Mirza Nikolajev izborio finale Svjetskog kupa u Oberhofu

Mirza Nikolajev izborio finale Svjetskog kupa u Oberhofu

Bosanskohercegovački sankaš Mirza Nikolajev osvojio je 12. poziciju u utrci Kupa Nacija u njemačkom Oberhofu, te je na taj način izborio finale Svjetskog kupa među 27 najboljih sankaša.

Inače, bosanskohercegovački sankaši Mirza Nikolajev i Hamza Pleho iza sebe bilježe izuzetno dobru sezonu. Nakon što je propustio dio sezone na američkom kontinentu Mirza Nikolajev je na svim takmičenjima u Evropi izborio finalne utrke, a povremeno mu se u finalima pridružio i njegov mlađi reprezentativni kolega Hamza Pleho.

Na takmičenju u Winterbergu (Njemačka) početkom januara Nikolajev je zauzeo 16. poziciju u utrci Kupa Nacija, te time izborio finale Svjetskog kupa u kojem je zauzeo 27. poziciju. Nakon toga uslijedila je utrka u austrijskom Innsbrucku gdje je u okviru Kupa Nacija Nikolajev bio 13. čime je opet izborio utrku finala Svjetskog kupa gdje zauzeo 29. poziciju. Na naredne dvije utrke u Altenbergu, odnosno Oberhofu Nikolajev je zauzeo 13. poziciju u Kupu Nacija i 24. poziciju u Svjetskom kupu, odnosno 15. poziciju u Kupu Nacija i 26. poziciju u Svjetskom kupu. Sjajan niz Nikolajev je nastavio i na današnjoj trci u Oberhofu.

Sa druge strane, njegov mlađi reprezentativni kolega Hamza Pleho nije startao na današnjoj utrci. Prethodno je Pleho u utrkama Kupa Nacija zabilježio 27. poziciju u Winterbergu, 25. poziciju u Innsbrucku i 19. poziciju u Oberhofu. Dva puta je nastupio u finalima Svjetskog kupa, u Altenbergu je zauzeo 27. poziciju, dok je u Oberhofu bio na 29. poziciji.

U ukupnom poretku Kupa Nacija Mirza Nikolajev zauzima 14. poziciju, dok je Pleho na 31. poziciji. U ukupnom poretku Svjetskog kupa Nikolajev je 28., a Pleho 35. S obzirom kako se odvija dosadašnji dio sezone Nikolajev bi po prvi puta u karijeri sezonu mogao završiti među 30 najboljih sankaša svijeta.

Krajem januara Altenberg je bio domaćin i Svjetskog prvenstva na kojem je Nikolajev zauzeo 28. poziciju, a Pleho je bio 33.

Nadamo se da će naši sankaši sezonu završiti u istom ritmu sa dosta novih bodova i na kraju svakako ostaje žal što nisu ubilježili nastup na utrkama na američkom kontinentu, jer bi zasigurno u tom slučaju njihovi plasmani u ukupnom poretku Svjetskog kupa bili još bolji.

Izvor: Sportisti iz Bosne i Hercegovine 

Previous Bosanska skijašica Elvedina Muzaferija ostvarila rezultat karijere u spustu
Next Izraelsko rušenje obrazovnih institucija, kulturnih objekata u Gazi dodatna je manifestacija genocida

You might also like

ŽIVOT

Amel Tuka: Moj otac se borio za ovu zemlju i ja se borim na svoj način

Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar koji se prije nekoliko dana okitio srebrenom medaljom na Svjetskom prvenstvu u Dohi, nakon što je stigao u domovinu i proslavio uspjeh s navijačima, govorio

SPORT

Tuzla: Sjajna atmosfera uoči meča sa Švicarskom

  U dvorani “Mejdan” u Tuzli večeras od 20 sati rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igra odlučujuću utakmicu za plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo. Protivnik je Švicarska, a “Zmajevima”

SPORT

 Ismail Barlov trenutno je prvi na svijetu u disciplini 50 metara prsno

Ažurirana je lista seniorskih paraplivača u disciplini prsno na 50 metara, a bosanskohercegovački paraplivač Ismail Barlov najbolji je na svijetu u ovoj disciplini. Četrnaestogodišnjak iz Sarajeva, trenutno je prvi sa