Na današnji dan ‘92. granatama razrušeno porodilište u Sarajevu

Na današnji dan ‘92. granatama razrušeno porodilište u Sarajevu

29 godina je prošlo od bitke za porodilište na Jezeru.

Taj dan ubijeno je pet beba, te načinjena velika šteta u porodilištu. Ovaj dan je podsjetnik da zločini ne trebaju biti zaboravljeni, iako krivci za to nikada nisu odgovarali, javlja FTV.

U videosnimcima dostupnim na YT možemo vidjeti rasrušeno porodilište u glavnom gradu.

-Osjećam se vrlodobro. Samo su mi malo suha usta. Nema vode, još nije došla – kazivala je pred kamerama porodilja Aljukić Habiba. Pozdravila je muža i svoje, rekavši da ništa ne znaju o njoj.

-Proživjeli smo tešku noć, noć za koju ni sada ne mogu vjerovati da se u civiliziranom svijetu može desiti, govorio je prof. dr. Srećko Šimić.

Porodilište obnovljeno 2010. godine

Finansijska sredstva za obnovu su osigurana  iz budžeta Kantona Sarajevo, s pozicije Ministarstva zdravstva  i turskog granta, a implementator je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Vlada Republike Turske izdvojila je više od šest miliona KM, a u  okviru budžeta Kantona izdvojeno je dvadest miliona i sedamsto hiljada KM.

Od toga samo Ministarstvo zdravstva kroz svoj budžet izdvojilo je devet miliona KM, dok je putem donatorskog računa prikupljeno 1,1 milion KM.

Previous Iz njemačkog ugla: Četiri regionalne kompanije koje su izašle na svjetsku scenu
Next Pomaci u Bosni mogući, spriječiti uticaje Zagreba i Beograda, isključiti iz politike razbijače države

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Međunarodni sud: Predata aplikacija za reviziju presude

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena Davidom Schefferom, Phon van den Biesenom i Sakibom Softićem predala je aplikaciju za reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Kako javlja reporter N1 Vlado

NAŠI DANI

U Sarajevu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Centar za postkonfliktna istraživanja, Institut edukatora za ljudska prava (EIHR), Forum ZFD, Jevrejska zajednica u Sarajevu i JU Bosanski kulturni centar KS obilježili su 27. januar -Međunarodni dan sjećanja na

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

24 GODINE OD POGIBIJE SLAVNOG OLOVSKOG KOMANDANTA SENAHIDA BOLIĆA BOLE

  Na današnji dan prije 24 godine, poginuo je Senahid Bolić Bolo, legendarni komandant Drugog bataljona Prve olovske slavne brdske brigade, dobitnik „Zlatnog ljiljana“ i nosioc „Ordena za vojne zasluge