Marjanović: Ovogodišnje izdanje SFF-a fantastično po svim parametrima 

Marjanović: Ovogodišnje izdanje SFF-a fantastično po svim parametrima 

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Jovan Marjanović ocijenio je danas u razgovoru za Fenu da je ovogodišnje festivalsko izdanje, koje se polako približava kraju, bilo fantastično po svim parametrima – programskom, publici i atmosferi.

Možda, direktore.. ako zaboravimo neprikladni vatromet na dan zločina u Gradačcu te sramotnu promociju filma o četnicima.

U Narodnom pozorištu Sarajevo u petak je dodjelom nagrada “Srce Sarajeva” završeno 29. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), a film “Kos, kos, kupina” je proglašen najboljim igranim filmom, javlja Anadolu.

Poznatoj škotskoj rediteljici Lynne Ramsay uručeno je počasno “Srce Sarajeva”.

Za nagrade “Srce Sarajeva” u takmičarskim programima ove godine učestvovalo je ukupno 49 filmova.

Najbolji igrani film ovogodišnjeg SFF-a je “Kos, kos kupina” Elene Naveriani od ukupno osam filmova koji su se našli u takmičarskoj konkurenciji.

Philip Sotnychenko sa filmskim ostvarnjem “La Palisiada” najbolji je reditelj 29. izdanja SFF-a.

Najboljim glumcem proglašen je Jovan Ginić za “Lost Country”, a “Srce Sarajeva” za najbolju glumicu osvojila je Ekaterine Chavleishvili za ulogu u filmu “Kos Kos Kupina”.

“Srce Sarajeva” za najbolji kratki dokumentarac osvojila je Sara Jurinčić sa filmom “Valerija”, a “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film osvojio je Nemanja Vojinović za “Bottlemen”.

Najbolji kratki film 29. SFF-a je “27” Flore Anne Bude, a nagradu za ljudska prava dobila je Kumjana Novakova za film “Šutnja razuma”.

Posebna nagrada žirija pripala je Gergou Somogyvariju za film “Vilinski vrt”.

“Srce Sarajeva” za najbolji studentski film dobila je Anna Gyimes za film “Padanje”, a specijalna nagrada za promovisanje rodne ravnopravnosti pripala je Selmi Doborac za film “De Facto”.

Večeras su crvenim tepihom prošetale brojne poznate ličnosti iz Bosne i Hercegovine i drugih država. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pojavio se na crvenom tepihu sa suprugom Mirelom. Crvenim tepihom su se prošetali i bh. reditelji Srđan Vuletić i Jasmila Žbanić.

Previous Bosna preko Izraela izborila finale turnira koji vodi ka Olimpijadi
Next Skupština grada Čikaga jednoglasno usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici i proglasila svaki 11. juli Danom sjećanja

You might also like

NAŠI DANI

Smajić o graničnom prijelazu B. Gradiška: Forto dozvoljava da se iznad državne zastave viore zastave manjeg bh. entiteta

-Na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, na granici sa Hrvatskom i Evropskom unijom, uz zastavu Bosne i Hercegovine istaknuta je i zastava manjeg bh. entiteta, ali mnogo većih dimenzija i na

HISTORIJA

Monte Meletta – godišnjica bitke u kojoj su Bošnjaci porazili Italijane

10. juna 2022 obilježena je 106. godišnjica bitke na Monte Meletta-Fior. Manifestacija se održala na vojnom groblju u Lebringu. U junu 1916., Druga bosansko-hercegovačka regimenta, stare austro-ugarske vojske, osvaja, na

NAŠI DANI

Nova bošnjačka politika za očuvanje suvereniteta Bosne i Hercegovine uz jačanje ekonomije

  Programski dokument nazvan “Prijedlog nove bošnjačke politike”, koji ukazuje na potrebu formiranja političke snage kojoj će primarno djelovanje biti očuvanje suverenosti Bosne i Hercegovine uz jačanje njene ekonomije, prezentiran