KS: Odata počast poginulim pripadnicima Armije RBiH pravoslavne vjeroispovijesti

KS: Odata počast poginulim pripadnicima Armije RBiH pravoslavne vjeroispovijesti

Povodom Božića, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović posjetili su danas groblje Sveti Marko, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim pripadnicima Armije RBiH pravoslavne vjeroispovijesti.

Kako je poručeno ministar Osmanović, oni nisu i neće biti zaboravljeni.  

“To su bili naši drugovi, naši saborci, a kultura sjećanja nam ne dozvoljava selektivan pristup”, poručio je ministar Osmanović.

Čestitajući Božić građanima pravoslavne vjeroispovijesti, ministar Osmanović zaželio je da svi građani, bez obzira na vjeroispovijest žive zajedno u miru, kao i do sada. Izrazio je zadovoljstvo što se u Sarajevu svi vjerski praznici slave dostojanstveno.  

Potcrtao je da svi veterani u Kantonu Sarajevu, bez obzira na vjeroispovijest, imaju ista prava.  

“Naši saborci pravoslavne vjeroispovijesti bili su ravnopravni, svi smo zajedno dijelili istu koru hljeba, zajedno se borili za Bosnu i Hercegovinu i odbranili je”, kazao je ministar Osmanović.

Čestitajući Božić svim Bosancima i Hercegovcima pravoslavne vjeroispovijesti, posebno porodicama onih koji su živote ugradili u temelje države, Ismet Godinjak, predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka, poručio je da branitelji žive za ideju BiH u kojoj ima mjesta za sve one koji je vole.  

On je podsjetio da je sastav Armije RBiH tokom agresije na BiH  – pogotovo u Sarajevu, bio multietničan, te da se pripadnici različitih vjeroispovijesti nisu ni po čemu dijelili. Kako je dodao, jedina podjela je bila na one koji vole i one koji napadaju državu.

“Tako je i danas. Nadam se da će doći vrijeme kada ćemo svi skupa konačno prebroditi neke podjele i shvatiti da živimo u zemlji koja je dovoljno velika za sve nas”, zaključio je Godinjak.

Previous Zeničani održali skup podrške za domovinu Bosnu i Hercegovinu
Next Čemerska planina mogla bi postati još jedno zaštićeno područje u Kantonu Sarajevo i FBiH

You might also like

NAŠI DANI

Isključive nadležnosti države Bosne i Hercegovine: Ustavni sud osporio dva zakona u Rs

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 6. i 7. februara 2020. godine održao redovnu, 117. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao apelacije i zahtjeve za ocjenu ustavnosti. Od odluka usvojenih

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica pogibije Safeta Zajke zlatnog ljiljana, ratnog heroja i komadanta 2. Viteške motorizovane brigade

Jedan od dvojice heroja odbrane Općine Novi Grad, grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine Safet Zajko poginuo je na današnji dan 1993. godine u operacijama izviđanja na lokalitetu Mijatovića

NAŠI DANI

Kandić: Svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, za Otvoreni studio Federalnog radija… „Mislim da je sad prvi put jasno utvrđeno šta se dešavalo u Bosanskom Šamcu imajući u vidu šta