“Leptir bez krila’ poletio do historijske medalje u Italiji

“Leptir bez krila’ poletio do historijske medalje u Italiji

Ismail Zulfić osvojio je bronzanu medalju na paraplivačkom mitingu Svjetske serije održanom od 9. do 12. marta u italijanskom gradu Linjanu.

Iako je “Leptir bez krila” bio uvjerljivo najmlađi učesnik to ga nije spriječilo da u izuzetno jakoj konkurenciji izbori nastup u seniorskom A finalu u kojem je s rezultatom 46:53 osvojio izvrsno osmo mjesto u disciplini delfin, te juniorsko finale na 50 metara delfin gdje mu je pripala historijska bronza za Bosnu i Hercegovinu.


Na Svjetskoj seriji u paraplivanju učestvovalo je više od 420 takmičara, sa četiri kontinenta i iz 43 zemlje svijeta, a reprezentaciju Bosne i Hercegovine predvodio je selektor i klupski trener Plivačkog kluba SPID Amelom Kapom uz dvanaestogodišnjeg Ismaila Zulfića činio je i Ismail Barlov.

– Glavni cilj ovog ntakmičenja za reprezentaciju Bosne i Hercegovine bila je međunarodna klasifikacija našeg Ismaila Zulfića koja je uspješno prošla te je dobila međunarodnu oznaku S5. Naša dva plivača u Italiji nastupila su u 12 disciplina. Po šest oba, uspjeli su oboriti isto toliko ličnih rekorda. Popravili su svoja vremena za više od pet sekundi po disciplini što je veliki rezultat te se tako približiti našem cilju koji dugoročno znači nastup na Paraolimpijskim igrama – rekao je Kapo.

Medalja iz Linjana označava jedan od najvećih podviga bh. plivanja u historiji.

– Na mitingu Svjetske serije u Linjanu nastupili su praktično svi najbolji paraplivači današnjice. Našici su svojim rezultatima, a posebno ako gledamo njihove godine, pokazali da su u samom svjetskom vrhu i da najbolje reprezentativce od njih tek treba očekivati. Veliku zahvalnost za sve postignuto svakako, odnosno na podršci dugujemo Paraolimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine i kompaniji BH Telekom – istakao je Kapo.

Izvor: Agencije

Previous Bosna i Hercegovina 2023: Ko potkopava krhak mir u BiH?
Next Preminuo Samir Kamenjaković, gradonačelnik koji je bio velika podrška privrednicima

You might also like

SPORT

Zenica će u naredne dvije sedmice biti sportsko srce Bosne i Hercegovine

Grad Zenica u naredne dvije sedmice bit će domaćin značajnih lokalnih ali i evropskih sportskih događaja koji će nekada industrijski grad pretvoriti u sportsko srce Bosne i Hercegovine. U Zenici

SPORT

Mehmed Baždarević: Imamo kapacitet da eliminišemo Irce

 ‘Ja vjerujem u ove momke i vjerujem u plasman na Euro.’ Selektor Mehmed Baždarević prisustvovao je na žrijebu u Nyonu. Za Klix.ba kaže kako nije bilo lakih protivnika u dodatnim

RIJEČ

Jusuf Nurkić govorio protiv široko rasprostranjenog posjedovanja oružja u Americi

“Još uvijek ne znam zašto svi imaju toliko oružja. Još uvijek to ne razumijem ni dan-danas jer smatram da bi djeca trebala biti sigurnija u našim školama” – kazao je