KS: Odata počast poginulim pripadnicima Armije RBiH pravoslavne vjeroispovijesti

KS: Odata počast poginulim pripadnicima Armije RBiH pravoslavne vjeroispovijesti

Povodom Božića, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović posjetili su danas groblje Sveti Marko, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim pripadnicima Armije RBiH pravoslavne vjeroispovijesti.

Kako je poručeno ministar Osmanović, oni nisu i neće biti zaboravljeni.  

“To su bili naši drugovi, naši saborci, a kultura sjećanja nam ne dozvoljava selektivan pristup”, poručio je ministar Osmanović.

Čestitajući Božić građanima pravoslavne vjeroispovijesti, ministar Osmanović zaželio je da svi građani, bez obzira na vjeroispovijest žive zajedno u miru, kao i do sada. Izrazio je zadovoljstvo što se u Sarajevu svi vjerski praznici slave dostojanstveno.  

Potcrtao je da svi veterani u Kantonu Sarajevu, bez obzira na vjeroispovijest, imaju ista prava.  

“Naši saborci pravoslavne vjeroispovijesti bili su ravnopravni, svi smo zajedno dijelili istu koru hljeba, zajedno se borili za Bosnu i Hercegovinu i odbranili je”, kazao je ministar Osmanović.

Čestitajući Božić svim Bosancima i Hercegovcima pravoslavne vjeroispovijesti, posebno porodicama onih koji su živote ugradili u temelje države, Ismet Godinjak, predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka, poručio je da branitelji žive za ideju BiH u kojoj ima mjesta za sve one koji je vole.  

On je podsjetio da je sastav Armije RBiH tokom agresije na BiH  – pogotovo u Sarajevu, bio multietničan, te da se pripadnici različitih vjeroispovijesti nisu ni po čemu dijelili. Kako je dodao, jedina podjela je bila na one koji vole i one koji napadaju državu.

“Tako je i danas. Nadam se da će doći vrijeme kada ćemo svi skupa konačno prebroditi neke podjele i shvatiti da živimo u zemlji koja je dovoljno velika za sve nas”, zaključio je Godinjak.

Previous Zeničani održali skup podrške za domovinu Bosnu i Hercegovinu
Next Čemerska planina mogla bi postati još jedno zaštićeno područje u Kantonu Sarajevo i FBiH

You might also like

NAŠI DANI

Jovanović novi Komšićev savjetnik

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa predsjednikom Liberalno – demokratske partije Srbije Čedomirom Jovanovićem. Tokom razgovora sagovornici su razmijenili mišljenja o aktulenim političkim pitanjima

NAŠI DANI

Predsjednik RH protiv EU principa u Bosni; proziva njemačke diplomate, brani Dodika

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je diplomatsku inicijativu koju je pokrenuo prije sastanka NATO članica u Briselu, nakon koje je unesen dio formulacije koji, uz dio teksta vezan uz

NAŠI DANI

Igrarije Vučićevog režima: Vranj pred domaćim pravosuđem; mnogobrojni optuženi zločinci i dalje sigurni u Srbiji

Državljanin Bosne i Hercegovine Edin Vranj je, kako je obavijestili ministrica vanjskih poslova naše zemlje – pušten iz pritvora u Srbiji. – Pozdravljamo ovu odluku Republike Srbije te namjeru da