Izvoz gljiva iz Bosne vrijedan 16,4 miliona maraka

Izvoz gljiva iz Bosne vrijedan 16,4 miliona maraka

Tokom devet mjeseci ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je gljiva u vrijednosti 16,4 miliona KM, dok je u istom period lani izvezeno 13,6 miliona KM, podaci su Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, te se iz njih primijeti povećanje izvoza u vrijednosti od 2,8 miliona KM.

Naime, kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, ne čudi podatak da je izvoz šumskih kraljica iz godine u godinu u porastu jer, kako ističu, naša država je prepoznatljiva po proizvodnji gljiva.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kazali su da je vrijednosno povećanje izvoza praćeno količinskim povećanjem izvoza.

“Tokom devet mjeseci ove godine uvezeno je gljiva u vrijednosti od 2,6 miliona KM.

 Vodeće zemlje uvoza bile su Kina, Srbija, Ruska Federacija, Rumunija, Hrvatska”, kazali su iz Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Prema njihovim podacima, najviše se uvoze gljive u sušenom stanju, a takođe i izvoze one u osušenom stanju, mada, kako kažu, u izvozu ne zaostaju ni gljive u svježem ili rashlađenom stanju.

“U svježem stanju iz Bosne i Hercegovine se najviše izvoze lisičarke, vrganji i šampinjoni”, pojasnili su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

(MiruhBosne/NN)

Previous Zabrana uvoza mandarina iz RH
Next Klimatski protestanti blokiraju ulaz u sjedište British Petroleuma zbog ugovora o istraživanju plina s Izraelom

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nijemcima se dopada bosanski namještaj: Organski krevet firme MALAK JANJ promovisan u brošuri ‘imm cologne’

U susret narednom sajmu namještaja imm cologne 2022 koji će se održati od 17. do 23. januara/ siječnja 2022. godine u Kelnu, sajam nam nudi informacije o trendovima u industriji

Ekonomija/Biznis

Veliki energetski projekti EPBiH u Srednjoj Bosni i Tuzlanskom kantonu

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine dobila je od Vlade Srednjobosanskog kantona urbanističke dozvole za izgradnju fotonaponskih elektrana „Gračanica 1 i 2“ . Na taj način ozvaničen je početak realizacije projekta vrijednog

MADE IN BOSNIA-387

Pariz: Namještaj bosanske firme u čuvenom Starbucksu

Namještaj kompanije iz Bosne i Hercegovine našao se u jednom od najljepših Starbucks lokala na svijetu, u samom centru Pariza. Riječ je o stolicama “Neva” bosanskohercegovačke kompanije Artisan iz Tešnja,