Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom

Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 21. decembra 2021. godine u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom. Turković i Lavrov su prvo razgovarali tête-à-tête, a potom i predvodili delegacije dvije države na razgovorima.
 
Istaknuta je posebna važnost činjenice da se ovim susretom obilježava 25 godina diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije i međusobnog priznanja. Konstatirano je da su odnosi dobri, ali da postoji prostor za unapređenje, posebno u oblastima ekonomije i kulture. Dogovoreno je da se intenzivira rad na međudržavnim ugovorima koji su u pripremi.
 
Ministrica Turković je naglasila da je velika pažnja posvećena ekonomskoj saradnji i vanjskotrgovinskoj razmjeni, te da posjeta dolazi u vrlo važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu i cijeli region. 
Kada je u pitanju situacija u BiH i regiji, ministrica Turković je prenijela viđenje da su građani sve više zabrinuti i uplašeni, posebno nakon usvajanja zaključaka Narodne skupštine entiteta Republika Srpska, ističući da realizacija zaključaka može ozbiljno da ugrozi mir i stabilnost naše zemlje i regiona, ali i progres koji je zajedno napravljen posljednjih 26 godina.
 
Razgovarano je i o statusu OHR-a, čije je prisustvo u BiH utvrđeno Anexom 10 Dejtonskog sporazuma.
 
Rusija, kao što je to i danas potvrđeno, stoji čvrsto na stanovištima Dejtona i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.
 
Ministrica Turković je dodala da produbljivanje etničkih podjela, rušenje napretka i ustavnog poretka nije put ka trajnoj stabilnosti i miru nigdje u svijetu, pa tako ni na Zapadnom Balkanu.
 
„Razgovore i dijalog o reformama moramo vratiti u institucije Bosne i Hercegovine. To je ono što podržava velika većina građana Bosne i Hercegovine i to je put koji mi biramo“, dodala je ministrica vanjskih poslova ocjenjujući današnje razgovore krupnim doprinosom poboljšanju odnosa i podrškom stabilizaciji prilika u našem regionu.
 
Nakon sastanka delegacija, ministar Lavrov je priredio i svečani ručak za bh. delegaciju koja je u Sočiju dočekana na najvišem nivou.

Previous Promovirana knjiga "Muslimanske rezolucije: bošnjački odgovori na zločine tokom Drugog svjetskog rata u BiH"
Next Premijer Novalić uručio nagrade najboljim studentima u Federaciji Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica masakra u Ahmićima: Ponovljen apel da se otkriju lokacije tijela

Na simboličan način i u krugu manjeg broja predstavnika političkog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, u Ahmićima kod Viteza, danas je obilježena 28. godišnjica masakra nad bošnjačkim civilima

NAŠI DANI

Pravna država na djelu! Zukić i Fazlagić predati Tužilaštvu KS: stranačke kadrove zapošljavali u javna preduzeća

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, koji je uhapšen u sinoć u Sarajevu u nastavku policijske akcije “Bosna”, predat je danas u nadležnost Tužilaštva KS. – Nakon što su ispitani od

NAŠI DANI

Po instrukcije u Beograd: Vučić i Dodik o posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Turskoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarali su danas u Beogradu o značaju Dodikove posjete Turskoj. Oni su razgovarali i o Vučićevoj posjeti Ujedinjenim