“Karta sjećanja – Sarajevske ruže 1992 – 1995”

“Karta sjećanja – Sarajevske ruže 1992 – 1995”

Prepoznavajući dokumentarno-historijsku i simboličku vrijednost “Sarajevskih ruža”, važnih u kolektivnoj memoriji i identitetu grada, JU Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, od početka dvijehiljaditih godina kontinuirano ih je evidentirao i valorizirao kao autentične spomenike opsade.

Nažalost, protokom vremena i uticajem atmosferilija (kiša, snijeg, led, sunce…), brojne “Sarajevske ruže” su propale, pri čemu je značajnije uništavanje nastalo ljudskim djelovanjem, odnosno prilikom sanacije pločnika i ulica. Iako smo od 1996. godine pa do danas bili suočeni sa izazovima opstanka ovih spomenika, stručna služba Zavoda aktivno je radila na njihovoj zaštiti i promociji.

Našu najnoviju aktivnost predstavlja “Karta sjećanja – Sarajevske ruže 1992 – 1995”. Ovaj projekat podrazumijevao je terenski obilazak, fotografisanje i lociranje sačuvanih “ruža”, s ciljem trajnog dokumentiranja ovih spomenika stradanja.

Mapu je izradio kreativni tim Zavoda: Amra Čusto i Damir Hodžić, koja nije osmišljena na način da prikaže sve “ruže”, već da naglasi važnost očuvanja ovih autentičnih spomenika i vjerodostojne interpretacije kako bi opstali kao važna mjesta sjećanja.

Objavljivanje Mape “Karta sjećanja – Sarajevske ruže 1992 – 1995” omogućilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Previous Dopunjeno izdanje braće Grimm: Dva vuka i tri kozlića
Next Bosanska skijašica ubilježila pobjedu u Europa kupu

You might also like

NAŠI DANI

Aktivnosti na izradi projektne dokumentacije brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – RH

Izrada idejnog projekta brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – RH bila je glavni povod jučer održanog sastanka izmedju direktora JP Autoceste FBiH, g-dina Elmedina Volodera, i njegovih saradnika

NAŠI DANI

U Srebrenici održana tribina o važnosti upotrebe bosanskog jezika

  U maloj sali Kulturnog centra Srebrenica danas je održana javna tribina na temu “Bosanski jezik u kontekstu međunarodnog dana maternjeg jezika” u organizaciji Javne ustanove Kulturni centar Srebrenica i Univerziteta

NAŠI DANI

Džaferović u Prijedoru: Država Bosna i Hercegovina je neupitna

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je na svečanoj akademiji u Prijedoru povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH poručio da je država BiH neupitna, kao i da je povratnička sredina