Jajce plijeni pažnju prirodnim ljepotama i kulturno-historijskim naslijeđem

Jajce plijeni pažnju prirodnim ljepotama i kulturno-historijskim naslijeđem

Jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini Jajce, jedini je evropski grad u čijem centru se nalazi vodopad koji se obrušava sa 22 metra visine, da bi se rijeka Pliva koja ga pravi ulila u Vrbas, javlja AA.

Jajce je kraljevski grad, koji zaista opravdava ovo ”kraljevski“ jer ima široku ponudu za svačiji ukus. Upravo Jajce je grad koji treba biti destinacija kojom će mnogi zaokružiti ovogodišnje ljeto.

Vodopad rijeke Plive u centru grada je već odavno postao zaštitni znak Jajca i ono što turiste najviše fascinira. U pogledu na vodopad može se uživati sa svih strana i terasa, ali obavezno treba posjetiti i platformu u podnožju. Za one hrabrije, preporučuje se i spuštanje zip lineom preko vodopada gdje će doživjeti jedinstven adrenalin.

Stari grad Jajce je jedan od rijetkih očuvanih utvrđenih gradskih naselja sa svim karakteristikama urbanog centra 15. vijeka u kojem još uvijek žive ljudi i koji je sigurno vrijedan posjete.

Katakombe su također nešto što treba posjetiti u Jajcu.

Ulazak u katakombe izdubljene u živoj stijeni ispod platoa između Medvjed-kule i Crkve Svete Marije pravi su način da se pobjegne od ljetnih vrućina. Isklesane su u 14. vijeku po nalogu vojvode Hrvoja Vukčića. Imaju crkvu, kriptu sa oltarom i uklesanim krstom, suncem i polumjesecom, kao i crkvu sa krstionicama i grobnim mjestima. U osmanskom periodu su služile kao svetište, a u austrougarskom kao skladište piva. U Drugom svjetskom ratu cijeli Vrhovni štab se krio u njima, navode iz organizacija Odmori u BiH.

S vrha Tvrđave u Jajcu posjetioci mogu uživati u prelijepom pogledu, a ispod zidina se nalaze podzemni hodnici i prostorije. Sa tog mjesta vidi se Kraljev grob u Zastinju na Borovima, na južnoj padini brda Hum. U pitanju je stećak posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića koji je ubijen 1463. godine, a čije su kosti smještene u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

Plivska jezera su nešto što također treba posjetiti. Postoji Veliko i Malo jezero, a oba pružaju nevjerovatne mogućnosti za sport i rekreaciju, zabavu i uživanje svim generacijama. Od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, vožnje bicikla, šetnje, te roštilja na poznatom izletištu kod mlinčića.

Na nekoliko kilometara od centra grada nalazi se dvadeset vodenica na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog Plivskog jezera. Obnovljeni su 2005. godine i danas ih radi šest u kojima se može kupiti svježe samljeveno brašno, dok su ostali manje – više u funkciji spomenika.

I muzički događaj je jedan od onih kojim organizatori žele na najbolji mogući način ispratiti ljeto, a kojem je cilj i da privuče veći broj turista u Jajce na kraju sezone. “Desant na Jajce“ počinje 26. augusta, a trajat će tri dana. Ovogodišnje izdanje ponudit će najbogatiji program do sada, i to na tri scene, na lokacijama koje svojom ljepotom oduzimaju dah. Tako će ispod Plivskog vodopada nastupiti fantastični domaći i strani umjetnici.

Paralelno sa trajanjem festivala u Domu AVNOJ-a u Jajcu će biti održane reprizne projekcije nekih od najboljih filmova sa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Previous Prevoz putnika željeznicom u drugom kvartalu povećan za 215,7 posto
Next Na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović postavljena bista velikana bosanskohercegovačke književnosti Alije Isakovića

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Ruda Glava kod Goražda, raj za ljubitelje prirode

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde obiluje prirodnim bogatstvima koja predstavljaju sjajne preduslove za razvoj svih grana turizma, međutim taj potencijal je malo ili nikako iskorišten. Značajan doprinos promociji ovog dijela Bosne

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo: Sve više turista u Starom Gradu

  Dolaskom proljeća ulice Starog Grada, ali i Info-press centar Općine Stari Grad na Baščaršiji, bilježe veliki porast posjete turista iz cijelog svijeta. Razlozi dolaska u naš glavni grad su

BH RAZGLEDNICA

Od jakih vjetrova građane Sarajeva štite šume i planine

Profesor geografije Vedran Zubić bio je gost na sarajevskoj kantonalnoj tv. a sa njim su govorili o klimatskim promjenama koje su nas zadesile u posljednjim danima. Na pitanje koliko su