Jusuf Ahmetlić rođen u Minhenu, pokrenuo uspješnu firmu u Jelahu

Jusuf Ahmetlić rođen u Minhenu, pokrenuo uspješnu firmu u Jelahu

U okviru projekta I oni su budućnost Tešnja, Općinski načelnik Suad Huskić razgovarao je sa Jusufom Ahmetlićem, mladićem koji je zajedno sa svojom porodicom iz Njemačke pokrenuo firmu u Tešnju za prikupljanje, pakovanju i prodaju ljekovitog bilja.

Jusuf Ahmetlić rođen je u Njemačkoj, gdje je odrastao, školovao se i završio ekonomski fakultet. Dobili smo srijemoš iz Bosne, koji slovi kao kvalitetan i veoma zdrav, što nas je navelo da razmišljamo i o drugim prirodnim resursima. Istražili smo šta naša priroda nudi došli na ideju da pokrenemo proizvodnju u Bosni i Hercegovini, u rodnom kraju svojih roditelja.

Bio je to razlog da ga posjetimo u njegovoj kompaniji i da razgovaramo sa njim o iskustvima pokretanja biznisa kod nas.

BONATURA d.o.o. porodična je firma sa sjedištem u Tešnju. Osnovana je 2016. godine s ciljem da bogatoresursnu i nezagađenu prirodu Bosne i Hercegovine predstavi njemačkom i evropskom tržištu. Osnovna djelatnost je sakupljanje, otkup od iskusnih sakupljača, prerada i prodaja šumskih plodova, ljekovitog bilja i gljiva. U objektu cca. 1500m2, koji raspolaže sa više rashladnih komora, sušarom, sjeckalom i mnogim drugim pratećim inventarom koji čini profesionalnu liniju za obradu, obrađuju se i suše prvoklasne sirovine po HACCP standardu. Firma posjeduje i OK certifikat koji garantuje da su njeni proizvodi organski.

Jusuf je rođen 1994. godine. Odrastao sam u Njemačkoj ali sam uvijek bio vezan za Bosnu. Nastojao sam napraviti neku pozveznicu Bosne sa Njemačkom, jer volim i jednu i drugu državu. Imamo veliko prirodno bogatstvo u ljekovitom bilju, a s druge strane postoji interes na njemačkom tržištu za takvim proizvodima. Otac i majka su bili cijelo vrijeme podrška i zajedno smo uspjeli pokrenuti i kreirati jednu respekatibilnu kompaniju, ističe Jusuf.

Danas Bonatura izvozi više desetina tona ljekovitog bilja i šumskih plodova većinom, tj. 95%, u Njemačku, Austriju i Švicarsku. Osim prirodnih blagodeti koje Bosna i Hercegovina nudi, Jusuf je iskoristio i svoje komunikacijske vještine, jer govori četiri jezika, a koje se odlično uklapaju u način poslovanja na ovim tržištima. Kupci su proizvođači začina, čajeva te farmaceutske kuće.

Bonatura je razvila mrežu sakupljača ljekovitog bilja i šumskih plodova po čitavoj Bosni i Hercegovin. Za sada se radi o više od 200 registrovanih berača i njihovih porodica koje žive od toga. Najviše se izvozi kadulja, lipa, zova, šipak, kopriva, uva, kunica, list kupine, verem, itd. Imamo oko 100 različitih proizvoda. Osim bilja, tu je i sušeno šumsko voće, borovnica, brusnica, smreka, zatim gljive, začini, itd. Važno je istaći da se radi o 100% organskim i samoniklim proizvodima, i kako mi to volimo naglasiti, prirodno i zdravo iz ekološko najčistijih dijelova Bosne i Hercegovine, sa obronaka masiva naših planinskih ljepotica i prelijepih dolina. Bosna i Hercegovina spada u red kontinentalno – mediteranskih zemalja, u najvećem dijelu nezagađena štetnim industrijskim uticajima. Zato nam je veoma važno da razvijamo ekološku svijet kao nešto što je bitno za sve nas. Svjesni smo naših prednosti, a hvala Bogu, toga su svjesni i naši kupci, objašnjava Jusuf.

Bonatura trenutno broji sedam zaposlenih sa tendencijom rasta i proširenja kapaciteta. Zajedno sa sakupljačima i kooperantima svi oni isporučuju više od 100 tona proizvoda na tržište. Svim zainteresiranim kupcima proizvodi će biti dostavljeni direktno na upit.

Vi ste Bosna i Hercegovina u malom. Iz svakog njenog dijela pronašli ste ono najbolje. Drago nam je da smo danas ovdje. Ovdje je riječ o inovativnom biznisu, u kojem su se spojili mladost i znanje. Razlog za dodatno zadovoljstvo je taj što je Jusuf Ahmetlić i njegova porodica sa njihovom Bonaturom primjer koji unatoč trendu odlaska, zapravo prkosi svemu onome negativnom što često vidimo i čujemo oko nas. Jusuf je dokaz da to nije tako. Jusuf je rođen u Njemačkoj, obrazovao se tamo, stekao znanje i na osnovu vlastite procjene ocijenio da su šanse za uspjeh korištenjem konkurentskih prednosti koje pružaju Tešanj i Bosna i Hercegovina, veće i bolje. Odlučio se za pokretanje biznisa u svojoj domovini i to je ono što ga svrstava u sve one mlade i uspješne ljude koji čine budućnost Tešnja i Bosne i Hercegovine, poručio je na kraju razgovora sa Jusufom Ahmetlićem  Općinski načelnik Suad Huskić.

Projektom I oni su budućnost Tešnja Općina predstavlja mlade i uspješne ljude. Cilj je promovirati kako njihova profesionalna i životna postignuća tako i univerzalne vrijednosti. Projektom se želi pokazati da Tešanj kao lokalna zajednica ima svijetlu budućnost u kojem itekako ima mjesta i za mlade i uspješne ljude koji grade jedno društvo u kojem uspjeh nije nikakvo ‘čudo’, već pravilo i normalna stvar do koje se dolazi znanjem i zalaganjem.

Više o kompaniji Bonatura d.o.o. možete saznati na https://bonatura.ba/

Previous U Sarajevu postavljen spomenik kralju Tvrtku I, na dan potpisivanja Povelje Kulina bana
Next Kompanija iz Hadžića od prirodne ovčje vune proizvodi jastuke, jorgane, madrace..

You might also like

Ekonomija/Biznis

‘Igman’ zaposlio još 86 radnika

  Kompanija Igman iz Konjica, najveća firma iz oblasti vojne industrije u Bosni i Hercegovini, prošle godine je ostvarila poslovne prihod od 109,5 miliona KM, što je skoro isti rezultat

Ekonomija/Biznis

Milkos planira graditi stambeni kompleks na Pofalićima

Direktor sarajevske mljekare Milkos Aldin Fakić je uoči početka javne rasprave komentarisao namjeru kompanije Green City, koja je u vlasništvu mljekare, njihovu namjeru da se na mjestu nekadašnje industrijske zone

Ekonomija/Biznis

Kako je „Kalendar Bošnjak” krajem 19. vijeka pisao o marketingu

Reklama i njezina korist. Autori: J.K.BORJANOVIĆ Čovjek ima danas za se lično, pa i kao član porodice, općine, društva i države mnogo više potreba, poziva i dužnosti, nego što su ih