Vojni ekspert naglašava da povlačenje brigade Golan dokazuje istinitost onoga što su Brigade Izz al-Din al-Qassam objavile o uništavanju velikog broja vojnih vozila okupatorske vojske.

Al-Duwairi kaže kako je isključivanje brigade Golan iz operacija pokazatelj prirode bitke, efikasnosti otpora i snaga Al-Qassam u vođenju borbi 53 dana od početka kopnene operacije.

Objasnio da je brigada Golan bila predvodnik snaga u izraelskoj agresiji na Pojas Gaze te da je izdržala glavne udare u borbama, što ukazuje na intenzitet borbi i veličinu gubitaka.

Skrenuo je pažnju da je brigada Golan osnovana 1948. godine i da je njeno ime izvedeno od Galileja.

Učestvovala je u ratu 1948. godine, prije formiranja izraelskih oružanih snaga.

Vojni ekspert predviđa da će odlazak brigade Golan utjecati na moral okupatorske vojske, a očekuje da će i druge brigade napustiti bitku.

Povodom navoda Channel 13 da je riječ o pregrupiranju redova brigade Golan, Al-Duwairi je rekao da se ova akcija zove obnova borbene gotovosti ove brigade, bilo u pogledu mehanizacije, opreme ili ljudstva.

Dodaje da to zahtijeva vrijeme, što može dovesti do smanjenja njihove veličine i smanjenja borbenih sposobnosti, prenosi AJB.

Previous Trener Reala: Da sam zadržao Džanana Musu na terenu, mogao je postići 50 poena
Next Prijedorske žrtve nakon presude: Žalosno da su za jednog ubijenog dobili po 105 dana zatvora

You might also like

NAŠI DANI

Sanji Vulić dodijeljena zaštita Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

Šefici kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine, Sanji Vulić, dodijeljena je policijska zaštita. Ovo je saopštio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić na svom Instagram

NAŠI DANI

Vlada FBiH: INORMACIJE I ZAKLJUČCI O ZAVODU PAZARIĆ

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, razmatrala više informacija o izvršenim nadzorima na radom JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, te donijela

NAŠI DANI

Sutra susret Dritana Abazovića i Elmedina Konakovića

Predsjednik Vlade i rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore dr Dritan Abazović, sastaće se u četvrtak, 23. februara u Vili „Gorica“ sa ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem. Nakon sastanka, u 12.45 planirane