Prijedorske žrtve nakon presude: Žalosno da su za jednog ubijenog dobili po 105 dana zatvora

Prijedorske žrtve nakon presude: Žalosno da su za jednog ubijenog dobili po 105 dana zatvora

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas petoricu optuženih za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi na ukupno 59 godina zatvora, dok su ostali oslobođeni, prenosi Anadolu.

Žrtve zločina nakon presude petorici od ukupno 11 optuženih poručili su da su nezadovoljni visinom kazne zatvora za broj ubijenih.

Fikret Bačić smatra da je ovo žalosna presuda iako će kazna ostati upisana kao historijska činjenica za mjesnu zajednicu Zecovi.

“Za jednu žrtvu, ubijenog u Zecovima dobili su 105 dana zatvora. Poštovano Sudijsko vijeće, ovo je žalosno. Iako je ovo historijski dan i činjenica za mjesnu zajednicu Zecovi, jer je ipak neko odgovarao, ali 105 dana po ubijenom. Postavio bih pitanje Sudu, Tužilaštvu BiH, svima koji se bave procesuiranjem ratnih zločinaca kao i ekshumacijama i pronalaskom vješto skrivenih tijela, posmrtnih ostataka: Kad će taj proces biti okončan?”, rekao je Bačić novinarima.

Naglasio je da je ovom i ranijim presudama jasno pokazana suština zločina zbog čega su počinjeni.

“Nismo se smjeli drugačije zvati i imati drugačija imena”, kazao je Bačić, dodajući da je očekivao da će Sud “izvući” informaciju o masovnim grobnicama 640 Prijedorčana za kojima se i dalje traga.

“Iako je tužilaštvo dokazalo da četiri optužena znaju za tijela, odnosno grobnicu, međutim, nisu uspjeli. Ovo je za mene nikakva presuda”, kazao je.

Na kraju je potvrdio da su mnogi osuđeni za zločine nedostupni i da možda neće ni služiti kaznu.

“Za neke odranije znam da su se sklonili. Znam za Milunića da je već pobjegao prije mjesec dana. Znate da su u bjekstvu neki Prijedorčani koji su osuđeni i protiv koji se vodi postupak i da su se sklonili najvjerovatnije u Srbiju”, kazao je Bačić.

Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Dušana Milunića na 12, Iliju Zorića na 20, Zorana Stojnića na osam, Zorana Milunića na 14 i Ljubišu Četića na pet godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog progona ubistvima, prisilnim preseljenjem i nečovječnim djelima.

Ovom presudom su Radovan Četić, Željko Grbić, Boško i Rade Grujičić, Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović oslobođeni krivice.

Niko od optuženih nije prisustvovao izricanju presude, a Sud je odredio pritvor prvostepeno osuđenima, osim Četiću, kojem su određene mjere zabrane.

Suđenje im je počelo prije skoro devet godina.

Prema optužnici, na području Zecova ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti – u selu 69, na drugim lokacijama 20 civila, u logorima na području općine Prijedor 30 civila bošnjačke nacionalnosti, a ostali su ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona. Mještani Zecova vođeni su u logore “Keraterm”, “Omarska” i “Trnopolje”.

Na ovu sudsku presudu dozvoljena je žalba.

Previous Izraelski mediji: Brigada Golan povučena nakon velikih gubitaka
Next Profesor Drešković ima ideju kako riješiti problem zagađenog zraka u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Džanan Musa kupuje opremu za bolnicu u Bihaću

Košarkaš Brooklyn Netsa Džanan Musa odlučio je da kupi opremu bolnici u Bihaću potrebnu za borbu protiv pandemije koronavirusa. Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih košarkaša odlučio se na ovaj potez nakon

OTPOR BOSNE

Safet Hadžić – Heroj oslobodilačkog rata

Brojna imena upisana su zlatnim slovima u temelje Bosne i Hercegovine. U teškim vremenima pokazali su se najbolji od nas, a jedan od njih je Safet Hadžić. Na 30. godišnjicu

NAŠI DANI

Haradinaj: Promjena granica vodi u tragediju; Kosovo neće dozvoliti stvaranje ‘republike Dodik’

Promjena granica nije rešenje, rečeno je jučer na okruglom stolu o temi “Dijalogu između Kosova i Srbije posle samita u Berlinu”, sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajem, predstavnicima civilnog društva, medija