Medicinska sestra je osoba koju karakteriše humanost, altruizam i empatija

Medicinska sestra je osoba koju karakteriše humanost, altruizam i empatija

Međunarodni dan sestrinstva obilježen je danas na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (UKCS).

U razgovoru s novinarima, glavna sestra Klinike za infektivne bolesti Aida Smajlović ističe da borba sa pandemijom koronavirusa na ovoj klinici, prvenstveno medicinskih sestara i tehničara, traje još od februara prošle godine. Tada medicinske sestre i tehničari pokreću razvojnu strategiju u vidu organizacije poslova krozne razne algoritme i smjernice.

Medicinske sestre i tehničari, naglasila je Smajlović, prošli su kroz edukaciju po svim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, a od prvog trenutka zaptitne opreme su imali u dovoljnoj količini.

Odgovorna sestra Klinike za ginekologiju i porodiljstvo Aida Kapo rekla je da je medicinska sestra osoba koju karakteriše humanost, altruizam i empatija.

– Sestre učestvuju u osiguranju uslova i kompletne brige od rođenja pa do smrti pacijenta – dodala je Kapo.

Po njenim riječima, dobra educiranost i organizacija na Kliničkom centru su doprinijeli da se u vrijeme pandemije koronavirusa rad odvija bez većih poteškoća. Također je zahvalila menadžentu KCUS-a koji je osigurao dovoljnu količinu zaštitne opreme, potrošnog materijala, lijekova i svega što je neophodno za uspješan rad na Kliničkom centru.

Glavni tehničar i anestetičar Klinike za anesteziju i reanimaciju Nedim Hadžić čestitao je Međunarodni dan sestrinstva svim sestrama i medicinskim tehničarima KCUS-a koji su zajedničkim radom uspješno odgovorili svojim zadacima.

Link sestra za unaprijeđenje hirurške discipline Azra Muzurović navela je da je angažman medicinskih sestara važan u svim segmentima kliničkog centra budući da su vrednovane i priznate kao članovi zdravstvenog tima, te učestvuju i donose važne odluke u procesu zdravstvene njege.

Glavna sestra Klinike za infektivne bolesti Aida Smajlović kazala je da je sestrinska profesija u vrijeme pandemije u “prvim borbenim redovima” i da su medicinske sestre te klinike pokazale požrtvovanost, humanost i empatiju u pružanju zdravstvene njege pacijentima.

Glavna sestra Pedijatrijske klinike “Jezero” Senka Fatić poručila je da pedijatrijska medicinska sestra osim “malog” pacijenta ima i njegove roditelje, što podrazumijeva i njihovu edukaciju jer se liječenje nastavlja dalje u krugu porodice.

Čestitala je Međunarodni dan sestrinstva kolegama koji nastavaljaju rad i borbu, ali i svim ostalim medicinskim sestrama i tehničarima širom svijeta.

Video: Fena

Medicinskim radnicima, u bajramskoj poruci, zahvalio se i Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović:

Posebne dove upućujemo za zdravlje naših ljekara, neka ih dragi Allah obaspe svojom milošću i oprostom za njihovo služenje narodu.

Previous Arminka Helić: Ja sam uspjela, a on će u zatvor do kraja života
Next Bajram i kahva na Baščaršiji (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Podignuta optužnica za ubistvo 20 bošnjačkih civila u Lješevu

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI U LJEŠEVU 1992. GODINE Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv: 1.     Draškić Ranka, rođenog 1956. godine u Rogatici 2.     Manojlović

NAŠI DANI

Migrant ubijen i ukopan u Bileći je Seid Addou: Porodica traži prebacivanje tijela u Maroko

Migrant čija je dženaza kao nepoznatoj osobi obavljena početkom oktobra u Bileći, ustvari je dvadesetogodišnji Seid Addou iz Maroka. Ovu informaciju sinoć je dobio Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa

NAŠI DANI

Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Dragana Mektića

U skladu sa ranijom informacijom, da će javnost bit obaviještena o aktivnostima Tužiteljstva BiH nakon informacije od 03.04.2019. godine, Tužiteljstvo BiH informira javnost da je  donijelo naredbu o provođenju istrage