Ministar odbrane BiH Helez primio vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu generala Cavolija

Ministar odbrane BiH Helez primio vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu generala Cavolija

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, u petak, 1. decembra 2023. godine, u službenu je posjetu primio NATO-ovog vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i komandanta Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (USEUCOM) generala Christophera Cavolija.

Na sastanku kojem su prisustvovali zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga u Evropi (SHAPE) i ujedno operativni komandanta operacije Evropske unije „Althea“ u BiH generalpukovnik Hubert Cottereau, zamjenica ambasadora SAD-a u BiH Deborah Mennuti, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, šefovi kabineta ministra odbrane BiH i zamjenika te ostali saradnici, razgovaralo se o putu BiH ka euroatlantskim integracijama i bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i SAD.

General Cavoli je domaćinima čestitao Dan Oružani snaga BiH te istakao da će NATO, ali i SAD, i dalje biti predani jačanju kapaciteta OS BiH. On je naglasio da je došao u posjetu MO i OS BiH kako bi dao znak ohrabrenja da se nastavi sa reformama i daljem razvijanju operativnih sposobnosti i interoperabilnosti sa NATO-om. Pri tome je ponudio svu pomoć s njegove strane, kao visoki vojni zvaničnik NATO-a, ali i kao komandant američkih snaga u Evropi.

Ministar Helez je istakao da je saradnja sa NATO-om ključna za razvoj OS BiH, ali i čuvanje mira i stabilnosti u BiH, u zajedništvu sa snagama EUFOR-a u BiH. Naglasio je da su SAD partner broj jedan Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama. On je predstavio generalu Cavoliju najvažnije aktivnosti i planove za daljnji razvoj OS BiH, ali i podsjetio na ideju da demineri OS BiH, kako vodeći stručnjaci za uklanjanje mina u regiji, budu spremni predvoditi buduće deminiranje Ukrajine, kada se za to steknu uslovi.

Zamjenik ministra Galić je naglasio ulogu SAD-a kao strateškog partnerstva BiH još od samih početaka djelovanja OS BiH pa sve do danas. On je naglasio kako je svaka daljnja podrška američkih oružanih snaga dobrodošla za jačanje jedinica OS BiH, kako bi se još bolje razvila njihova otpornost na različite savremene prijetnje.

Zamjenik ministra Goganović je izrazio zadovoljstvo što je nastavljena misija EUFOR-a u BiH. On je pohvalio saradnju BiH sa NATO-om, ali je izrazio i žaljenje što Predsjedništvo BiH u proteklom periodu nije odobrilo plan vježbi koji je podrazumijevao vježbu OS BiH sa NATO-om i Vojskom Srbije. Naglasio da bi takve aktivnosti pozitivno uticale na razvoj dobrosusjedskih odnosa te mir i stabilnost u regiji.

Nakon sastanka dvije delegacije, ministar Helez i general Cavoli su održali kratki sastanak licem u lice.

Poslije toga uslijedio je sastanak delegacije sa generalom Cavolijem na čelu sa predstavnicima Zajedničkog štaba OS BiH, na čelu sa načelnikom generalpukovnikom Senadom Mašovićem i zamjenicima načelnika generalmajorima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem. Govorili su o detaljima daljnjeg razvoja interoperabilnosti OS BiH sa snagama NATO-a, kao i međusobnoj saradnji na aktivnostima Vojska-Vojsci. 

Previous Dr Gabor Mate, koji je preživio holokaust, poziva na povratak zemlje Palestini
Next Stolac: Đul-hanumina kuća data na korištenje BZK “Preporod”

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bosni i Hercegovini izručen Milorad Obradović: Osumnjičeni za zločine u Prijedoru krio se u Njemačkoj

  Vlasti Njemačke izručile su osumnjičenog Milorada Obradovića zvanog Stiven Bosni i Hercegovini. On je krajem prošle godine lociran, identifikovan i uhapšen u Minhenu – izvještavaju bosanski mediji. Na Međunarodnom aerodromu

NAŠI DANI

Schmidt, Čović i petak(olonaši): Dan u kojem samo Muji iz vica nije jasno da manje vrijedi od Mije iz Širokog

Ko god vam ubuduće pomene evropske i zapadne vrijednost, pošaljite ga u tri materine. Kada vam počnu lagati o “jednakosti”, ponovite istu psovku. Lažu vas, o, Sarajlije, Tuzlaci, Zeničani, Bišćani,

NAŠI DANI

Bosna je u situaciji kao i prije 816 godina pri potpisu Bilinopoljske izjave

Prigodnim kulturno-historijskim programom, Forum građana Zenice obilježio je u Parku „Kulin ban“ na Bilinom polju 816. godišnjicu od potpisivanja Bilinopoljske izjave. Manifestacijom „Tragovima prošlosti u ljepšu budućnost“ obilježeno je potpisivanje