Na Bjelašnici niče novo apartmansko naselje ‘Srebrna lisica’ (Foto)

Na Bjelašnici niče novo apartmansko naselje ‘Srebrna lisica’ (Foto)

U okviru urbanističkog projekta Bjelašnica II u narednoj zimskoj sezoni Bjelašnica će biti bogatija za nove sadržaje. Radi se o novom apartmanskom naselju “Srebrena lisica” gdje se sa građevinskim radovima ulazi u finalnu fazu, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Osman Smječanin, šef službe za urbanizam u Općini Trnovo.

U okviru apartmanskog naselja predviđena je izgradnja deset objekata, devet je već u svojoj finalnoj fazi, dok je od desetog odustao investitor, tako da će Općina kaže Smječanin ubrzo krenuti sa raspisivanjem licitacije kako bi pronašla investitora i za navedeni objekat.

“Infrastrukturalni radovi se privode kraju. Zbog snijega još nije dovedena struja do pumpne stanice, te ista nije još priključena, kao i kanalizacioni sistem. Također, iz istog razloga još nije izvršeno napajanje objekata električnom energijom”, kaže Smječanin, napominjući kako sve ide svojim tokom, bez problema, te će projekat biti završen u predviđenom roku.

Pojašnjava, kako će Općina Trnovo zajedno sa Kantonom Sarajevo u okviru ovog projekta izgraditi garažu koja će imati kapacitet 85 parking mjesta.

Osim apartmana, naselje će imati poslovne sadržaje, ugostiteljske objekte i prodavnice. Prizemlje naselja je izgrađeno od kamena, a svi objekti su u skladu sa okolinom i planinskim ambijentom.  Fasada je od drvenih ploča, dok je krov aluminijski, zeleno-sive boje.

Cjelokupno naselje gradi se na površini od oko 15.800 kvadratnih metara. Vrijednost projekta  iznosi 15.844,950 KM.

Investitor na ovom projektu su Bosman d.o.o., Emission d.o.o., Gros H&G d.o.o., Body Art d.o.o., Grakop d.o.o., Biofarmed d.o.o., Krups d.o.o., Neimari d.o.o. i Općina Trnovo.

Inače, ovaj projekat gradi se na mjestu gdje je nekad planirana izgradnja ledene dvorane i Wellness Centra. Kako nije bilo zainteresovanih investitora, došlo je do promjene Regulacionog plana kojim se planira sadašnje apartmansko naselje “Srebrna lisica”.

Sa realizacijom projekata u okviru RP Bjelašnica II, odnosno prodajom zemljišta Općina neće stati. Prema Regulacionom planu Bjelašnica II u planu je izgradnja još tri hotela, od čega bi se jedan trebao nalaziti na mjestu nekadašnjeg hotela “Smuk”.

“Za sve slobodne lokacije će biti raspisan javni oglas za licitiranje, pa ćemo da vidimo da li će biti interesa ili ne”, dodaje Smječanin.

Inače, cilj realizacije projekata u okviru Bjelašnice II je da sa budućim sadržajima ova planina bude atraktivna tokom cijele godine.

Previous Ministarstvo za boračka pitanja sufinansirat će izgradnju spomenika bosanskim specijalcima
Next Sjećanje na našeg uglednog historičara Mustafu Imamovića (1941 – 2017)

You might also like

TURIZAM

Grad Sarajevo domaćin najutjecajnijim svjetskim turističkim agencijama i avio kompanijama

  Grad Sarajevo će, od 28. marta do 01. aprila 2019. godine, biti domaćin 1. Međunarodnog sastanka tour operatera „Meet Up Sarajevo“. Više od 200 agencija iz više od 100

BH RAZGLEDNICA

Poniji, atrakcija u bosanskogradiškom selu Elezagići

Boro Klincov (57), iz gradiškog sela Elezagići prije tri godine počeo je da uzgaja šetlandske ponije, a njegovo imanje česta je stanica prolaznicima, naročito kada na pašnjak izvede svih 11

DUHOVNOST

Sarajevske džamije uređene uoči ramazana

Sutra, sa akšam-namazom, nastupa ramazan, najodabraniji mjesec kod muslimana. Ramazan je mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca, javlja Anadolu. Muslimani