Lonely Planet: Mostar među top gradovima koje treba posjetiti 2024.

Lonely Planet: Mostar među top gradovima koje treba posjetiti 2024.

Lonely Planet je upravo otkrio svojih 50 najboljih destinacija za putovanja u narednoj godini, izvještava CNN.

Naša zemlja našla se u dvije kategorije, regionalno kroz biciklističku rutu Trans Dinarica, kao i u konkurenciji gradova – gdje je preporučen Mostar.

Carstvo izdavaštva putovanja puni 50 godina ove godine, a njegova glavna lista Best in Travel 2024 proširena je na pet kategorija: najbolje zemlje, regije, gradovi, održive destinacije za putovanja i lokacije s najboljom vrijednošću.

Zemlja broj 1 je Mongolija, koju je izabrao Lonely Planet zbog svojih “široko otvorenih prostora, avanturističkih aktivnosti i prepoznatljive kulinarske i muzičke kulture”. Ovo je najređe naseljena zemlja na svijetu i mongolska vlada je spremna da počne da je malo popunjava. Ove godine proglasila je period od 2023. do 2025. godine “Godinama posjete Mongoliji”, olakšavajući uslove ulaska za međunarodne putnike i poboljšavajući infrastrukturu, ne samo s novim aerodromom od 650 miliona dolara.

Druge zemlje koje su ušle u 10 najboljih izbora uključuju popularne favorite kao što su Meksiko, Hrvatska i St. Lucija, kao i manje posjećena mjesta poput Benina i Uzbekistana.

Gradske destinacije


Najveći grad na listi Lonely Planeta je Najrobi, glavni grad Kenije, koji ovaj turistički gigant voli zbog “jedinstvenih ritmova, impresivnog niza lokalno inspirisanih restorana i postojane rotacije umjetničkih i kulturnih objekata”. Također nam se dopada zbog Nacionalnog parka Najrobi, koji se nalazi samo nekoliko minuta vožnje od centralne poslovne četvrti grada, gdje možete vidjeti više od 400 vrsta kako lutaju otvorenim travnatim ravnicama dok neboderi svjetlucaju na horizontu.

Pariz, domaćin Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2024., također je na listi, kao i Prag, još jedna evropska prijestolnica kojoj turistička gužva nije strana. Lonely Planet kaže da je blokada Covid-19 omogućila glavnom gradu Češke da “pritisne dugme za resetovanje” i da promoviše “spori turizam i atrakcije daleko od centra grada”.

Održivost

Glavna održiva turistička destinacija za 2024. je Španija, zbog napora zemlje da proširi obnovljive izvore energije, da potakne putovanja van sezone i da dovede turizam u nove destinacije, kao što je lučki grad Valensija, čime se smanjuje pritisak na vruće tačke kao što su Barcelona.

“Divlja ljepota” Južne Afrike također dobija priznanje, a Lonely Planet preporučuje posjetiocima da pogledaju “impresivne ekolože” u zemlji posvećene zaštiti biodiverziteta Zemlje. Također volimo Babanango, veliki novi park za igru ​​u Južnoj Africi koji pretvara regiju KwaZulu Natal u zemlju čuda divljih životinja.

Lahko sa bankovnim stanjem


Kategorija s najboljom vrijednošću bit će od posebnog interesa za mnoge u ovim vremenima kada su u pitanju novčanici. Potcijenjeni američki srednji zapad ovdje je najbolji savjet: u gradovima kao što su Chicago, Milwaukee i Detroit, “naći ćete stara skladišta pretvorena u umjetničke studije, nove hotele eko dizajna i mnoge restorane s Michelinovim zvjezdicama”, kaže Lonely Planet.

Izdavač također preporučuje Alžir kao nedovoljno istražen kutak sjeverne Afrike. Ističući da je to tri sata leta ili manje od većeg dijela Evrope, Lonely Planet kaže da će posjetitelji pronaći “dobro očuvana rimska mjesta i fine historijske gradove” i “pristupačno iskustvo bez gužve”.

Regionalne destinacije


Kada su u pitanju regionalni odabiri, predstojeća biciklistička ruta Trans Dinarica na Zapadnom Balkanu je vrhunski izbor Lonely Planeta. Otvarajući se sljedeće godine, staza duga 3.364 kilometra prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Srbiju, usput zahvatajući planinske lance i Jadransko more.

Donegal, najsjeverozapadniji okrug Irske, ima najdužu obalu u zemlji i više od 100 plaža – i velike su šanse da posjetitelj dobije jednu samo za sebe. Lonely Planet kaže: “Ovdje ćete pronaći najviše morske litice u Evropi i kilometre netaknutih obalnih planinarskih staza.”

Lonely Planet najbolje u putovanjima 2024

Zemlje

Mongolija

Indija

Maroko

Čile

Ben

Meksiko

Uzbekistan

Pakistan

Hrvatska

St. Lucia

Regioni

Biciklistička ruta Zapadnog Balkana Trans Dinarica

Ostrvo Kengur, Južna Australija

Donegal, Irska

País Vasco, Španija

Southern Thailand

Obala Svahili, Tanzanija

Montana, SAD

Saalfelden Leogang, Austrija

Gradovi

Najrobi, Kenija

Pariz, Francuska

Montreal, Kanada

Mostar, Bosna i Hercegovina

Philadelphia, Pennsylvania

Manaus, Brazil

Džakarta, Indonezija

Prag, Češka Republika

Izmir, Turska

Kanzas Siti, Misuri

Održivi razvoj

Španija

Patagonija, Argentine i Čilea

Grenland

Walesove staze

Portugalski način / Caminho Português de Santiago

Palau

Hokaido, Japan

Ekvador

Baltičkim stazama Estonije, Letonije, Litvanije

Eko-lože Južne Afrike

Foto naslovnice – Mostar, autor Dariusz Wschodni

Previous New York: Zvaničnik UN-a za ljudska prava podnosi ostavku zbog genocida u Gazi i okrivljuje Zapad
Next Bolivija prekida diplomatske odnose s Izraelom

You might also like

TURIZAM

Nakon ukidanja viza: Bosna i Hercegovina očekuje veći priliv turista iz Kine

  Ukidanjem viznog režima između Bosne i Hercegovine i Kine krajem maja ove godine otvoren je put za snažnije turističke odnose dvije zemlje. Imajući u vidu veličinu Kine, svakako je

TURIZAM

Bihać i ljepote Une: Među najpopularnijim turističkim destinacijama u Bosni i Hercegovini

Bihać, grad na zapadu Bosne i Hercegovine, kao i rijeka Una koja protiče tim područjem, među najpoznatijim su turističkim destinacijama u zemlji. Bihać je stoljećima vjerni čuvar nemirnih bosanskih granica.

TURIZAM

Simbol mostarskih dućana: Tek živnem ljeti kad grane sunce u Mostaru; Turistima pričam da su svi ljudi na svijetu jednaki

Drugi su me nazvali “čuvarom Starog mosta”, a ja živim skoro 50 godina od njega, on me hrani. Ne dolaze turisti kod mene zato što sam zanimljiv nego što su